Reklam
Reklam

Hasadı tamamlayan üreticiler fındıkları kurutmak için Gümüşhane’yi mesken tuttu

hasadi tamamlayan ureticiler findiklari kurutmak icin gumushaneyi mesken tuttu cMbhdbSq jpg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Eylül, 2024 12:00 tarihinde yayınlandı
0

Doğu Karadeniz’in sahil kesimlerinde fındık hasadını tamamlayan üreticiler, nem ve yağış nedeniyle kurutamadıkları fındıkları kurutmak için Gümüşhane’yi mesken tuttu.

Fındık hasadının sonra ermesiyle birlikte Doğu Karadeniz’in sahil kesimlerinden gelen üreticiler fındıkları kurutmak için Zigana Dağı ve Gümüşhane’yi mesken tuttu. Gümüşhane kent merkezinden eski Zigana Dağı yolu boyunca yol kenarlarına topladıkları fındıkları serip çadır kurarak günlerini burada geçiren üreticiler kurutma işleminin tamamlanmasının ardından tekrar memleketlerine geri dönmeye başladı. Kurutma işlemi için Gümüşhane ikliminin çok uygun olduğunu ifade eden üreticiler rekolte ve fındık kalitesinin bu yıl bölgeden bölgeye değişiklik gösterdiğini söylerken, verimin ise geçen yıllara göre arttığını ifade etti.

“Yağmurdan dolayı fındıkları kurutmak için buraya geldik”

Trabzon’un Vakfıkebir ilçesinden kurutma işlemi için Gümüşhane’ye gelen fındık üreticisi Ali Erkan, “Bu sene fındıklar verim olarak iyiydi, bazı bölgelerde iyi olmamasına rağmen bizim bulunduğumuz yüksek ve serin yerlerde durum daha iyiydi. Bu sene ilaçlama yaptık geçen seneye nazaran faydasını gördük. Geçen sene 500 kilo civarında toplamıştım bu sene 1 tona yakın fındık topladım. Biliyorsunuz fındığın içerisinde su var onun çıkması lazım bunun için de güneşe ihtiyacımız var. Bizim köyümüzde hava şartları yağmurlu olduğu için mecbur buraya geldik. Burası Zigana Dağı’nın arkası hava şartları çok iyi. Pazartesi geldik buraya fındığımızı serdik. Büyük ihtimalle bugün biter bitmezse de yarına kaldıracağız” dedi.

“Hava şartları nedeniyle toplarken sıkıntı çektik”

Rekoltenin bu yıl diğer yıla göre daha iyi olduğunu ifade eden üretici Cemil Bilgin, “Bu sene bölgemizde fındık rekoltesi iyiydi. Geçen yılla bu yıl arasında yarıya yakın bir fark var diyebiliriz. Bu sene fındık kalitesi ve verimi güzeldi. Hava şartları nedeniyle toplarken biraz sıkıntı çektik. Kurutma açısından çektiğimiz sıkıntıdan dolayı da Zigana Dağı’nın arkasında helikopter pistinde fındığımızı kurutmaya çalışıyoruz. Biterse döneceğiz inşallah” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

SGK’dan borçlu işveren ve sigortalılara büyük kolaylık

21 Haz 2026 14 51 49
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
21 Haziran, 2026 14:53 tarihinde yayınlandı
Yapay Zeka
Yazıyı sesli dinle
0 0

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), prim ve diğer Kurum alacaklarının yapılandırılmasına yönelik önemli kolaylıklar getiren yeni düzenlemeleri hayata geçirdi. Karabük Sosyal Güvenlik İl Müdürü İsmail Yıldırım, 4 Haziran 2026 tarihli ve 33270 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7582 sayılı Kanun kapsamında, SGK Başkanlığı tarafından yayımlanan 2026/15 sayılı Genelge ile tecil işlemlerinde önemli değişiklikler yapıldığını açıkladı.

Yıldırım, yapılan düzenleme ile 6183 sayılı Kanun’un 48’inci maddesi uyarınca uygulanan azami tecil süresinin 36 aydan 72 aya çıkarıldığını belirtti. Ayrıca teminatsız tecil tutarının 10 milyon TL olarak yeniden belirlendiğini ifade etti.

Yeni uygulama kapsamında, 16 Haziran 2026 ile 31 Ağustos 2026 tarihleri arasında yapılacak tecil başvurularında yıllık tecil faiz oranının yüzde 39 yerine yüzde 29 olarak uygulanacağını kaydeden Yıldırım, bunun borçlu işveren ve sigortalılar için önemli bir avantaj sağlayacağını söyledi.

Düzenlemenin, 2026 yılı Haziran ayı ve öncesine ait sigorta primi, işsizlik sigortası primi, kesinleşmiş idari para cezaları ile bunlara ilişkin fer’i alacakları kapsadığını belirten Yıldırım, söz konusu borçlar için 31 Ağustos 2026 tarihine kadar tecil başvurusu yapılabileceğini bildirdi.

İlk taksitini süresinde ödeyen borçlular hakkında icra takipleri, haciz ve satış işlemlerinin durdurulacağını vurgulayan Yıldırım, araçlar üzerindeki yakalama şerhlerinin de kaldırılabileceğini ifade etti.

Karabük Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü olarak vatandaşları ve işverenleri bilgilendirmeyi sürdürdüklerini belirten Yıldırım, “İşverenlerimiz ve sigortalılarımızın sağlanan bu avantajlardan yararlanabilmeleri için Karabük Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne başvuruda bulunmaları önem arz etmektedir” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin