Muhasebecilerin ücretlerinin enflasyon karşısında erimesine karşı Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na zam talebinde bulundu.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Atakan İrken, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesinde yer alan ücretlerin enflasyon nedeniyle günümüzde yetersiz kaldığını ve bu durumun muhasebe bürolarının sürdürülebilir hizmet sunmasını zorladığını belirtti.
Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesinde yer alan ücretlerin yüksek enflasyon nedeniyle yetersiz kalması, muhasebe bürolarının sürdürülebilirliğini ve hizmet sunmasını olanaksız hale getirdi. Maliyetlerdeki yüksek artış karşısında Mali Müşavirler, asgari ücret tarifesinde yer alan ücretlere enflasyon farkı kadar artış yapılmasını talep etti.
Konu ile ilgili açıklama yapan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Atakan İrken, “Ekonomide dengelerin bozulması ve enflasyondaki artış eğilimi, asgari ücretliler ve serbest meslek mensupları başta olmak üzere sabit gelirlileri olumsuz etkiledi.Yaşanan ekonomik gelişmelerden en çok etkilenen kesimlerin sorunlarının mutlaka kısa vadede çözülmesi gerekmektedir.Ekonomimizde yaşanan gelişmeler ve ortaya çıkan yüksek enflasyon Mali Müşavirleri zor durumda bıraktı. Fedakarca ve özveriyle görevlerini yapan Mali Müşavirler enflasyonun yaratmış olduğu tahribatın en ağır yükünü bu süreçte omuzlamak zorunda kaldı” dedi.
İrken açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Mali Müşavirler, işletmelerin varlıklarını koruyabilmelerine, işlemlerini ve faaliyetlerini sağlıklı yürütebilmelerine katkı sunarak işletmeler için değer yaratmaktadır. Kamu finansmanının temel dayanağı olan vergi gelirleri Mali Müşavirlerin vermiş olduğu hizmetler sonucu belirlenmektedir.Mali Müşavirlerin ve Yeminli Mali Müşavirlerin bu ve bunun gibi verdikleri daha birçok hizmetin karşılığı elde ettikleri ücretler, giderlerini karşılayamaz hale gelmiştir. Hem işletmeler, hem kamu için hayati önemde görev üstlenen Mali Müşavirlerin hizmetlerinin aksaması tüm kesimler için telafisi güç sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir.Gelinen aşamada, mesleki faaliyetin sürdürülmesi için gerekli giderlerin personel, kırtasiye, kira, elektrik, akaryakıt, ulaşım, gıda, temizlik, kargo vb. tamamında olağanüstü artışlar meydana gelmiştir.Geçmiş yılın enflasyon oranı ile ücret tarifesi belirlenen Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler enflasyondaki artışın ve ortaya çıkan tahribatın en büyük mağduru haline geldi.Yürürlükteki, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesi, maalesef günümüz koşullarında verilen hizmetin karşılığı olmaktan tamamen uzaklaşmış bulunmaktadır. Öte yandan, maliyetleri karşılamayan ücretler, hizmet kalitesini de ciddi şekilde tehdit eder seviyeye ulaşmıştır.Muhasebe bürolarının varlığını tehdit eder hale gelen bu durumdan dolayı,hizmetlerin sürdürülebilirliği ve aksamadan devam edebilmesi için 2022 yılında meslek mensuplarınca uygulanan asgari ücret tarifesinin güncellenmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. TÜRMOB Yönetim Kurulu, 10 Haziran 2022 tarihli toplantısında Asgari Ücret Tarifesinin güncellenmesi için T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na müracaat etmeye karar vermiştir.Alınan karar gereği beklenen güncelleme bugün itibariyle yapılmamıştır.Bakanlığın, yukarıda belirtilen veriler ışığında gerekli güncellemeyi yapması beklenilmektedir. TÜRMOB ve Odalarımız, gerekli güncellemenin yapılmaması durumunda, yüksek enflasyondan kaynaklı kayıpları telafi edecek şekilde tarifedeki ücretlere enflasyon farkının yansıtılarak Temmuz ayından itibaren uygulanmasına karar vermiştir.” (Nurettin Acar)