Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Mart, 2024 04:48 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Güngör; “Alaplı’ya yapılacak olan cezaevi iş yurdu mahiyetinde olacak”

Zonguldak’ın Alaplı AK Parti İlçe Başkanı Altan Güngör, Alaplı’ya yapılacak olan cezaevinin içeriği hakkında bilgiler verdi.
Başkan Güngör; Alaplı Mollabey Köyü istikametine yapılacak olan cezaevinde herkesin kalamayacağını ifade ederek, "Sadece meslek edindirmek üzere teşvik edilmiş kişiler kalacak burada. Bunların işleyişi cezaevinde tutanaklarla sabit. Bunu devlet ayırt ediyor zaten, buna benzer bir çok açık cezaevleri var. Ama burası açık cezaevi değil. Burası iş yurdu mahiyetinde bir cezaevi olacak. Yani buraya gelen bir mahkum meslek sahibi olarak çıkacak. Hem oradaki cezaevine katkı sağlayacak hem de topluma katkı sağlamış olacak. Hiç olmasa 450 kişilik bir kapasitesi olacak. Bu da ortalama 250 personel demek. Bu da cezaevi yapılan yerde yeni bir yatırım planı demek. Bununla birlikte Mollabey mevkiine yapılacak olan cezaevi sayesiyle bizde Mollabey alternatif yolunu karayolunun ağına aldırmak istiyoruz. Burası karayolu ağına alınırsa sıcak asfaltından tutunda, bariyerinden, ışıklandırmaya, çizgilerine ve tüm sorumlulukları karayoluna geçecek, Peki nasıl geçecek; Kaptaş istikametinden Alaplı’ya gelen Ormanlı Alaplı yolu. O yolu Kaptaş’tan Kocaliye oradan Bektaşlı ve oradan da Mollabey’e cezaevini baz alacak şekilde alternatif yola bağlamayı düşünüyoruz. Bu sayede 12 km’lik yol ağını karayoluna devretmeyi planlıyoruz. Özel idaremiz böylelikle 12 km yere yapacakları masrafları başka yerlere yapma fırsatını yakalamış olacak. Böylelikle bu da önümüzdeki dönemin en büyük hizmetlerinden birisi olmuş olacak” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Berkay Doğan tarafından
06 Mayıs, 2025 11:29 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Safranbolu’nun unutulmuş kültürel mirası gün yüzüne çıkıyor

Karabük Üniversitesi Safranbolu MYO El Sanatları Bölüm Başkanı Durmuş Gür, “Safranbolu Kıranköy’de Gayrimüslimlere Ait İşlikler (Şarapbana)” adlı makalesinin yayınlanmasının ardından Safranbolu evlerindeki unutulmuş kültürel miras değerlerinin önemine dikkat çekti.

Dr. Öğr. Üyesi Durmuş Gür, yaptığı açıklamada, Roma ve Bizans döneminde tarım ve ticaretin yoğun olarak yapıldığı Paflagonya bölgesinde Safranbolu'nun tarih boyunca önemli bir merkez olduğunu belirtti.

Gür, Safranbolu’nun Osmanlı dönemiyle birlikte önemli yapılar ve ticaret ağlarıyla öne çıktığını, bölgedeki tarımsal ürünler arasında safran ve üzümün ön planda olduğunu vurguladı. İklim, toprak ve su kaynaklarının yanı sıra, Safranbolu’nun Karadeniz’e yakınlığı sayesinde ticari ağların geliştiğine işaret eden Gür, bölgedeki üzüm bağlarının uzun yıllardır şarap ve sirke üretiminde kullanıldığını kaydetti.

Gür, özellikle Roma ve Bizans dönemlerinde bağların içi ve yakınındaki şarap işliklerinde üretim yapıldığını, Osmanlı döneminde ise bu üretimin evlerde, gayrimüslimlerin zemin katlarındaki şarapbanalarda gerçekleştirildiğini belirtti. 1923-1924 yıllarına kadar Yazıköy ve Kıranköy’de gayrimüslimlerin evlerindeki şarapbanalarda üzüm suyu sıkılarak şarap ve sirke üretildiğinin tespit edildiğini ifade etti.

Çalışma kapsamında, günümüze ulaşmış ve iyi durumda olan Kıranköy, Yazıköy ve Yörük Köyü’nde 20’den fazla sirke ve şarap işlikleri incelendi. Gür, bu yapıların tarihçe, tipoloji, mimari özellikleri, kullanılan malzemeler, teknik ve üslup detayları ile ikonografi ve korunma durumlarının değerlendirildiğini söyledi.

Elde edilen verilerin bölgenin şarap üretimindeki önemini ortaya koyduğunu belirten Gür, kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması adına bu yapıların büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Saffronia 1900 konak ise 125 yıllık taş levhalarla oluşturulmuş işliği ile benzersiz bir örnek sunuyor.

Makalenin Linki için tıklayınız.

blank

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.