blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Eylül, 2025 00:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Hoparlörler susuyor, SMS konuşuyor

Trabzon’un Yomra ilçesinde cenaze duyuruları artık belediye hoparlörlerinden yapılmayacak. Gürültü kirliliğini önlemek ve bilgilendirmeyi daha süratli gerçekleştirmek emeliyle belediye, cenaze duyurularını artık SMS yoluyla iletecek.
Yomra Belediyesi, cenaze ilanlarında değişikliğe gidiyor. İlçede uzun yıllardır hoparlör anonslarıyla yapılan duyurular yerini kısa bildiri (SMS) uygulamasına bırakıyor. Yeni sistemle birlikte vatandaşlar, cenaze bilgilerini telefonlarına gelen bildirimler üzerinden öğrenebilecek. 31 Aralık’a kadar hem SMS hem de mevcut sistemle vatandaşlara ulaştırılacak olan cenaze duyuruları, yılbaşından itibaren sadece SMS üzerinden yapılacak.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, cenaze duyurularında hoparlör sisteminin gelişen ilçe için çok gerçek bir uygulama olmadığını belirterek, "Yomra 50 bin nüfusu aşan, yazları gün ortalarında 100 bin nüfusun üzerine çıkan, turist oranının fazla olduğu bir turizm ilçesi. İlçemizdeki 50 bin nüfusun da yaklaşık 25 bine yakını Yomralı olmayan, Türkiye’nin 4 bin tarafından gelmiş memurlardan yahut farklı ilçelerden gelmiş insanların oluştuğu bir nüfus yapısına sahip. Bunun üzerinden bakıldığında her sabah 09.00-09.30 sıralarında belediye hoparlöründen bazen iki tane, bazen altı tane cenaze olduğu vakit oluyor. Yaklaşık yarım saat süren şu mahallede şu kişi öldü biçiminde sistemin gelişen ilçemiz için artık çok hakikat bir uygulama olmadığını düşündük. Bunun üzerine bir araştırma yaptık. Türkiye’deki belediyelerin yüzde 50’ye yakını hiç cenaze anonsu yapmıyor. Bir kısmı bunu toplumsal medya hesapları üzerinden duyuruyor, bir kısmı da ileti yoluyla duyuruyor. Bizim de elimizde yaklaşık 40 bin vatandaşımızın telefon numarası var" dedi.

"Bugünden sonra 31 Aralık’a kadar evvel hem ileti atacağız, hem anons yapacağız"
Hoparlör sisteminin kaldırılmasını isteyen çok sayıda vatandaşın dilekçesi olduğunu kaydeden Lider Bıyık, "Anons bir defa yapılıyor, bazen iki defa tekrar ediliyor. Duymadığı, anlamadığı vakit onu teyit etme şansısı da yok. Fakat biz bu 40 bin şahsa her sabah saat 09.00’da ileti atacağız. İlçemizdeki, mahallelerimizdeki cenazeleri detaylı bir biçimde ileti atacağız. Vatandaş anlamadı, bir sefer daha okuma talihi olacak. Daha düzgün bir sistem oluşacağını düşünüyorum. Bugün prestijiyle başladık. Bugünden sonra 31 Aralık’a kadar evvel hem bildiri atacağız, hem anons yapacağız. Günün sonunda ilçemizdeki bütün vatandaşlara bu bildirilerin ulaştığı noktasında bir kabuliyetimiz oluşunca cenaze anonslarını kaldırmış olacağız. İleti sisteminde bir sorun olursa anons yaparız. Gaye vatandaşımızın bilgiye ulaşmasıdır. Şu andaki cenaze anons sistemi ile birlikte ilçede kestirim ediyorum 10 bin bireye ulaşılabiliyordur. Bildiriyle birlikte 35-40 bin kişinin telefonuna bu ileti gitmiş olacak" halinde konuştu.

"Günün sonunda daha düzgün bir sonuç alacağımıza inanıyorum"
Sosyal medyada makûs niyetli yorumların yapıldığını söyleyen Lider Bıyık, "Vatandaşlarımızdan vakit zaman karşı çıkanlar olabiliyor. Metodunu anlatamamış olabiliriz. Makus niyetli olarak selalar kaldırılıyor deniliyor. Bu biçimde olumsuz yorumlar yazanlar da oluyor. Mescitlerden yapılan sela sistemi belediyenin inisiyatifinde değildir. Ona bizim müdahil olma talihimiz yok. Türkiye gelişiyor, değişiyor. Biz de bu teknolojinin gelişimine, değişimine ayak uydurmak durumdayız. Bugün 50 bin nüfuslu bir ilçede günde ortalama 3-4 cenaze olduğunu düşünürsek, bu ilçe yarın 100 bine çıktığında 8-9 tane cenaze olacak. 10 tane cenazenin anons mühleti bir saati bulacak. Bugünkü Türkiye kurallarında gerçek olmadığını düşünüyoruz. Vatandaşımızı daha sağlıklı bilgilendireceğimizi düşünüyorum. Günün sonunda daha yeterli bir sonuç alacağımıza inanıyorum" tabirlerini kullandı.

"Cihazlarda sorun oluyor, hoparlörü duymayan oluyor"
İlçede esnaflık yapan Necati Özer ise, "Bu uygulama hoş oldu. Aygıtlarda sorun oluyor, hoparlörü duymayan oluyor. Ötekine soruyor, sağlıklı bir bilgi edinemiyor. Herkese bildiri yanlışsız bir formda iletilmiş olacak. Tam yerinde karar verilmiş bir olaydır. Destekliyorum" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Ekim, 2025 16:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Devrek’ten Filistin’e destek, “Gazze bizim vicdanımızdır”

Zonguldak’ın Devrek ilçesinde, Devrek Birlik Kardeşlik Sivil Toplum Kuruluşları Platformu tarafından İsrail’in Filistin’e yönelik hücumlarını protesto etmek ve Gazze’ye giden yardım gemisine takviye olmak maksadıyla basın açıklaması düzenlendi.
Cumhuriyet Alanı’nda Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan açıklamaya, çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve vatandaş takviye verdi. Platform ismine açıklamayı okuyan Hacı Ahmet Ağa Cami İmam Hatibi Aydın Çolpa, toplanma gayelerinin "işgalci İsrail’in Filistin halkına yönelik insanlık dışı ataklarını lanetlemek ve abluka altındaki Gazze’ye bir nefes olmak için sefere çıkan Sumud Gemisi’ne sahip çıktıklarını ilan etmek" olduğunu söyledi.
Filistin davasının yalnızca bir coğrafya problemi değil, tüm ümmetin onur ve izzet problemi olduğunu belirten Çolpa, "Gazze; çocukların açlıkla sınandığı, bayanların gözyaşına mahkûm edildiği, pakların bombalar altında can verdiği bir beldeye dönüştürülmüştür. Yıllardır süren bu kuşatma, dünyanın gözleri önünde devam etmektedir" dedi.
Sumud Gemisi’nin yalnızca besin ve ilaç değil, insanlığın onurunu, vicdanını ve özgürlük çabasını taşıdığını vurgulayan Çolpa, şu davette bulundu:
"Buradan tüm dünyaya sesleniyoruz: İsrail’in yıllardır süren işgaline, zulmüne ve ablukasına derhâl son verilmelidir. Gazze’ye insani yardımların önü açılmalı, çocukların ve günahsızların feryadı dindirilmelidir. Kudüs, bizim kırmızı çizgimizdir. Gazze, bizim vicdanımızdır."
Açıklama, "Kahrolsun Siyonizm", "Kudüs Şüphesiz Kurtulacak" ve "Yaşasın Özgür Filistin" sloganlarının akabinde sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.