Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

’Hamilelikte iyot eksikliği fetüste zihinsel gerilik gibi kalıcı hasarlara neden olabilir’

Sağlık Yayın: 16.03.2024 20:00
İhlas Haber Ajansı
’Hamilelikte iyot eksikliği fetüste zihinsel gerilik gibi kalıcı hasarlara neden olabilir’

Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Feyzi Gökosmanoğlu, hamilelik sırasında iyot eksikliğinin, fetüsün beyin gelişimini olumsuz etkileyebileceğini ve zihinsel gerilik gibi kalıcı hasarlara neden olabileceğini söyledi.

Medicana International Samsun Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Feyzi Gökosmanoğlu, son yıllarda iyot eksikliğinin yaygınlığının giderek arttığı ve bu durum birçok sağlık sorununa yol açtığını belirterek, iyodun vücut için kritik öneme sahip olduğunu ve eksikliğinin tiroit bezinin düzgün çalışmasını engelleyerek bir dizi ciddi sağlık sorununa neden olabildiğini vurguladı.

“Hamilelikte iyot eksikliği fetüsün zihinsel gerilik gibi kalıcı hasarlara neden olabilir”

İyot eksikliğinin özellikle fetüste kalıcı hasara yol açabileceğine değinen Doç. Dr. Feyzi Gökosmanoğlu, “İyot eksikliği, özellikle hamile kadınlar, bebekler, çocuklar ve yaşlılar gibi hassas gruplar için önemli bir endişe kaynağıdır. Hamilelik sırasında iyot eksikliği, fetüsün beyin gelişimini olumsuz etkileyebilir ve zihinsel gerilik gibi kalıcı hasarlara neden olabilir. Bu nedenle, hamilelik öncesinde ve sırasında iyot alımının yeterli düzeyde olması büyük önem taşır. Çocuklarda iyot eksikliği, büyüme geriliği, zihinsel gelişme geriliği ve hatta kretinizm gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Yetişkinlerde ise iyot eksikliği tiroit bezinin büyümesine (guatr) ve tiroit hormonlarının dengesiz üretimine bağlı olarak metabolizma problemlerine ve hatta guatr nodüllerine yol açabilir” dedi.

İyot eksikliğinden kurtulmanın yolları

Vücuda yapılabilecek iyot takviyelerinden bahseden Doç. Dr. Gökosmanoğlu, “İyot eksikliğinin önlenmesinin ve tedavisi mümkün. İyotlu tuz tüketimi gibi basit önlemlerle iyot eksikliği önlenebilir ve bu sayede tiroit sağlığı korunabilir. Ayrıca, beslenme düzenine iyot açısından zengin gıdaların eklenmesi de iyot alımını artırabilir. Özetle, iyot eksikliği ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen ve özellikle hassas gruplar için büyük bir risk oluşturan bir durumdur. Bu nedenle, düzenli olarak iyot alımını kontrol etmek ve gerektiğinde iyot takviyeleri almak önemlidir” diye konuştu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Minik öğrenciye yol vermedi, duyarlı öğrenci gereğini yaptı

Gündem Yayın: 09.05.2024 20:24
İhlas Haber Ajansı

Bolu’da okul önlerinde trafik polisi ekipleri denetimlerini sıkılaştırdı. Denetimler esnasında 4’ncü sınıfa giden bir öğrenci, sabah saatlerinde kendisine yol vermeyen sürücünün plakasını polis ekiplerine şikayet etti.

Bolu İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından okul önlerinde denetimler arttırıldı. Polis ekipleri özellikle araçların sık kullandığı şehrin giriş noktası olan Bolu-Mudurnu kara yolunda yaya geçidi ve kural ihlallerine yönelik uygulama noktası oluşturdu. Bolu-Mudurnu kara yolu üzerinde bulunan Koç İlköğretim okulunun önünde öğrencilerin öğle arası saatlerinde trafik polisleri denetim yaptı. Yaklaşık 2 saat süren denetimde 200’ün üzerinde araç denetlendi. Trafik kurallarına uymayan yayalara yol vermeyen ve ışık ihlali yapan sürücülere cezai işlem uygulandı. Yaya geçicinde yayalara yol veremeyen sürücülere 3 bin 135 lira para cezası kesildi.
Minik öğrenciye yol vermedi, öğrenci gereğini yaptı
Öte yandan polis ekiplerinin denetim yaptığı esnada 4.sınıfa giden bir öğrenci polis ekiplerinin yanına geldi. Sabah saatlerinde okula geldiği esnada bir aracın kendisine yol vermediğini görevli polise aktardı. Minik öğrenci araç plakasını not ettiğini söyleyerek polis ekibine bildirdi. Plakayı notları arasına alan polis, minik öğrenciye yapılacak olan KGYS incelemesinin ardından gereğinin yapılacağını ifade etti.
(EÖ-RFK