Reklam
Reklam
GER
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
28 Şubat, 2025 15:14 tarihinde yayınlandı
0

Honda Türkiye’de Motosiklet Üretimi İçin Çalışmalara Başladı

Japon otomotiv ve motosiklet devi Honda, Türkiye’de motosiklet üretimi için fizibilite çalışmalarına başladı. 2019 yılında otomobil üretimini durdurarak tamamen ithalatçı konuma geçen Honda, Türkiye’de yeniden üretime dönme planları yapıyor.

Honda Türkiye yönetimi, Japon şirketin yatırım için resmi incelemelere başladığını duyurdu. Japon heyetin, yatırım yapılacak alanlarda saha çalışmaları gerçekleştirdiği belirtilirken, nihai kararın 2-3 ay içinde verilebileceği ifade edildi.

ÜRETİMDE YERLİ MODEL VE İHRACAT HEDEFİ

Kararın ardından fabrikanın lokasyonu ve üretilecek modeller belirlenecek. Türkiye’de üretilecek modeller arasında iç pazarda yüksek satış potansiyeline sahip 125-150 cc’lik scooter sınıfından PCX modeli öne çıkıyor. Bunun yanı sıra Avrupa’ya ihraç edilecek farklı motosiklet modellerinin de üretimi gündemde.

Özellikle Avrupa pazarına yönelik bir elektrikli modelin Türkiye’de üretilebileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Honda’nın PCX modelini Türkiye’de üretmesi durumunda, mevcut ithalat vergileri nedeniyle yüksek fiyatlandırılan modelin daha rekabetçi bir seviyeye inmesi bekleniyor.

YENİ FABRİKA YAN SANAYİYİ DE GELİŞTİRECEK

Honda’nın Türkiye’de motosiklet üretimine başlaması halinde, yeni yan sanayi yatırımlarını da beraberinde getirmesi bekleniyor. Türkiye’de motosiklet sektörüne yönelik gelişmiş bir yan sanayi bulunmazken, bu yatırımın sektörde önemli bir dönüşüm başlatabileceği öngörülüyor.

Honda, 2023 yılında Türkiye’de 150 bin adet motosiklet satışı gerçekleştirmişti. Avrupa’daki mevcut üretim tesisleri arasında İtalya’daki fabrika yer alırken, burada SH, ADV ve Forza modelleri üretiliyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
caykur genel muduru alim ureticinin cayi bitene kadar alimlarimiz devam edecek ZqxlA3LD
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Haziran, 2026 16:37 tarihinde yayınlandı
0 0

ÇAYKUR Genel Müdürü Alim: “Üreticinin çayı bitene kadar alımlarımız devam edecek”

ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, yaş çay alımlarının kesintisiz sürdüğünü belirterek, “150 bin tonu geçtik. Biz limit koymuyoruz. Üreticinin çayı ne zaman biterse o güne kadar alımlarımız devam edecek” dedi.

Çay İşletimleri (ÇAYKUR) Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, yaş çay alımlarında zaman zaman yaşanan yoğunluk nedeniyle üreticilere sakin olmaları çağrısında bulundu. Kampanyanın planlandığı şekilde devam ettiğini belirten Alim, üreticilerin elindeki tüm yaş çayın alınacağını vurguladı. Alim, üreticileri paniğe kapılmaması gerektiğini dile getirerek, “Yaş çay kampanyamız devam ediyor. 20 Mayıs’ta kampanyayı açtık. Bu yıl biliyorsunuz hava şartları nedeniyle biraz ötelenme oldu, normal şartlar altında alımlarımız devam ediyor. Bayram tatili 9 gün olması çay dönemine denk gelince, il dışından gelen üreticilerimiz de biraz acele edince oradan gelen bir yoğunluk oldu. Üreticilerimiz gelmişken çayı bitirip gidelim düşüncesiyle yola çıktılar. 19 bin ton stok olunca ister istemez iki günlük çay birikti. Bir gün ara verdik, bugün tekrar alımlarımıza başladık. Çay zaten şimdi tam kıvamına gelmiş durumda. Biz çayın tamamını almak için var gücümüzle çalışıyoruz. Sonuna kadar da üreticinin yanındayız. İnşallah tüm çayı alacağız. Üreticimizin de sıkıntı olur, alım durur gibi düşüncesi olmasın. Hiçbir kesintiye uğratmadan hayırlısıyla kampanyamızı bitirmeye çalışacağız” dedi.

Yaş çay alımlarında kampanya süresince 150 bin tonu aşan çay alımı yaptıklarını sözlerine ekleyen Alim, “Ara vermek zorunda kalıyoruz, kontenjanı hiçbir şekilde 30 kilonun altına düşürmüyoruz. Kapasite belli, işleyeceğimiz çay belli ve çay 24 saatten fazla beklemiyor. Üreticilerimize her zaman söylüyoruz; makineleşmeye karşı değiliz, daha sağlıklı ve rahat çay hasadına karşı değiliz. Fakat acele edip herkes bir günde çayını bitirmeye çalışınca ister istemez sıkıntı oluyor. Bu sıkıntıyı aşabilmek için arada bir stoklar aşırı derecede yoğunlaşınca ara vermek zorunda kaldık. Birincide 20 bin ton gibi bir stok oluşmuştu. Bunun 24 saat içerisinde işlenmesi gerekiyor. Bugün itibarıyla çay alımlarımız devam ediyor. 150 bin tonu geçtik. Biz limit koymuyoruz. Üreticinin çayı ne zaman biterse o güne kadar alımlarımız devam edecek” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin