Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Hitit Üniversitesinden istihdama yönelik bir Avrupa Birliği projesi daha

Türkiye Yayın: 18.10.2023 22:32
Yazar:
Hitit Üniversitesinden istihdama yönelik bir Avrupa Birliği projesi daha

Hitit Üniversitesinin İŞKUR’un “Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler İçin İşgücü Piyasası Destek Hibe Programı” çerçevesinde hayata geçirdiği “İstihdama Dayalı Mesleki Eğitime Yenilikçi Yaklaşım” projesinin açılışı yapıldı.

“İstihdama Dayalı Mesleki Eğitime Yenilikçi Yaklaşım” projesinin genel amacının, işgücü piyasası ihtiyaçları doğrultusunda “Ne Eğitimde Ne İstihdamda” olan gençlerin istihdamındaki artışa katkıda bulunmak olduğunu açıklayan Proje Koordinatörü Öğretim Görevlisi Dr. Doğan Demirci, “Bu amaca ulaşmak için NEET olarak ifade ettiğimiz 15-29 yaş arasındaki ne eğitimde ne istihdamda olan bireylerin öncelikle İŞKUR’a kayıt olmaları sağlanacak. İŞKUR’a kayıt yaptıran 60 NEET’e Finansal Muhasebe ve Genel Beceri eğitimi verilecektir. Bu kapsamında her kursiyere kurs süresi boyunca 13 farklı ders üzerinden 63 günde toplam 378 saat eğitim verilecektir. Ders müfredatlarının tespit edilmesinde çeşitli sektör temsilcilerinden gelen talepler doğrultusunda gerekli düzenlemeler de yapılmıştır. Böylece ilgili eğitimleri alan 60 genç bireyin işgücü piyasasının önemli ihtiyaçlarından biri olan nitelikli muhasebe ara elemanı ihtiyacını karşılamaya katkı verecek donanıma sahip olmalarına imkan sağlanacaktır. Eğitimlerini tamamlayan kursiyerlerimizin aktif iş arama faaliyetlerinde bulunmalarını sağlamak için İŞKUR ile iş birliği yapılacaktır. Aktif iş arama sürecinin sonunda kursiyerlerin önemli bir kısmının istihdam edilmesi amaçlanmaktadır. Tüm kursiyerlerimize eğitimlerde ve aktif iş arama faaliyetlerindeki ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için proje bütçesinden destek ödemeleri yapılacaktır. Eğitim programına katılmak isteyenler duyuru ve başvurular için www.neet.hitit.edu.tr adresini ziyaret edebilir” dedi.

Proje süresi boyunca projenin hedef kitlesinde yer alan işverenler, işveren temsilcileri, mesleki eğitim kurumları, ilgili devlet kurumları ve STK’lar ile birlikte genç istihdamının artırılmasına yönelik çeşitli farkındalık etkinlikleri düzenleneceğini dile getiren Demirci, ayrıca proje kapsamında mesleki eğitim ve genç istihdamına yönelik olarak iyi yönetim uygulamalarını yerinde görmek amacıyla yurt dışına ilgili sektör temsilcilerinin ve proje ekibinin katılımıyla teknik bir ziyaret yapılacağını sözlerine ekledi.

Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam ise, üniversite olarak ulusal ve uluslararası projeler üretmekten ötürü duydukları memnuniyeti dile getirerek, üniversite olarak her zaman benzer projeler yapmaya ve üretilecek tüm projelere destek vermeye devam edeceklerini açıkladı.

Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın da, projenin şehrin gelişen ve gün geçtikçe daha da güçlenen sanayisine önemli katkılar sağlayacağını vurguladı. Ulusal ve uluslararası projelerin önemini vurgulayan Aşgın, belediye olarak bu tarz projelere daima destek vereceklerinin ifade ederek, projenin şehrimize kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkürlerini iletti. Aşgın, projenin şehre ve ülkeye hayırlı olmasını temenni etti.

Toplantıya İŞKUR İl Müdürü Levent Tuzcu, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı (SMMMO) Ceyhan Baran, Hitit Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Faruk Maraşlıoğlu, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve gençler katıldı. (İHA)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Atıl arazi seraya dönüştürüldü, öğrenciler tarımsal üretime başladı

Dünya Yayın: 02.05.2024 08:48
İhlas Haber Ajansı

Kastamonu’da Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan projeyle öğrenciler, atıl vaziyetteki alanı temizleyerek sera üretimine başladı.
Kastamonu’da Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Kastamonu Orman ve Tarım İl Müdürlüğü ile Kastamonu İl Özel İdaresi’nin destekleriyle “Yeni Nesil Permakültür Tarım Yöntemiyle Ata Tohumuna Sahip Çıkıyor” projesi başlatıldı. Proje çerçevesinde Kastamonu’da merkez Kuzyaka İlkokulu ve Ortaokulu yanında bulunan atıl vaziyetteki alan, okul idaresi, öğretmen, veli ve öğrenciler tarafından temizlendi. Daha sonra proje ekibi, öğrencilerin velilerinden ata tohumu salatalık, biber, patlıcan, marul, salatalık, patates gibi tohumlar topladı. Toplanan tohumlar öğretmen ve öğrenciler tarafından hem seraya hem de oluşturulan bahçeliğe dikildi. Ayrıca sera ve bahçede tamamen organik kompostlar kullanılarak ata tohumları yetiştirildi. Yetiştirilen ata tohumları, hasat yapıldıktan sonra tekrar öğrencilerin ailelerine verilecek.
Projeyle hem öğrencilerin organik beslenmeleri hem de ata tohumuna sahip çıkmaları amaçlanıyor. Kuzyaka İlkokulu ve Ortaokulu’nda hayata geçirilen proje alanını ziyaret eden Kastamonu Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, proje çerçevesinde yetiştirilecek ata tohumlarının diğer okullara da dağıtılmasını hedeflediklerini söyledi.
“Öğrencilerimizi toprakla bir araya getirmek, stresi de en aza indirmek istiyoruz”
Tarımın önemine dikkat çeken Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, “Bilindiği üzere tarım artık stratejik bir unsur. Biz de öğrencilerimizi mutlaka teknolojiyle buluşturuyoruz ama teknoloji ile buluştururken aynı zamanda dünyanın en önemli stratejik unsuru olan tarımı da ihmal etmemeleri için projeler hazırlıyoruz. Bugün de burada ‘termal kültür’ dediğimiz tamamen organik doğal bir şekilde sebzelerin ve meyvelerin yetiştirildiği bir alan oluşturdu öğretmenlerimiz. Bu alanın oluşturulması ile beraber öğrencilerimiz domatesin, salatalığın, biberin, fasulyenin, marulun nasıl yetiştirildiğini öğrenirken, aynı zamanda eğlenerek öğrenme faaliyeti gerçekleştiriyorlar. Dijital dünya içerisinde öğrencilerimiz ve velilerimiz dijital unsurlarla daha çok baş başa oluyorlar. Hem bu dijital unsurların zararlı etkilerinden korumak daha çok toprakla bir araya getirmek ve kendi bünyelerinde oluşan stresi de en aza indirmesi adına bu tür faaliyetlerin önemli olduğunu düşünüyoruz. Birçok sebzenin, birçok meyvenin üretimde hem açık alanda hem de sera ortamında yapılıyor. Burada tamamen organik kompostlar kullanılıyor. Bu kompostların elde edilmesinde de atık olan evsel ürünler burada değerlendiriliyor. Evsel ürünlerden yapılan kompost gübreleme ile de buradaki ürünler ortaya çıkıyor. Bu alanın oluşturulmasında paydaş kurumlarımızın destekleri de var. Tarım ve Orman İl Müdürümüze ve tüm ekibine çok teşekkür ediyoruz. Bundan sonraki süreçte de bu tür faaliyetlerin tüm okullarımızda yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Özellikle öğrencilerimizin de