Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
16 Ekim, 2024 08:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Hava sıcaklığı hissedilir derecede düşecek

DÜZCE (İHA) – Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Batı Karadeniz’de hava sıcaklığının 17 Ekim’den itibaren hissedilir derecede düşeceğini açıkladı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "Yapılan son meteorolojik değerlendirmelere göre, 17 Ekim 2024 Perşembe gününden itibaren hava sıcaklıklarının bölge genelinde (6 ila 12 derece) azalacağı ve mevsim normallerinin altına ineceği tahmin ediliyor. Soğuk havanın kuvvetli kuzeyli rüzgarlarla birlikte, gelecek hafta başına kadar etkisini sürdürmesi bekleniyor. Soğuk havayla birlikte bölge genelinde yağış geçişlerinin görüleceği tahmin ediliyor. Sıcaklık düşüşü ve yağışla birlikte Batı Karadeniz’in Düzce, Zonguldak, Bartın, Bolu, Karabük yüksek kesimlerinde mevsimin ilk kar yağışının görüleceği tahmin ediliyor. Meydana gelebilecek kuvvetli yağış ve fırtına ile tarımsal faaliyetler bakımından zirai don riskine karşı meteorolojik değerlendirme ve erken uyarıların takip edilmesi önem arz etmektedir.
Önümüzdeki hafta başına kadar iç kesimlerde Kırıkkkale, Çankırı ve Batı Karedeniz Bolu, Karabük, Düzce, Zonguldak, Bartın beklenen günün en yüksek ve en düşük hava sıcaklığı ise şu şekilde bekleniyor. Bolu: 9/0, Karabük: 10/1, Düzce: 13/5, Zonguldak: 12/8, Bartın: 13/5, Çankırı: 14/2, Kırıkkale: 14/1. 17 Ekim 2024 00:00 ile 21 Ekim 2024 12:00 saatleri arasında etkili olması bekleniyor" denildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Temmuz, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Fındıkta rekolte tespit çalışmaları başladı

Ordu’da fındıkta rekolte tespiti için oluşturulan komite, 400 noktada yürüteceği çalışmalara başladı.
Ordu Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde 11 farklı kurumun iştiraki ile oluşturulan komite fındık tarımı yapılan ilçelerde rekolte çalışmalarına başladı. 2 hafta sürecek çalışmalarda çotanak ve kollar sayılarak zararlılar, hastalıklar, fındıkta doluluk oranlarının tespiti yapılacak sonrasında ise varsayımı rekolte açıklanacak.
İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Türkiye Ziraat Odaları Birliği İdare Şurası Üyesi Arslan Soydan ve Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, Perşembe ilçesindeki bir fındık bahçesinde gerçekleştirilen çalışmaları yerinde inceledi.

"400 noktada çalışmalar yapılacak"
İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, her yıl olduğu üzere kesim paydaşlarının tamamının iştiraki ile iddiası rekoltenin belirlenmesi için çalışmaların gerçekleştirildiğini kaydetti. Altınordu ve Gülyalı ilçelerinde bu çalışmalara başlandığını söyleyen Yılmaz, çalışmaların kıyı bölümündeki bahçelerden başlayarak orta ve yüksek kesitlerde devam edeceğini, bu mevzuda hayli titiz bir çalışma yapıldığına dikkat çekti. Vilayet genelinde 400 noktada varsayımı rekolte tespiti için fındık kollarında sayım yapmak suretiyle çalışma yapılacağının bilgisini veren Yılmaz, rekolte için en gerçekçi sonuca ulaşmaya çaba göstereceklerini vurguladı. Yılmaz ayrıyeten, vilayet genelinde kahverengi kokarca zararlısına yönelik yürütülen çalışmaların önemli sonuçlar verdiğine dikkat çekerek, kokarca zararlısının popülasyonun kıymetli oranda baskılandığını da kelamlarına ekledi.

"Çalışmalar, bahçelerde şahsen kısımlarda çotanak sayımı yaparak gerçekleştiriyor"
Türkiye Ziraat Odaları Birliği İdare Şurası Üyesi Arslan Soydan ise, rekolte tespit çalışmalarının teknik takımlarca yapıldığı söyledi. Rekoltenin belirlenmesinde en gerçekçi çalışmanın bu olduğuna işaret eden Soydan, "Rekolte belirleme grupları bahçelerde şahsen kısımlarda çotanak sayımı yaparak gerçekleştiriyor. Bu etapta çotanakların boş ve doluluk oranları tespit ediliyor. Ayrıyeten fındıkta küllenme ve kahverengi kokarcanın vermiş olduğu ziyanlar bu süreçte inceleniyor ve rapor ediliyor. Daha evvelden açıklanan rekolteler var. 609 bin ton bir kurum, 520 bin ton farklı kurum açıkladı. Bunlar saha çalışmaları olmadan masa başından açıklanan rekolteler. Her vakit dediğimiz üzere fındık rekolte belirleme çalışması masa başında değil fındık bahçesinde olur. Takımlar özverili çalışma yaparak bir sonuca ulaşmaya çalışıyorlar. Gerçeğe en yakın rekolte bu çalışma sonrası ortaya çıkacaktır" biçiminde konuştu.

100 fındığın 75 tanesi çuvala girecek
Perşembe ilçesi Efirli Mahallesi’ndeki bir fındık bahçesinde yapılan çalışmalarda ise 100 tane çotanak kırıldı. Bu fındıklarda 13 adedinin içerisi boş çıkarken, 12 adedinin ise kokarca ve farklı böceklerin ziyanına uğradığı, bu kapsamda ise 100 adet fındıktan 75 adedinin çuvala girileceğinin tespit edildiği, bu sonucun bahçelere nazaran farklılık gösterdiği belirtildi.
Programda Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça da incelemeler ve açıklamalarda bulundu.
Ekipler, kıyı kesitlerinden başladıkları çalışmaları yüksek kısımlara yanlışsız 2 hafta boyunca devam ettirecek, sonrasında ise iddiası rekolte açıklanacak.

Bizi sosyal medyadan takip edin