Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Temmuz, 2024 12:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

İGSAŞ yeni gübre fabrikasını devreye aldı

Türkiye’nin önde gelen gübre üreticilerinden İGSAŞ, Samsun’daki 60 milyon dolarlık yatırımıyla Türk tarımına katma değer sağlamaya devam ediyor. Şirket, yeni tesisinde sektörün ihtiyacı olan NP-NPK ve organomineral gübrelerin üretimini gerçekleştirecek.

Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasında yer alan İGSAŞ, yeni yatırımlarıyla gübre sektöründeki gücünü pekiştiriyor. 2022 yılının ilk aylarında Samsun’da 60 milyon dolarlık bir yatırıma başlayan şirket, iki yıl içinde gübre fabrikasını devreye aldı. Yeni fabrikada yakın zamanda sektörün ihtiyacı olan NP-NPK ve organomineral gübrelerin ilk üretimleri gerçekleştirildi.

Tarım sektörüne sürdürülebilir değer oluşturma hedefiyle çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini ifade eden İGSAŞ Genel Müdürü İlkay Ünal, “İki yıl önce Samsun’da yeni bir yatırım kararı aldığımızı duyurmuştuk. Şimdi bu yatırımı hayata geçirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Samsun’daki yeni tesisimizi, Türkiye tarımının değişen ihtiyaçları ve sektördeki yeniliklere uygun olarak tasarladık. Esnek yapısıyla birçok ürünü üretebilme kapasitesine sahip olan tesisimizde, Türk topraklarının ve çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğu NP-NPK ve organomineral gübrelerin üretimini gerçekleştireceğiz. Tesisimizin devreye alınmasıyla mevcut yıllık 277 bin 900 ton kompoze gübre üretim kapasitemizi iki katına yani yıllık 555 bin 800 tona çıkaracağız. Aynı zamanda bu kapasite artışı ile bugüne kadar üretim yapmadığımız OMG ürünler ve ürüne özel farklı formülasyonlarda kompoze ürünlerde üreterek sektörümüze can suyu olacağız. Bölge için oluşturduğumuz yeni bir istihdam alanıyla da ülke ekonomimize de katkı sağlayacağız. Türk çiftçisine ve ülke topraklarına verim ile bereket katacak tesisimizin hayırlı olmasını dilerim” dedi.

Organomineral gübrelerin kullanımının son 10 yılda yaygınlaştığını ve giderek de artacağını belirten Ünal, “NP-NPK gübrelerin kullanımı yüzde 70- 80’lerde, organomineral ürünler ise yüzde 20-30 bandına çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre, yıllara göre değişmekle beraber ülkemizde tarım amaçlı 6,5-7 milyon ton gübre tüketiliyor. Bu rakamın 2-2,2 milyon tonunu ise kompoze gübreler oluşturuyor bilgisini verdi.

“Üretim kapasitemize yıllık 277 bin 900 bin ton daha ekledik”
Ünal sözlerini şöyle sürdürdü: “Samsun fabrikamızın devreye girmesiyle, kapasitemize yıllık 277 bin 900 bin ton daha eklemiş olduk. Başta Karadeniz bölgesi olmak üzere Türkiye’nin gübre ihtiyacına önemli bir katkı sağlayacağımıza inanıyoruz. 50 yılı aşan bilgi birikimimizden aldığımız güçle, inovatif, öncü, sürdürülebilir çalışmalarla sektörde fark oluşturmayı sürdürmeyi hedefliyoruz.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Nisan, 2025 14:53 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Güvercinler için klimasını kapattı

Karabük'te bir inşaat mühendisi yuva yapan güvercinler için klima kullanımını durdurdu.

Kent merkezinde bir iş hanının 4'üncü katındaki ofisine gelen inşaat mühendisi Yusuf Aydın, pencere kenarında hareket eden iki yabani güvercini fark etti. Pencereyi açan Aydın, güvercinlerin klima motoruna yuva yaptığını gördü. Güvercinlerin yumurtlayacaklarını fark eden Aydın yuvayı çalı çırpı ile sağlamlaştırıp yuvayı genişletti. Güvercinlere marul, karnabahar gibi yiyecekler temin etmeye başladığını anlatan Aydın, "Güvercinlerin küçük odun parçaları taşıdığını gördüm. Yuva yapma gayretleri vardı. Biraz daha çalı çırpı toplayıp yuvalarını büyüttüm. Yumurtlayacakları belliydi ve birkaç gün sonra 2 tane yumurta yaptılar. Yavrular dünyaya gelirse buradan düşme ihtimalleri düşüncesiyle yuvayı büyüttük. Yemini, suyunu, marulunu, karnabaharını koymaya başladık. Artık yerinden hiç kalkmıyor. Tamamen yavrularına odaklanmış. Hatta bazen yiyecek koyacağımız zaman kızıyor, müdahale ediyor" dedi.

Ofisine gelen ziyaretçilerin, yuvadaki güvercini görünce sevindiklerini belirten Aydın, "Yumurtlayacakları ve yavrularının çıkacakları günü bekliyoruz. İnşallah onları da görürüz. Yavrularına güvenli bir yer yapmaya çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.