ata tohumlarını geleceğe taşımaları noktasında bu tür faaliyetler oldukça önem arz ediyor. Ata tohumunun geleceğe taşınmasında buradaki gençlerimiz büyük bir unsur olacaklar. Biz eğitime bütüncül olarak bakıyoruz. Eğitim-öğretim faaliyetlerini sadece akademik anlamdaki başarı değil, sosyal, sportif, kültürel ve tarımsal faaliyetlerinde eğitimin bir parçası olduğunu düşünüyoruz. Bu bütüncül anlayışla geleceğimiz olan gençleri Türkiye yüzyılında daha güçlü bir şekilde hazırlayacağız ve dünyayla rekabet edilebilir boyutunda da tüm dünyanın örnek gösterdiği gençler şeklinde yetiştireceğiz” dedi.
“Doğada var olan ahşap, taş, kaya gibi ürünler kullanılarak oluşturduğumuz alanlarda tarım yapıyoruz”
Kuzkaya Ortaokulu Özel Eğitim Öğretmeni aynı zamanda proje sorumlusu Müberra Kalafatoğlu ise, “Bu alan daha önce atıl olan bir alandı. Biz müdürümüz, müdür yardımcımız, proje ekibimiz, öğretmen arkadaşlarımızla beraber bu alanı temizleyip, düzenledik. Daha sonra yükseltilmiş bitki yatağımızı oluşturduk. Daha sonra İhsangazi Özel İdare’nin yardımıyla dağlardan yükseltilmiş bitki yatağımızın topraklarını getirdik. Yine Özel İdare’nin yardımıyla taşlar, parkeler getirip düzledik. Daha sonra Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün yardımıyla seramızı kurduk. Sonra da velilerimiz ve öğrencilerimiz ile ektiğimiz tohum keselerimizi hazırladık, velilerimize dağıttık. Velilerimiz yıllardır kullandıkları ata tohumlarını bizlere gönderdiler. Biz de zamanı geldikçe seramızda ve yükseltilmiş bitki yatağında bu tohumları kullanarak tarım alanları oluşturduk. Yine sonbaharda kullandığımız tohumları da keselerle birlikte velilerimize göndereceğiz. Projemizin temelinde permakültür tarım yöntemi yer almaktadır. Permakültür tarım yöntemine göre dışarıdan ücret ödeyerek bir şeyler kullanmak yerine doğada var olan ahşap, taş, kaya gibi ürünler kullanılarak alanlar oluşturuluyor. Biz de permakültür felsefesinde tarımımızı yapıyoruz, ata tohumumuz çoğaltarak, çevremize, köylerimize, diğer okullarımıza, kurum ve kuruluşlarımıza dağıtmayı hedefliyoruz. Öğrencilerimize ata tohumunun önemini, hibrit tohumlar kadar verimli olmasa da, uzun vadede hastalıkların önüne geçecek bir organizasyon olduğunu anlatmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
“Atıl vaziyetteki alanın taşlarını tek tek elimizle ayıkladık”
Kuzyaka İlkokulu Müdür Yardımcısı ve Proje Sorumlusu İsmail Dereli de, “Amacımız burayı atıl durumdan, öğrencilerimizin kullanabileceği bir yaşam alanına çevirmekti. Bunu başardığımıza inanıyoruz. Kompost alanımızda ürettiğimiz gübreyle daha verimli bitki yetiştirme amacımıza ulaşmış durumdayız. Gelişmelerde çoğalarak devam ediyor. Burayı el birliğiyle yaptık. Bizler memnunuz, çocuklarımızda memnun, ayrıca güzel bir görsellikte kattık okulumuza. Marul, tere, yeşil soğan, sarımsak, fasulye, domates, salatalık, patates gibi ürünler ektik. Burasını atıl vaziyetteyken neredeyse tüm okulumuzla birlikte hep bir el vererek tek tek taşlarını ayıkladık ve temizledik. Bütün düzenlemelerini öğretmenlerimizle ve öğrencilerimizle birlikte yaptık” şekline konuştu.
“Bunları ekerken, çok mutluluk yaşadım”
Alanda üretim yapan öğrencilerden Ebrar Sirkecioğlu ise, “Birçok ürün ettik. Burayı el birliğiyle yaptık. Burası eksiden çamurlu bir alandı. Burayı yaparken, çok güzel şeyler hissettim. Bunları her geçen gün büyütüyoruz. Burası için çok uğraştık. Bunları ekerken, çok mutluluk yaşadım” ifadelerini kullandı.