Hawaii'de ormanlar yanıyor: Can kaybı 111'e yükseldi - Karabük Haber Postası
Reklam Alanı — Gövde Üst Bu alana reklam ver
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
17 Ağustos, 2023 11:02 tarihinde yayınlandı
0
0

Hawaii’de ormanlar yanıyor: Can kaybı 111’e yükseldi

ABD’nin Hawaii eyaletinin en büyük adalarından biri olan Maui’deki orman yangınlarında ölü sayısı 111’e çıktı.

ABD’nin Hawaii eyaletine bağlı Maui’de 8 Ağustos’ta başlayan orman yangınlarının bilançosu ağırlaşıyor. Maui Yönetimi tarafından yapılan yazılı açıklamada, orman yangınlarında hayatını kaybedenlerinin sayısının 111’e yükseldiği bildirildi. Ölen 5 kişinin kimliklerinin tespit edilip ailelerine haber verildiği, arama-kurtarma çalışmalarına devam edildiği aktarıldı.
Binden fazla kişinin ise hala kayıp olduğu ifade ediliyor.

“Ölü sayısı ikiye katlanabilir”

Hawaii Valisi Josh Green yaptığı açıklamada, afet bölgesinin yüzde 27’sinin tarandığını aktardı. Green, ölü sayısının önümüzdeki 10 gün içinde önemli ölçüde artabileceğini, hatta ikiye katlanabileceğini belirtti. Yanan evlerin, iş yerlerinin ve tarihi yerlerin külleri arasında arama yapmanın zor olduğunu, cansız bedenlerin büyük ölçüde tanınmaz halde olduğunu, parmak izlerine nadiren rastlandığını aktaran Green, kimlik tespitinin kolay olmadığını dile getirdi. Maui Acil Durum Yönetim Ajansı ise ilk tahminlere göre adayı yeniden inşa etmenin 5,52 milyar dolara mal olacağını açıkladı.

Hawaii'deki orman yangınlarında can kaybı 111'e yükseldi

Biden Hawaii’ye gidecek

ABD tarihinin son yüzyılın en ölümcül orman yangınlarında eleştiri oklarının hedefi olan ABD Başkanı Joe Biden, 21 Ağustos Pazartesi günü Hawaii’ye gidecek. Biden’a eşi Jill Biden da eşlik edecek. Biden’ın bir gazetecinin Hawaii’ye ne zaman gideceği ile ilgili sorusuna, “Yorum yok” şeklindeki yanıtı tepki çekmişti. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
29 Nisan, 2026 09:30 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 28.04.2026 15:20
0
0

KARABÜK’TE 3 BİN KİŞİLİK FAKÜLTE HAYAL Mİ OLDU?

Karabük’te uzun süredir gündemde olan 3 bin kapasiteli yeni fakülte projesinde somut bir ilerleme kaydedilmemesi, kamuoyunda soru işaretlerine yol açtı

Karabük’te uzun süredir gündemde olan 3 bin öğrenci kapasiteli yeni fakülte projesine ilişkin belirsizlik sürüyor. 2024 yılının sonunda kamuoyuna duyurulan ve kentte büyük beklenti oluşturan projede, aradan geçen zamana rağmen somut bir ilerleme kaydedilmemesi dikkat çekiyor.

Karabük Üniversitesi ile Karabük Belediyesi arasında yapılan görüşmelerin ardından 26 Aralık 2024 tarihinde açıklanan proje kapsamında, şehir merkezine 3 bin öğrenci kapasiteli modern bir fakülte binası kazandırılması planlanmıştı. Söz konusu mutabakat, hem eğitim camiasında hem de esnaf kesiminde olumlu karşılanmış, kentin ekonomik ve sosyal yapısına önemli katkılar sağlayacağı değerlendirilmişti.

Ancak proje duyurusunun üzerinden aylar geçmesine rağmen ne inşaat sürecine ilişkin bir adım atıldı ne de yetkili kurumlardan sürecin hangi aşamada olduğuna dair resmi bir bilgilendirme yapıldı. Bu durum, kamuoyunda projenin akıbetine ilişkin soru işaretlerinin artmasına neden oldu.

Daha önce yapılan açıklamalarda, Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya projenin hızla hayata geçirileceğini ve şehrin geleceği açısından stratejik bir yatırım olduğunu ifade etmişti. Sürece destek veren isimler arasında Karabük Milletvekilleri Cem Şahin ve Ali Keskinkılıç ile AK Parti Karabük İl Başkanı Ferhat Salt da yer alıyordu.

Öte yandan, projede olası bir gecikme, revizyon ya da iptal söz konusuysa bunun şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılması gerektiği vurgulanıyor. Aksi halde, daha önce gündeme gelmesine rağmen hayata geçirilemeyen yatırımlar gibi bu projenin de akamete uğrayabileceği ifade ediliyor.

Kentte 3 bin kişilik fakülte projesi yalnızca bir eğitim yatırımı olarak değil, aynı zamanda ekonomik canlılık, sosyal hareketlilik ve kültürel gelişim açısından önemli bir fırsat olarak görülüyor. Ancak mevcut belirsizlik ortamı, beklentilerin yerini endişeye bırakmış durumda.

Karabük kamuoyu, hem belediye hem de üniversite yönetiminden projenin son durumuna ilişkin net ve kapsamlı bir açıklama yapılmasını bekliyor. Projenin devam edip etmediği, ediyorsa ne zaman başlayacağı soruları ise yanıt beklemeyi sürdürüyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin