Hasadı tamamlayan üreticiler fındıkları kurutmak için Gümüşhane’yi mesken tuttu - Karabük Haber Postası
hasadi tamamlayan ureticiler findiklari kurutmak icin gumushaneyi mesken tuttu cMbhdbSq jpg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Eylül, 2024 12:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Hasadı tamamlayan üreticiler fındıkları kurutmak için Gümüşhane’yi mesken tuttu

Doğu Karadeniz’in sahil kesimlerinde fındık hasadını tamamlayan üreticiler, nem ve yağış nedeniyle kurutamadıkları fındıkları kurutmak için Gümüşhane’yi mesken tuttu.

Fındık hasadının sonra ermesiyle birlikte Doğu Karadeniz’in sahil kesimlerinden gelen üreticiler fındıkları kurutmak için Zigana Dağı ve Gümüşhane’yi mesken tuttu. Gümüşhane kent merkezinden eski Zigana Dağı yolu boyunca yol kenarlarına topladıkları fındıkları serip çadır kurarak günlerini burada geçiren üreticiler kurutma işleminin tamamlanmasının ardından tekrar memleketlerine geri dönmeye başladı. Kurutma işlemi için Gümüşhane ikliminin çok uygun olduğunu ifade eden üreticiler rekolte ve fındık kalitesinin bu yıl bölgeden bölgeye değişiklik gösterdiğini söylerken, verimin ise geçen yıllara göre arttığını ifade etti.

“Yağmurdan dolayı fındıkları kurutmak için buraya geldik”

Trabzon’un Vakfıkebir ilçesinden kurutma işlemi için Gümüşhane’ye gelen fındık üreticisi Ali Erkan, “Bu sene fındıklar verim olarak iyiydi, bazı bölgelerde iyi olmamasına rağmen bizim bulunduğumuz yüksek ve serin yerlerde durum daha iyiydi. Bu sene ilaçlama yaptık geçen seneye nazaran faydasını gördük. Geçen sene 500 kilo civarında toplamıştım bu sene 1 tona yakın fındık topladım. Biliyorsunuz fındığın içerisinde su var onun çıkması lazım bunun için de güneşe ihtiyacımız var. Bizim köyümüzde hava şartları yağmurlu olduğu için mecbur buraya geldik. Burası Zigana Dağı’nın arkası hava şartları çok iyi. Pazartesi geldik buraya fındığımızı serdik. Büyük ihtimalle bugün biter bitmezse de yarına kaldıracağız” dedi.

“Hava şartları nedeniyle toplarken sıkıntı çektik”

Rekoltenin bu yıl diğer yıla göre daha iyi olduğunu ifade eden üretici Cemil Bilgin, “Bu sene bölgemizde fındık rekoltesi iyiydi. Geçen yılla bu yıl arasında yarıya yakın bir fark var diyebiliriz. Bu sene fındık kalitesi ve verimi güzeldi. Hava şartları nedeniyle toplarken biraz sıkıntı çektik. Kurutma açısından çektiğimiz sıkıntıdan dolayı da Zigana Dağı’nın arkasında helikopter pistinde fındığımızı kurutmaya çalışıyoruz. Biterse döneceğiz inşallah” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
baru asyadaki en basarili yuksek ogretim kurumlari arasina girdi P1WBJ7fl
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Nisan, 2026 16:07 tarihinde yayınlandı
0
0

BARÜ Asya’daki en başarılı yüksek öğretim kurumları arasına girdi

Bartın Üniversitesi (BARÜ) dünyanın en iyi yükseköğretim kurumlarının değerlendirildiği Times Higher Education (THE) 2026 Asya Üniversite Sıralamalarnda yer alma başarısı gösterdi.

Dünyanın en saygın yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarından biri olan Times Higher Education (THE) tarafından “2026 Asya Üniversite Sıralamaları” (Asia University Rankings 2026) açıklandı. Bartın Üniversitesi (BARÜ) 36 ülke/bölgeden 929 üniversitenin değerlendirildiği sıralamada Asya’nın en başarılı yükseköğretim kurumları arasında yer aldı.

BARÜ, “Araştırma Kalitesi” göstergesinde Türkiye’de 5’inci

THE Asya Üniversite Sıralamaları; öğretim, araştırma kalitesi, araştırma ortamı, uluslararası görünüm ve sanayi ana başlıklarında farklı performans göstergelerine göre yapıldı. Değerlendirmeler neticesinde BARÜ, dünyada 401-500 bandında yer alırken “Araştırma Kalitesi” göstergesinde 220’nci sıraya yerleşti. Türkiye’de genel sıralamada 21’inciliği 8 üniversite ile paylaşan BARÜ, “Araştırma Kalitesi” göstergesinde ise önemli bir derece elde ederek 5’inci olma başarısı gösterdi.

Rektör Akkaya: “Uluslararası sıralamalarda daha üst basamaklara yükseleceğiz”

BARÜ’nün uluslararası görünürlüğüne katkı sunan başarıdan duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Prof. Dr. Ahmet Akkaya, “Üniversitemizin nitelikli yayın ve araştırma odaklı gelişim vizyonunun neticesi olarak uluslararası sıralamalarda önemli başarılar elde ediyoruz. THE Asya Üniversite Sıralamalarında yer almaktan da memnuniyet duyuyor, bu başarıda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Her geçen yıl uluslararası sıralamalarda daha üst basamaklarda yer alacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin