Reklam
Reklam
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
23 Eylül, 2023 04:24 tarihinde yayınlandı
0

“Hipertansiyon ve yüksek kolesterol Alzheimer riskini üç kat artırıyor””

Alzheimer hastalığının beyin hücrelerinde azalma, hücreler ortası kontakların bozulması ve birtakım ziyanlı metabolik atıkların birikmesi sonucunda oluştuğunu belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Abdurrahman Akbaş, “Hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, sigara, alkol, şeker, yetersiz fizikî aktivite Alzheimer hastalığının oluşumunu üç kat artırır” dedi.

Liv Hospital Samsun Nöroloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Abdurrahman Akbaş, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü hasebiyle açıklamalarda bulundu. Günümüzde toplumdaki yaş ortalamasının artması sonucunda nüfus artışına paralel olarak nörolojik hastalıkların da giderek yaygınlaştığına dikkat çeken Uzm. Dr. Akbaş, “Toplum sıhhatini tehdit eden yaygın hastalıklar için tedbirler almak ve bireyleri bu hastalıklara karşı bilgilendirmek kıymetlidir. Yaşla birlikte artan hastalıkların başında Alzheimer hastalığı gelmektedir. Alzheimer’ın erken tanınması ve erken tedavi imkanlarına erişimin artması gerekmektedir” diye konuştu.

“Yeni şeyler öğrenilmeli”

Hastalığın oluşumuna ve belirtilerine değinen Uzm. Dr. Akbaş, “Alzheimer beyin hücrelerinde azalma, hücreler ortası ilişkilerin bozulması ve birtakım ziyanlı metabolik atıkların birikmesi sonucunda oluşur. En erken belirti hafıza ile ilgili olan unutkanlık, kişilik ve davranış değişiklikleri, öğrenme ve plan yapmada zorluk, taraf bulmada zahmet, şüphecilik, uyku, yeme ve tuvalet alışkanlıklarında değişim, geç evrede yürüme zahmeti, yutma zahmeti ve kilo kaybıdır. Yaş ve genetik yatkınlık en büyük risk faktörleridir. Hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, sigara, alkol, şeker, yetersiz fizikî aktivite hastalığın oluşumunu üç kat artırır. Risk faktörlerinin tedavi edilmesi, zerzevat ve meyve, balık tüketimini artırma, yağlı yiyeceklerden kaçınmak, yeni şeyler öğrenmeyi artırmak gerekir” diye konuştu.

“Psikolojik takviye önemli”

Psikolojik takviyenin değerini vurgulayan Uzm. Dr. Akbaş, “Hasta yakınlarını bilinçlendirme ve erken görüntüleme formülleri, hastalıkla gayrette kıymetlidir. Birden fazla durumda hastalar kadar yakınları da hastalıkların getirdikleri zorluklarla yıpranır, bu yüzden onlara ruhsal dayanak gerekir. Hala ülkemizde Alzheimer hastaları ve yakınlarının ömür tarzlarını artıracak donanımlı daha fazla merkeze muhtaçlık vardır” tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
gece boyu arandi gun agarinca botlarla arama calismalari yeniden basladi Pc1LhJ5N
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Haziran, 2026 08:00 tarihinde yayınlandı
0 0

Gece boyu arandı, gün ağarınca botlarla arama çalışmaları yeniden başladı

Karabük’te Filyos Çayı’na düşerek akıntıya kapılan Örgütlerden Sorumlu CHP Karabük İl Başkan Yardımcısı Mustafa Erten’i bulmak için başlatılan arama çalışmaları gece boyunca devam etti. Günün ilk ışıklarıyla birlikte ekipler botlarla çay üzerinde yeniden arama çalışması başlattı.

Olay, Karabük-Zonguldak karayolunun Yeşilköy mevkisinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Yenice ilçesinden Karabük istikametine seyir halinde olan ve içerisinde CHP Karabük İl Başkan Yardımcısı Mustafa Erten’in (72) de bulunduğu 78 ACD 559 plakalı otomobil, yolculuk sırasında tuvalet molası verdi. Araçtan inen Erten, Filyos Çayı kenarında bulunduğu sırada dengesini kaybederek yaklaşık 10 metre yükseklikten yuvarlanıp suya düştü. Akıntıya kapılan Erten, kısa sürede gözden kayboldu.

İhbar üzerine bölgeye sağlık, jandarma, AFAD, UMKE, itfaiye ve arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Gece boyunca dere kenarında ve su üzerinde termal dron ile sürdürülen çalışmalarda Erten’e ulaşılamadı. Günün ağarmasıyla birlikte arama çalışmaları yeniden yoğunlaştırıldı. AFAD ekipleri botlarla Filyos Çayı üzerinde arama faaliyetlerini sürdürürken, ekipler dere boyunca da tarama çalışmalarına devam ediyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin