Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Ekim, 2024 16:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Hamsiyi denizde göremeyen balıkçı kaygılanıyor

Karadeniz’de bu sezon son yılların en bereketli palamut avı sezonu yaşanırken aynı durum hamsi avında yaşanmıyor. Atalarından "Denizde palamudun bol olduğu yıl hamsi olmaz" tecrübesine sahip yöre balıkçıları, deniz suyunun soğuması ile hamsinin ortaya çıkacağını umudunu taşıyor.
Konuyla ilgili konuşan Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, palamudun hamsiyi yediği yönünde söylentilerin yaygın olduğunu belirterek hamsi için deniz suyunun soğumasını beklediklerini kaydetti. Mutlu, “Son yirmi yıla bakıldığında balıkçıların 5 gün üst üste denize çıkamadığı günleri yaşıyoruz. Hamsi konusunda deniz suyunun bir an önce soğuması yönünde düşüncelerimiz var. Şu anda genel olarak palamut hava açımından sonra Hopa, Tirebolu, Zonguldak taraflarında iyi olduğunu öğrendik. Tahminimiz palamut biraz daha sürecek gibi gözüküyor. Genelde halk arasında palamut hamsiyi yiyor diye bir söylenti var. Bunun bilimsel açıklamasını yetkililer yapar ama sonuçta plajik balıktır. Bu da denizde kaldığına göre demek ki bir şeyler yiyip besleniyor. İnşallah bu hamsi olmaz temennimiz o. Şu anda hamsinin de görülmeyişi bir yerde yavaş yavaş kaygılarımızı da ortaya koymaya başladı. İnşallah birkaç gün sonra hamsi de uç vereceğini umut ediyoruz” dedi.

Belli bölgelerde görülüyor
Hamsinin belli bölgelerde görüldüğüne dair bilgiler aldıklarını ifade eden Mutlu, “Sularda biraz soğuma var. Reis arkadaşlardan bilgi alıyoruz bazıları belli bölgelerde hamsinin kütlesel şekilde olduğunu söylüyorlar. Sonuçta palamut bir balığı yiyip beslenecek inşallah hamsi değildir. Hamsi de olacağını umut ediyorum. Çünkü hava soğudukça biraz daha geç, ne kadar geç olursa bizim için biraz daha iyi olur. Çünkü havalar biraz daha soğur. Umudumuz havaların bir an önce soğuyup hamsinin çıkması. Sonuçta palamudun da devam etmesi de bizim için ayrı bir fayda. Son iki yıldır yani geçen yılla bu yıl bakıyoruz palamut gelirdi göç ederdi bir dönüş yapardı. Şimdi sadece belli bölgelerde av veriyor. Geçen sene Ereğli, Zonguldak o bölgede av verdi. Bugün ağırlıklı olarak Doğu Karadeniz’de av veriyor. Yani balık ta bizi şaşırtıyor” diye konuştu.
Bu sezon palamudun hamsinin boşluğunu doldurduğunu belirten Mutlu, “Kaygımız hamsinin son yıllarda 1-1,5 ay gibi bir zamanda göçünü tamamlıyordu. İnşallah bu 2-3 ay sürer güzel bir av sezonu geçirmiş oluruz. İstavrit palamutla başlardık, şu anda palamut o boşluğu doldurmuş durumda. İnşallah havanın soğumasıyla hamsinin ortaya çıkışı bizi memnun edecek, balıkçımız memnun olacak, vatandaşımız memnun olacak” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
02 Mayıs, 2025 16:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

BEUN, uluslararası arenadaki güçlü konumunu pekiştiriyor

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN), Times Higher Education (THE) tarafından yayımlanan 2025 Asya Üniversiteleri Sıralaması’nda 601+ bandında yer alırken, Türkiye’deki devlet üniversiteleri ortasında 23. sıraya yükselerek ulusal ve memleketler arası alandaki akademik gücünü bir sefer daha ortaya koydu.
Dünyanın en itibarlı yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarından biri olan Times Higher Education (THE) tarafından "2025 Asya Üniversiteleri Sıralaması" (Asia University Ranking 2025) açıklandı. Bu sıralamada üniversiteler; akademik muvaffakiyet, araştırma kapasitesi, öğretim kalitesi, milletlerarası iş birlikleri ve sanayi geliri üzere bir dizi temel ölçüt üzerinden bedellendiriliyor. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, bu yılki sıralamada Asya’nın en başarılı yükseköğretim kurumları ortasında yer alarak sürdürülebilir gelişimini emin adımlarla sürdürmeye devam ediyor.
Asya genelinde 35 ülkeden 1213 üniversite ortasından seçilen BEUN, bu yıl Türkiye’den sıralamaya girmeye hak kazanan 91 üniversite içerisindeki devlet üniversiteleri ortasından ise 23. sırada yer alarak kıymetli bir muvaffakiyete daha imza attı. Elde edilen bu muvaffakiyetle birlikte üniversitenin akademik muvaffakiyetleri, araştırma kapasitesi, ulusal ve milletlerarası iş birlikleri ile ön plana çıkan pozisyonu, BEUN’un milletlerarası platformdaki tesirini ve büyüyen gücünü bir defa daha gözler önüne serdi.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin Times Higher Education (THE) tarafından yayımlanan 2025 Asya Üniversiteleri Sıralaması’nda yer alan pozisyonu hakkında açıklamada bulunan BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin bu başarıyı elde etmesinin üniversitenin kaliteli eğitim, yenilikçi araştırmalar ve memleketler arası iş birlikleri ile şekillenen kararlı bir seyahatin değerli bir kazanımı olduğunu belirtti ve kelamlarında şu tabirlere yer verdi:
"Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak, akademik başarılarımızı ve milletlerarası etkimizi her geçen gün güçlendirmeye devam ediyoruz. 2025 Asya Üniversiteleri Sıralaması’nda 601+ bandında yer almamız ve Türkiye genelinde ise kıymetli bir muvaffakiyete daha imza atarak bu listede 23. sırada bulunmamız eğitimdeki kalite odaklı yaklaşımımızın, araştırma vizyonumuzun ve milletlerarasılaşma stratejimizin de apaçık bir göstergesidir. Tıpkı vakitte elde ettiğimiz bu muvaffakiyet; araştırma, eğitim ve yenilik alanlarındaki kararlı adımlarımızın da değerli bir sonucudur. Son yıllarda gerçekleştirdiğimiz akademik projeler, öğrencilerimize sunduğumuz kaliteli eğitim programları ve dünya çapında yapılan iş birlikleri bu sıralamaya girmemizde belirleyici faktörler olmuştur. Üniversitemiz, sırf bilgi üretmekle kalmayıp ürettiği bilgiyi topluma yararlı hale getirme noktasında da kıymetli adımlar atmaktadır. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak, akademik manada bir çıta daha yükselterek, memleketler arası seviyede daha güçlü bir yer edinmek için kararlı bir halde ilerliyoruz. Bu muvaffakiyet, Üniversitemizin geleceğe yönelik amaçlarını daha da güçlendirmektedir. Yalnızca akademik muvaffakiyetle sonlu kalmayıp, birebir vakitte toplumsal yarar üretmeyi ve insanlığın karşılaştığı global problemlere tahlil teklifleri sunmayı da misyon edinmiş bir üniversite olarak, daha fazla bilimsel araştırma, daha fazla inovasyon ve daha fazla iş birliğini her daim amaç ediniyoruz. Bu his ve niyetlerle Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin memleketler arası platformda kurumsal kimliğini daha üst sıralara taşımamızda ve sürdürülebilir başarıyı sağlamamızda kıymetli takviyeleriyle bizlerin her vakit yanında olan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Liderimiz Sayın Prof. Dr. Erol Özvar ile tüm YÖK ailesine teşekkürlerimi sunuyorum. Bununla birlikte bu başarıda emeği geçen tüm akademik ve idari çalışanımız ile değerli öğrencilerimize de farklı başka teşekkür ediyorum."
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, 2025 Asya Üniversiteleri Sıralaması’nda elde ettiği bu muvaffakiyet ile hem Türkiye’deki üniversiteler ortasında yükselişini sürdürdüğünü hem de memleketler arası akademik alanda aktifliğini pekiştirdiğini bir defa daha gösterdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.