Reklam
Reklam
hem eglendiler hem ogrendiler YE2X4GA4
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Ocak, 2025 12:00 tarihinde yayınlandı
0

Hem eğlendiler hem öğrendiler

DÜZCE(İHA) – Düzce’de Periyot Sonu Faaliyet Haftasında öğrenciler hem eğlendi hem de öğrendiler. Düzce Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü grupları yangınlarla ilgili bilgiler verirken Zabıta takımları mesleklerini anlattı.

2024-2025 eğitim öğretim yılının birinci periyodu sona ererken, öğrencilerin hem eğlenceli hem de öğretici vakit geçirmelerini sağlamak gayesiyle 13-16 Ocak tarihleri ortasında “Dönem Sonu Faaliyet Haftası” düzenleniyor. Bu kapsamda Düzce Belediyesi Zabıta ve İtfaiye çalışanları, okullara konuk olarak öğrencilere çeşitli bilgiler veriyor. Azmimilli Ortaokulu’na yapılan ziyarette, zabıta ve itfaiye grupları öğrencilerle buluşarak, güvenlik, yangın güvenliği ve toplumsal sorumluluklar konusunda bilinçlendirici bilgiler sundu. Takımların sunumlarını dikkatle dinleyen öğrenciler, acil durumlar ve güvenlik tedbirleri hakkında değerli bilgiler edindiler.

Ayrıca, Şehit Cihan Aksarı Ortaokulu’nda düzenlenen deneyim paylaşımı söyleşisine de Düzce Belediyesi İtfaiye işçisi konuk oldu. İtfaiye çalışanı, öğrencilerle yangın güvenliği ve itfaiyeciliğin zorlukları hakkında tecrübelerini paylaştı, öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
asil ve thetisin yer aldigi amisos mozaigi samsun muzesinde sergileniyor EfNhjxOI
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Mayıs, 2026 20:07 tarihinde yayınlandı
0 0

Aşil ve Thetis’in yer aldığı Amisos Mozaiği Samsun Müzesinde sergileniyor

Milattan sonra (MS) 3. yüzyıla ait olduğu düşünülen 56 metrekare ölçülerindeki Amisos Mozaiği, Aşil ve Thetis motifleriyle birlikte Samsun Müzesi’nde kendisine ayrılan özel alanda sergileniyor. Mozaik, müzeyi ziyaret edenler tarafından yoğun ilgi görüyor.

Amisos Mozaiği, 1958 yılında antik Amisos kentinde (Samsun-İlkadım) bugünkü 19 Mayıs İşitme Engelliler Ortaokulu’nun hafriyat çalışmaları esnasında bulundu. Mozaik, 1959 yılında orijinal yerinden kaldırılarak eski Samsun Arkeoloji Müzesi’ne yerleştirildi. Orijinalinde 10 panodan oluşan mozaik tabanı, 56 metrekare ölçüleriyle dikkat çekerken, mozaiğin kaldırılması işlemi, bir bütün olarak değil de 31 parçaya bölünerek, 1,5 metrelik panolar halinde gerçekleştirildi.

Aşil (Akhilleus) ve Thetis mozaiği göz kamaştırıyor

Samsun Müzesi’nde kendisine ayrılan özel alanda sergilenen mozaiğin ortasındaki merkez panoda Truva Savaşı efsanelerinden Akhilleus (Aşil) ve Thetis (Yunan mitolojisine göre tüm zamanların en iyi savaşçısı olan Aşil’in annesi, Phtya kralı Peleus’un karısı) konu edilmiş durumda. Bu panonun etrafında tam olarak köşelere gelecek şekilde dört mevsimin kişiselleştirildiği büstler, bunların arasında ise birbirlerinden farklı olarak işlenmiş Hypocampos (denizatı), deniz canavarları ve Triton’un (belden yukarısı insan, aşağısı balık) taşıdığı Nereid’lerin (denizkızı) konu edildiği 4 tane pano bulunuyor. Bunların yanı sıra mozaiği ev sahibini kurban töreni esnasında betimleyen pano oluşturuyor. Bu panoların etrafı da iki farklı geometrik desenle çevrelenmiş durumda ziyaretçilerin göz zevkine sunuluyor.

Parçalar halinde taşınarak tekrar birleştirilen mozaik Samsun Müzesi’nde vatandaşların yoğun ilgisine maruz kalıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin