Karabük’te, Vali Fuat Gürel başkanlığında depreme hazırlıklı olmak, deprem gerçeğinin bilinciyle yaşamak ve olası bir durumda neler yapılacağı konusunda bilinçli olmak amacıyla tüm kamu, kurum kuruluşlarının ve hizmet guruplarının yer aldığı “habersiz deprem tatbikatı” gerçekleştirildi.
Tatbikatta, Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında hazırlanan, Yerel Düzey Afet Müdahale Planı ve Operasyon Planlarından sorumlu hizmet gruplarının afet ve acil durumlarda görev ve sorumlulukları, Afet Yönetim Merkezi’ne intikalleri, operasyon yetenekleri test edildi.
Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında Karabük’te 26 ana hizmet grubu altında görev verilen tüm kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri senaryo gereği Eskipazar ilçesinde deprem olduğu ihbarını alır almaz en kısa bir sürede kriz merkezini oluşturmak için KBÜ Eskipazar Meslek Yüksek Okulunda toplandı.
Habersiz tatbikatta ana hizmet gruplarının; depreme müdahalesi, kurtarma ekiplerin olay yerlerine intikalleri, kurtarma çalışmaları, acil sağlık, barınma ve gıda hizmetlerinin saplanması, güvenlik önlemleri, kurumlar arası ve destek illeri arasında koordinasyonun sağlanması, kamuoyunun bilgilendirilmesi gibi TAMP kapsamında yapılacak tüm çalışmalar gözden geçirildi.
Tatbikatta ayrıca deprem nedeniyle binalarda mahsur kalan vatandaşlar itfaiye, UMKE ve AFAD arama kurtarma ekipleri tarafından mahsur kaldıkları binadan itfaiye araçları ve halatlar yardımıyla kurtarılma senaryoları gerçekleştirildi.


“Habersiz Deprem Tatbikatı” yapıldı
Kontrolden tarım aracı devrildi: 5 yaralı
Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde “patpat” olarak bilinen motorlu tarım aracının devrilmesi sonucu meydana gelen kazada 5 kişi yaralandı.
Kaza, saat 12.30 sıralarında Zonguldak’ın Alaplı İlçesi Güzelyalı köyü Kocakum mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre sürücü Metin K., yokuş aşağı indiği sırada vites değiştirmek için aracı boşa alınca direksiyon hakimiyetini kaybetti. Kontrolden çıkan patpat devrilirken araçta bulunan Metin K., Emine K., Melek Ö., Ayten Ç. ve Şengül K. yaralandı. İhbar üzerine olay yerine Alaplı Belediyesi itfaiye ekipleri, çok sayıda sağlık ambulans ekibi ve jandarma sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından ambulanslarla Karadeniz Ereğli Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi.
Kazayı gören Orhan Can yaşananları şöyle anlattı:
“Ben buradan çıkarken benim önüme geldi, çok hızlı geldi. Ben anladım onun ne olduğunu, hemen kendimi sağa attım. Ondan sonra hanım dedi ki patpat devrildi. Hemen koştum aşağıya. Devrilen patpatı müdahale etmeye çalıştık. Kadınları kaldırmaya çalıştık. Abiyi de kurtarmaya çalıştık çünkü ayağı sıkıştı. Sonra sağlık görevlilerini çağırdık” diye konuştu.
Yaşanan kazanın ardından köylerde yaygın olarak kullanılan patpat tipi tarım araçlarının güvenliği yeniden gündeme geldi.


