Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Hacı Halil ve Hüseyin Çelebi Mahallelerinde İftar

Safranbolu Yayın: 14.06.2016 14:32
Yazar:
Hacı Halil ve Hüseyin Çelebi Mahallelerinde İftar

Safranbolu Belediyesi Geleneksel Mahalle İftarları Hacı Halil ve Hüseyin Çelebi Mahallelerinin sakinlerinin yoğun katılımı ile gerçekleşti.

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy’un talimatı ile 2009 yılınsan bu yana düzenlen ve mahalle kültürünü, birlik, beraberliği yeniden canlandırmayı amaçlayan Mahalle İftarları her mahallede olduğu gibi Hacı Halil ve Hüseyin Çelebi Mahallelilerinin nerdeyse tamamının katılımı ile Taş Minare Parkında gerçekleşti.

Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından okunan ezanla birlikte Başkan Aksoy da mahalle sakinleri ile birlikte orucunu açtı.

İftar yemeği sonrası bir konuşma yapan Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, “Bir iftar sonrasında daha sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyor, bizlere sağlık sıhhat içerisinde oruçlarımızı tutmayı nasip eden Rabbime Hamdü Senalar olsun” dedi.

Aksoy konuşmasını şöyle sürdürdü; “Değerli dostlar. Ramazan ayı geldiğinde Kültür Müdürlüğümüz ve diğer Müdürlüklerimiz Mahalle İftarları ve merkez Cmiinin altında bulunana iftar soframızın hazırlıkları nedeni ile tatlı bir telaş ve koşuşturma içerisine giriyorlar. Bu işte geçelkten büyük bir emek var. Her akşam 1100 civarında hemşerimize 20 kişilik bir ekiple Ramazan Mutfağı yemek hazırlıyorlar. Bu iftarların verilmesi de Karabük ve Safranbolulu hayırseverlerimiz ayesinde oluyor. Allah onlardan razı olsun”

2009 yılında bir karar alarak her mahallede bir iftar programı hazırlanmasını, bu iftarlar ile eski Ramazanların tadını, komşuluk ilişkilerinin canlandırılmasını planladıklarını kaydeden Başkan Aksoy; “Yine bu iftar programlarında hemşerilerimizin dertlerini dinleme hasbihal etme fırsatı da buluyoruz” dedi.

He mahalle de olduğu gibi Hacı Halil ve Hüseyin Çelebi Mahalle sakinlerine de hatırlatma yapan Aksoy; “Değerli hemşerilerim. Bu mahallemizde oturup ta nüfus kütüğü bu mahalede olmayan var ise nüfusunu bu mahalleye aldırsın. Bunu neden söylüyorum: Safranbolu’muzun nüfusu şu anda 46.300 civarında ve bunu 50.000’in üzerine çıkartmamız gerekmektedir. Bunun önemi ise devletin imkanlarından çok daha fazla yararlanmamız, çok daha fazla, daha da kaliteli hizmet verebilmemiz demektir. Bu vesile ile iftar programımıza iştiraklerinizden dolayı teşekkür ediyor Canab-ı Hak’tan bayramlara da sağlık sıhhat içerisinde erdirmesini niyaz ediyorum” dedi.

Başkan Aksoy, konuşmasının ardından vatandaşlarla uzun süre daha sohbet etti. Program sonunda çocuklara pamuk şeker ikramı yapıldı.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Geleceğin Baristaları ve Kahve Tutkunları KBÜ’de “Temel Barista Eğitimi” Aldı

