karabuk
İmsak 06:03
Güneş 07:28
Öğle 13:08
İkindi 16:08
Akşam 18:38
Yatsı 19:58
İftara kalan son --:--
Namaz Vakitleri
Karabük Postası tarafından
03 Ekim, 2022 08:23 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Hadrianopolis’te bin 500 yıllık yeni mozaikler bulundu

Karabük’ün Eskipazar ilçesinde bulunan Hadrianopolis Antik Kenti’nde bin 500 yıllık yeni figürlerin yer aldığı mozaikler bulundu. 'Karadeniz’in Zeugması" olarak adlandırılan Karabük’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti’nde 2022 yılı kazı çalışmaları Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş öncülüğünde devam ediyor. Kale içerisinde devam eden çalışmalarda Sondaj-2 denilen planlı yapının zemininde sülün, ördek, tavuk, meyve sepeti (üzüm, nar, armut), amphora, tavus kuşu gibi figürlerin yer aldığı mozaikler bulundu. Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, gazeteciler yaptığı açıklamada tespit edilen odadaki zeminin mozaiklerle süslü olduğunu gördüklerini belirtti. Mozaiklerin çok ilginç figür ve sahneleri içerdiğini ifade eden Çelikbaş, “Mozaiklerin tarihine baktığımızda M.S. 4. ve 5. yüzyılla tarihleniyor. Hadrianopolis’te daha önce tespit edilmiş olan mozaiklerden biraz daha erken özellikler gösterdiğini söyleyebiliriz. Mozaiklerde özellikle kuş figürleri dikkat çekici” diye konuştu. “Mozaik koleksiyonuna önemli bir konu daha eklendiğini söyleyebiliriz” Çelikbaş, mozaiklerin üzerinde bulunan meyve sepeti figürünün Hadrianopolis’te daha önce görülmeyen bir tarzda yapıldığını aktararak, “Bunun üzerinde armut ve üzümler işlenmiş. Hemen yanına da nar eklenmiş. Sanki orada meyve sepeti natürmort olarak işlenmiş. Bu özelliğiyle Hadrianopolis’in mozaik koleksiyonuna önemli bir konu daha eklendiğini söyleyebiliriz” ifadelerine yer verdi. Kazı yapılan alanın henüz hangi fonksiyona sahip olduğunu söylemenin mümkün olmadığını kaydeden Çelikbaş, “Çünkü kazının daha yeni başında sayılırız. İlerleyen dönemlerde hem yapının fonksiyonunu tespit edeceğiz hem de bir kısmı ortaya çıkarılmış mozaiklerin tamamını da açmış olacağız” şeklinde konuştu. Geçtiğimiz eylül ayının başında da antik kentte "Sağlık Tanrısı" olarak adlandırılan Asklepios’un izine rastlanmasıyla bölgede antik döneme ait bir hastane olduğu tespit edilmişti. (İHA)
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Şubat, 2026 16:09 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

TFF 3. Lig: Çayelispor:0 – Karabük İdmanyurdu Spor: 1

TFF 3. Lig 3 Grup'un 22. haftasında Çayelispor kendi sahasında ağırladığı Karabük İdmanyurdu Spor’a 1-0 mağlup oldu.

Hakemler: Berkay Ağış, Uğur Çakmak, Furkan Çakır
Çayelispor: Özgün Köklü, Berat Pınar, Taha Necati Atay, Ali Karnapoğlu (Eyüp Ensar Bozkurt dk. 61), Oğuzhan Efe Yılmaz (Oğuzhan Eskiköy dk. 79), Berkay Kumlu (Doğukan Delimehmet dk. 61), Fatih Ergen, Serdar Yıldırım, Taha Tunç (Seçkin Batuhan Fırıncı dk. 46), Murat Yılmaz, Ömer Nergiz (Musa Eren Karakaş dk. 61)
Karabük İdmanyurdu Spor: Haktan Şentürk, Osman Boz, Aslan Gök, Mustafa Can Birol, Mustafa Yorulmaz, Seyit Ali Kahya (Göksu Mutlu dk. 88), Muhammed Kocatürk, Mehmet Durgut, Yakup Ramazan Zorlu (Berkcan Cengiz dk. 83), Tugay Keleş, Mertcan Koç
Goller: Mehmet Turgut (dk.29) (Karabük İdmanyurdu Spor)
Kırmızı kart: Mehmet Durgut (Karabük İdmanyurdu Spor)
Sarı kartlar: Fatih Ergen, Murat Yılmaz, Eyüp Ensar Bozkurt (Çayelispor), Kaan Erdoğan, Seyit Ali Kahya, Mustafa Yorulmaz, Osman Boz, Hakan Şentürk, Berkan Cengiz (Karabük İdmanyurdu Spor)

Bizi sosyal medyadan takip edin