Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Hanönü’de Bakır Madeni Fabrikası İnşaatı Devam Ediyor

Kastamonu Yayın: 02.11.2015 07:24
Yazar:
Hanönü’de Bakır Madeni Fabrikası İnşaatı Devam Ediyor

KASTAMONU Hanönü ilçesinde 500 kişiye istihdam sağlayacak Bakır Madeni Fabrikası inşaatı son hızla devam ediyor. Fabrikanın 2017 yılında üretime geçeceği bildirildi.
Hanönü Kaymakamı Adem Karadaş, Belediye Başkanı Serkan Uçar, Garnizon Komutanı Jandarma Başçavuş Nuh Uğur, Emniyet Amiri Ayhan Özen şirket yetkilileri ile birlikte Asya Bakır Maden İşletmesi’nde incelemelerde bulundu. Kaymakam Karadaş, inşaatı devam eden fabrika alanı ve maden çıkarılacak bölgede incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.
İnşaatı devam eden fabrika hakkında bilgi veren, Asya Maden Halkla İlişkiler Müdürü Hakan Karan, “Sadece Kastamonu için değil Türkiye ekonomisi için de çok önemli olan bu yatırım için yapılan rezerv arama çalışmalarında 47 bin metre sondaj yapılmış ve şu an için, uluslararası kurumlar tarafından akredite edilmiş olan 24,5 milyon ton görünür, 12 milyon ton muhtemel bakır rezervi tespit edilmiştir.
Rezervin işlenebilmesi için de 30 kilometre yol yapılmıştır. Yapılacak yeni sondaj çalışmalarıyla rezervde yeni artışlar da beklenmektedir. Hanönü ilçesinde Asya Maden A.Ş nin işleteceği Bakır Madeni Projesi revize ÇED raporunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 31 Aralık 2014 tarihinde onaylanmasıyla birlikte proje ile ilgili çalışmalar kaldığı yerden devam ediyor” dedi.
Projenin inşaat döneminde Bin 80 kişi, işletme döneminde ise taşeronlarla birlikte yaklaşık 500 kişinin istihdam edeceğini ifade eden Karan, yerel istihdamın yanı sıra, proje faaliyetleri için gerekli her türlü mal ve hizmet alımında öncelik yerel pazara verilerek bölge ekonomisine de önemli katkı sağlayacağını söyledi.
Kaymakam Karadaş ise ilçenin bir çok bölgesinde sondaj çalışmalarının devam ettiğini belirtirken, Hanönü’nün artık maden ilçesi olduğunu, bakır madenlerinin ilçeye hareketlilik getirdiğini kaydetti.
İnşaatı devam eden fabrika ve maden sahasında incelemelerde bulunduklarını ifade eden kaymakam Karadaş, bakır rezervinin büyük olması Hanönü ve Kastamonu kadar, ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük’te uygarlığın izleri keşfedilecek

Kültür Sanat Yayın: 08.05.2024 13:31
İhlas Haber Ajansı
Karabük’te uygarlığın izleri keşfedilecek

Batı Karadeniz Bölgesinde Paphlagonia ve Btinya olarak adlandırılan bölgelerdeki kentlerde uygarlığın izlerini keşfetmek “Miras Kentlerden Öğrenmek, Geleceği Tasarlamak” temalı Erasmus+ Blended Intensive Programmes (BIP) kapsamındaki proje Karabük Üniversitesi (KBÜ) ev sahipliğinde başladı.

KBÜ ev sahipliğinde düzenlenen Erasmus+ BIP kapsamındaki projeyle Litvanya, Romanya, Almanya ve Hırvatistan’dan Karabük’e gelen 5 öğretim üyesi ve 15 öğrenci, 6-10 Mayıs 2024 tarihlerinde Eskipazar Hadrianapolis Antik Kenti, UNES Dünya Miras Listesi’nde yer alan Safranbolu Yörük köyü, Amasra Tieos bölgesi ele alınacak.
Erasmus+ BIP projesi ile Anadolu’nun Batı Karadeniz Bölgesinde M.Ö. 1200’lü yıllarda “Paphlagonia” ve “Btinya” olarak adlandırılan bölgelerdeki kentlerde bu uygarlığın izlerini keşfetmek, bu kentlerin kuruluş modellerini incelemek, tespit edilen durumlardan neticelendirmeler yapmak ve bu yerleşim alanlarının mevcut koruma sorunlarını gözlemlemek, öğrencilerin sürdürülebilirliği için hayal kurmalarını sağlamak ve bu hayalleri tasarımlarında kullanmalarını sağlamak amaçlanıyor.
Atölye çalışmaları “Miras Şehirlerinde Sürdürülebilir ve Ekolojik Tasarım”, “Miras Şehirlerinde Erişilebilirlik/Hareketlilik”, “Heritege Şehirlerinde Yenilikçi Tasarım” olmak üzere üç ana tema altında yürütülecek.

AW199398 02 jpg
Erasmus projesi hakkında bilgi veren Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Özköse, “Miras kentlerinden öğrenmek ve bunu sürdürülebilir planlamada kullanmak amacıyla yoğunlaştırılmış bir eğitim programı başlattık. 17 ve 24’ünde toplamda bir hafta yüz yüze ve ardından iki hafta online olarak devam ettik. Miras kentlerini öğrenmek ve sürdürülebilir planlamada kullanmak isteyen Litvanya, Romanya, Almanya ve Hırvatistan’daki üniversitelerden öğretim üyeleri ve öğrenciler katılmaya gönüllü oldu. Proje kapsamında hem alan çalışmaları yürütecek hem de öğrencilerin miras kentlerinden başlayıp Safranbolu olmak üzere arkeolojik alanlar ve kentsel alanlar Amasra, Zonguldak, Hadrianapolis ve Yörük Köyü gibi farklı nitelikteki kültürel miraslardan ne hissettiklerini, ne öğrendiklerini ve hangi sorunları hissettiklerini değerlendirecekler” dedi.

AW199398 03 jpg
Özköse, turizmin getirdiği sorunların ele alınacağını ve bu bölgeler için öneriler ve projelerin sunulacağını dile getirerek, “Yüz yüze eğitim olan workshop ve tartışma ortamlarında katılımcılar, kısa sürede projeler üretecekler. Dört ülkeden gelen öğrenciler, aynı zamanda Karabük Üniversitesi Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi öğrencileriyle ortak grup çalışmaları yapacak ve elde ettikleri fikirleri sunacaklar. Üniversitemiz, uluslararası ilişkiler alanında sağladığı destekle katılımcıları İstanbul’dan alıp buraya getirdi ve konaklamalarını sağladı. Değerli bilim insanları, Üniversitemiz dışından da destek sağlayarak konferanslar verdi. Böylelikle elimizdeki imkanları iyi tanıtarak katılımcıların kafalarında olumlu hatıralar ve fikirler bırakmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.