Eğitim Yayın: 06.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı

Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KABÜSEM) bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi akademisyenleri tarafından kahve sektöründe kariyer yapmayı hedefleyenler ve kahve severler için “Temel Barista Eğitimi” verildi.
KABÜSEM bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz tarafından kahveye ilgi duyan her bireye alanında önemli bir başlangıç yapmak amacıyla 17 kişiye “Temel Barista Eğitimi” verildi.
Kursiyerler, kahve sanatları ve endüstri: yetiştirme, işleme, kavurma ve sunum, makine ekipman eğitimi, temel barista hijyen kuralları, espresso alım tekniklerini kavrama, aspresso bazlı sıcak kahveler yapım ve sunum teknikleri, espresso bazlı soğuk kahveler yapım ve sunum teknikleri, 3. nesil kahve yapım ve sunum teknikleri, latte art teknikleri ve uygulamaları, milkshake, smoothie ve kokteyl grubu içeceklerin yapım ve sunum teknikleri, yöresel kahvelerin yapım ve sunum teknikleri ile gıda güvenliği ve hijyen eğitim gibi konularda toplamda 38 saat eğitim aldı.
Karabük Üniversitesi bünyesinde KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın destekleriyle kurulan atölyede Safranbolu Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ile beraber barista eğiticiliği yaptıklarını ifade eden Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz, geçekleşen eğitim süreci ile ilgili konuştu.
Yılmaz, “Burada birinci nesil, ikinci nesil ve üçüncü nesil olmak üzere kahvelerimiz var. Bunları tek tek bizzat kursiyerlerimize gösteriyoruz, yapıyoruz, yaptırıyoruz” dedi.
Yılmaz, bütün kursiyerlere ilgi gösterdiklerini dile getirerek, “Espresso makinesinde yeni olarak öğüttüğümüz kahveyi temperlemesinden, espressonu nasıl alınacağına kadar bütün aşamaları tek tek göstererek kursiyerlerimize öğretiyoruz. Aynı zamanda da ‘Süt nasıl köpürtülür, kreması nasıl alınır, latte kreması, cappuccino kreması nasıl olur?’ Bunların hepsini tek tek detaylı bir şekilde izah ediyoruz” diye konuştu.
17 kursiyerin eğitim aldığını ve taleplerin her geçen gün arttığını, farklı alanlardan ve bölümlerden kursiyerlerin olduğunu, kahveye ilgi duyan, kahve kültürünü benimsemiş herkesin ilgi ve talepte bulunduğunu söyleyen Yılmaz, “Bu kursta kahve üzerine kahve hazırlama noktasında birçok deneyimi elde ediyorlar. e-Devlet’ten taranan sertifikalarımız var. Üniversite bünyesinde bunları biz veriyoruz. Bu sertifikayla kafelerde barista olarak çok rahat bir şekilde kursiyerlerimiz çalışabiliyorlar, iş bulabiliyorlar. Şu anda kahve yeni bir trend, ciddi bir eğilim var bu alanda. Öğrenci nüfusunun yoğun olduğu yerlerde birçok kafe mevcut. İnsanlar buralara gidip zaman geçiriyorlar. Dolayısıyla bu yoğun olan kafelerde kursiyerlerimiz de çok rahat iş bulabilme imkanına sahip oluyorlar. Kalifiyeli eleman yetiştiriyoruz. Bütün kahvelerimizi her şeyi tek tek gösteriyoruz, yaptırıyoruz. Dolayısıyla onlar da deneyim kazanmak kaydıyla çok rahat bir şekilde iyi bir barista olabiliyorlar” dedi.
Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2. sınıf öğrencisi Fatma Güler, 38 saatlik bir eğitim aldıklarını ifade ederek, “Burada her çeşit kahve türünü öğrendik. Sıcakları, soğukları, frozenları, meyvelileri, smoothieleri hepsini öğrendik. Kahveleri çok seviyorum. Hepsinin nasıl yapıldığını öğrenmek istedim. Böylelikle hocalarımızın sayesinde bir eğitime tabi tutuldum. Kahvelerin aslında zor bir şekilde yapılmadığını, kolay bir şekilde olduğunu ama el becerisi gerektirdiğini görmüş oldum. Aslında biz tüm öğrenciler için bu, avantaj oldu. Çünkü baristalık ilerideki mesleklerin başında geliyor. Herkes artık kahve içmeye başladı ve ileride büyük bir alanı kaplayacağını düşünüyorum. Bu yüzden iş imkânının daha fazla olduğunu, bu alanda ilerlemek isteyen kişilere öncülük ettiğini, hocalarımızın sayesinde büyük bir şekilde bize katkıda bulunduklarını düşünüyorum. O yüzden ileride iş hayatında önemli yere sahip olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
(YE-