Reklam
Reklam
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
27 Kasım, 2024 16:30 tarihinde yayınlandı
0

Hamsi atıklarıyla gül yetiştirildi: Hamsi gülü

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tütüncü, geliştirdiği proje ile hamsi atıklarını kullanarak topraksız tarımda gül yetiştirdi.

’Kesme Süs Bitkileri Yetiştiriciliğinde Hamsi Atık Hidrolizatlarının Biyoaktivatör Olarak Kullanılması’ isimli TÜBİTAK projesi yapan Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tütüncü, balık atıklarını tarımsal üretimde kullanmak amacıyla 2 yıl önce çalışmalara başladı. Projede balık atıkları işletmelerden temin edildi. Daha sonra kimyasal süreçlerle bu balık atıkları aminoasitlere dönüştürüldü. Dönüştürülen bu aminoasitler kullanılarak gül yetiştirildi.

“Bitki besleme ürünü olarak değerlendirerek katma değer sağlamış olduk”

Proje hakkında bilgi veren Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tütüncü, “Projemiz, TÜBİTAK destekli bir projedir. Hamsi atıklarından günümüzde biyoaktivatör veya biyostimülant olarak tabir edilen ürün geliştirdik ve bu ürünü şu an kesme çiçek olarak kullanılan ve topraksız tarımda Hindistan cevizi torfunda yetiştirilen güllere uygulayarak büyüme parametreleri üzerine etkisini belirliyoruz. Projenin 3. yılındayız. Her yıl düzenli olarak güller hasat edilmekte ve geliştirilen ürünün etkisi incelenmektedir. Aslında balıklar bitkilerde gübre olarak, bitkileri beslemek için eski tarihlerden itibaren kullanılıyor. Ancak biz günümüzde hem yöresel hem lokal bir ürün olan hamsi atıklarını işledik. Bunları da yeni teknolojilerle birleştirerek bitkilerin gübrelemede destek olması amacıyla bir ürün geliştirdik. Türkiye’de avcılıkla balık üretimi en fazla hamsi balığında olmaktadır. Biz de Karadeniz Bölgesi’nde olduğumuz için bu balık atıklarının yeteri kadar bertaraf edilemediğin gördük. Aslında balık atıkları balık unu, balık yağı gibi farklı ürünlere işleniyor, biz bu ürünlerin yanı sıra bitki besleme ürünü olarak değerlendirerek katma değer sağlamış olduk. Bunu ilk olarak güllerde denedik. Farklı bitki türlerinde de deneyerek bitkilerin nasıl geliştiğini gözlemliyoruz. Test ve analizler sonrasında yakın zamanda ticari ürüne dönüştürmeyi hedefliyoruz. Projenin ilk çıkış noktası aslında hamsi atıklarının yeteri kadar bertaraf edilemediğini ve bu atıkların çevreye olumsuz etkisini gördük. Bu amaçla Ordu Üniversitesi’nden Doç. Dr. Koray Korkmaz ile birlikte balık atıklarını nasıl tarımsal üretimde kullanabiliriz diye yola çıktık. Balık atıklarını ticari işletmelerden temin ederek laboratuvarda farklı işlemlerle aminoasitlere dönüştürüyoruz. Deneme seramızda şu an güllere uyguluyoruz” dedi.

Hamsinin işlenmesi sırasında yüzde 55 ile 60 arasında atık meydana geliyor

Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nden alınan bilgiye göre, Türkiye’de avcılık ile balık üretiminin yüzde 60-70’ini hamsi oluşturuyor. Hamsi işlenmesi sırasında yüzde 55-60 oranında atık meydana geliyor. Bu atıkların kötü yönetimi su, toprak ve atmosferin kirlenmesine yol açarak insan sağlığı üzerinde ciddi problemlere sebep oluyor. Proje kapsamında hamsi atıklarından elde edilen biyogübreler dünyada ticareti en çok yapılan süs bitkisi olan gülde biyogübre olarak kullanımı araştırıldı. Biyogübreler topraksız tarımda yetiştirilen ve kesme çiçek olarak kullanılan güllerde uygulandı. Hamsi atıklarından elde edilen biyogübreler şu an başta gül olmak üzere, domates ve çim yetiştiriciliğinde uygulanmakta bitki gelişimini ve verimi arttırdığı yapılan analizlerle tespit edildi. Testlerin bitmesinden sonra biyogübrenin ticarileşmesi ve tarımsal üretimde kullanılması bekleniyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
6e85d4ea 08c3 44bd 8c7a a575937404fb
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
15 Mayıs, 2026 15:23 tarihinde yayınlandı
0

CEP YAKAN ETİKETLER

Karabük’te pazara çıkan vatandaşın filesi bu hafta da cep yaktı. Karabük Cuma Pazarı’nda sebze ve meyve fiyatları özellikle emekli vatandaşların bütçesini zorladı. Tezgâhlarda domatesin kilosu 130 ila 200 lira arasında değişirken, barbunya 400 liraya kadar çıkarak pazarın en pahalı ürünlerinden biri oldu.

Pazardaki güncel fiyatlar şöyle şekillendi:

  • Domates: 130-200 TL
  • Barbunya: 350-400 TL
  • C.biber: 40 TL
  • Kiraz: 150 TL
  • Erik: 100 TL
  • Dolmalık biber: 200 TL
  • Bezelye: 200 TL
  • Fasulye: 150 TL
  • Yeni dünya: 100 TL
  • Çilek: 170 TL
  • Elma: 60 TL
  • Muz: 120 TL
  • Karpuz: 80 TL
  • Kayısı : 75 TL

Pazarcı esnafı ise pazarda kalabalık olmasına rağmen alışverişin eskiye göre oldukça düşük olduğunu söylüyor. Özellikle emekli vatandaşların pazara geldiğini belirten esnaf, alım gücündeki düşüşe dikkat çekerek “Yoğunluk var ama alışveriş yok” yorumunda bulundu.

Domates fiyatlarındaki yükselişin temel nedeninin ürünün halen “telde domates” olması olduğu ifade edilirken, halde fiyatların da yüksek seyrettiği belirtildi. Esnaf, önümüzdeki 15-20 gün içerisinde piyasaya daha fazla ürün girmesiyle birlikte özellikle domates ve biber fiyatlarında gerileme bekliyor.

Yeni sezon ürünü olan barbunya ise henüz pazara yeni indiği için yüksek fiyatıyla dikkat çekiyor. Pazarcılar, arz arttıkça fiyatların bir miktar aşağı çekilebileceğini düşünüyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin