Reklam
Reklam
GER
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
28 Şubat, 2025 15:14 tarihinde yayınlandı
0

Honda Türkiye’de Motosiklet Üretimi İçin Çalışmalara Başladı

Japon otomotiv ve motosiklet devi Honda, Türkiye’de motosiklet üretimi için fizibilite çalışmalarına başladı. 2019 yılında otomobil üretimini durdurarak tamamen ithalatçı konuma geçen Honda, Türkiye’de yeniden üretime dönme planları yapıyor.

Honda Türkiye yönetimi, Japon şirketin yatırım için resmi incelemelere başladığını duyurdu. Japon heyetin, yatırım yapılacak alanlarda saha çalışmaları gerçekleştirdiği belirtilirken, nihai kararın 2-3 ay içinde verilebileceği ifade edildi.

ÜRETİMDE YERLİ MODEL VE İHRACAT HEDEFİ

Kararın ardından fabrikanın lokasyonu ve üretilecek modeller belirlenecek. Türkiye’de üretilecek modeller arasında iç pazarda yüksek satış potansiyeline sahip 125-150 cc’lik scooter sınıfından PCX modeli öne çıkıyor. Bunun yanı sıra Avrupa’ya ihraç edilecek farklı motosiklet modellerinin de üretimi gündemde.

Özellikle Avrupa pazarına yönelik bir elektrikli modelin Türkiye’de üretilebileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Honda’nın PCX modelini Türkiye’de üretmesi durumunda, mevcut ithalat vergileri nedeniyle yüksek fiyatlandırılan modelin daha rekabetçi bir seviyeye inmesi bekleniyor.

YENİ FABRİKA YAN SANAYİYİ DE GELİŞTİRECEK

Honda’nın Türkiye’de motosiklet üretimine başlaması halinde, yeni yan sanayi yatırımlarını da beraberinde getirmesi bekleniyor. Türkiye’de motosiklet sektörüne yönelik gelişmiş bir yan sanayi bulunmazken, bu yatırımın sektörde önemli bir dönüşüm başlatabileceği öngörülüyor.

Honda, 2023 yılında Türkiye’de 150 bin adet motosiklet satışı gerçekleştirmişti. Avrupa’daki mevcut üretim tesisleri arasında İtalya’daki fabrika yer alırken, burada SH, ADV ve Forza modelleri üretiliyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
xaxaxaxaxxaxa
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
13 Mayıs, 2026 14:53 tarihinde yayınlandı
0

KTSO’ya DMO bilgilendirme ziyareti

Devlet Malzeme Ofisi Bursa Şube Müdürü Atıf Al, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz’ı ziyaret etti. Görüşmede KTSO Genel Sekreteri Hasan Kaya de hazır bulundu.

Ziyarette, Devlet Malzeme Ofisi’nin alım ve tedarik süreçleri ile kamu tedarik sistemine entegrasyon konuları ele alındı. DMO Bursa Şube Müdürü Atıf Al, özellikle yerel firmaların kamu alımlarında daha etkin rol üstlenebilmesi için gerekli başvuru kriterleri ve dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi. Al ayrıca, DMO’nun işleyiş mekanizması ve tedarik süreçlerine ilişkin kapsamlı değerlendirmelerde bulundu.

Görüşmede kamu kurumları ile özel sektör arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi, tedarik süreçlerinde kalite ve sürdürülebilirlik anlayışının güçlendirilmesi ile Karabük firmalarının kamu tedarik zincirinde daha fazla yer alması konuları da gündeme geldi. Karşılıklı fikir alışverişi şeklinde geçen toplantıda, kamu alımlarında doğru bilgilendirme ve kurumsal iş birliğinin önemine dikkat çekildi.

KTSO Başkanı Fatih Çapraz ise nazik ziyaretleri ve paylaştığı bilgiler dolayısıyla DMO Bursa Şube Müdürü Atıf Al’a teşekkür ederek, 100 yıllık köklü geçmişe sahip Devlet Malzeme Ofisi’nin kuruluş yıl dönümünü kutladı.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin