Güner’den içme suyu uyarısı - Karabük Haber Postası
gunerden icme suyu uyarisi Y2x5TXVT jpg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Temmuz, 2024 16:22 tarihinde yayınlandı
0
0

Güner’den içme suyu uyarısı

Zonguldak İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ertuğrul Güner, sağanak yağış nedeniyle vatandaşları uyararak, sel ve su taşkınları gibi olağandışı durumlarda çevre sağlığı açısından salgın riskini azaltmak için içme ve kullanma sularına dikkat çekti.

İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr Ertuğrul Güner, sel suları ve su taşkınlarının etkisi ile içme ve kullanma suyu şebekesi ile kanalizasyon sistemlerinde arızaların meydana gelebileceğini; yağmurlar nedeniyle de çevresel kirliliğin yüzeysel su kaynaklarına taşınabileceği tehlikesine dikkat çekti. Güner, yeterli koruma önlemi alınmayan kaynak, kaptaj ve keson kuyuların kirlenebileceği ihtimallerine dikkat çekerek, toplum sağlığının korunması, sel ve benzeri olağanüstü hallerde su kesintilerinin herhangi bir sağlık sorununa yol açmaması ve salgınların yaşanmaması için vatandaşlarca alınması gereken tedbirler ve dikkat edilmesi gereken hususların altını çizdi.

Güner, “Su kesintisi yaşanması veya temiz suya erişimin mümkün olmaması durumlarında, kesinti sonrasında şebeke suyu içme amaçlı olarak kullanılacak ise su berraklaşıncaya kadar 3-5 dakika akıtılmalı ve tercihen kaynatılıp soğutularak kullanılmalıdır. Temiz gıda ve su tüketilmesi ve kaynağı belli olmayan veya kirlendiğinde şüphelenilen suların kullanılmaması, içme suyunda bulanıklık veya koku gibi değişiklikler fark edildiğinde suyun kullanılmaması gerekmektedir ve ilgililere haber verilmelidir. Mahalle aralarında kontrolsüz çeşme, kuyu, tanker, bidon ve benzeri kaynaklardan içme suyu temin edilmemelidir. Evlerde ihtiyaç fazlası su depolanmaması, depolanan veya saklanan suların ağzı kapalı temiz kaplarda ve güneş görmeyen serin yerde muhafaza edilmesi, suların gelmesi durumunda bile öncelikle depolanmış suların tüketilmesi, geniş kapaklı musluklu bidonların tercih edilmesi gerekir ve temizliği sürekli kontrol edilmelidir. Bina ve konutlarda kullanılan su depolarından temizliği yapılmamış olanlar hemen, daha sonra da belirli periyotlarla (kesinti olduğu dönemlerde 3 ayda bir, diğer dönemlerde 6 ayda bir) temizlenmeli ve bakımları yapılarak dezenfeksiyonu sağlanmalıdır. Su kesintisi sonrasında ve salgın durumlarında çiğ tüketilen her türlü sebze ve meyve, yıkandıktan sonra yüzde 1’lik klor solüsyonundan bir litre suya 20-30 damla damlatılarak 30 dakika bekletilmelidir. yüzde 1’lik klor solüsyonu 1 bardak çamaşır suyunun üzerine 9 bardak normal su konularak kolayca hazırlanır. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, kullanılan çamaşır suyu herhangi bir katkı maddesi içermemeli ve yüzde 10 aktif klor “sodyum hipoklorit” içermelidir.) Ambalajlı su (pet, bardak, cam şişe ve damacana) kullanılacaksa Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı olmasına dikkat edilmelidir. Çiğ sebze ve meyveler bol su ile iyice yıkanarak tüketilmelidir.”

Bizi sosyal medyadan takip edin
bas2
Asuman Doğan Avatarı
Asuman Doğan tarafından
06 Nisan, 2026 10:30 tarihinde yayınlandı
0
0

Çapraz, Mart ayı çalışmalarını değerlendirdi

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Fatih Çapraz, Mart ayında gerçekleştirilen faaliyetlere ilişkin kapsamlı bir değerlendirmede bulundu. Açıklamasında özellikle Karabük Lojistik Merkezi Projesi başta olmak üzere yürütülen çalışmalar, toplantılar ve sosyal sorumluluk faaliyetlerine değinen Çapraz, önemli mesajlar verdi.

LOJİSTİK MERKEZ PROJESİ ONAYLANDI

Çapraz, Karabük’te hayata geçirilmesi planlanan Lojistik Merkezi Projesi kapsamında Mart ayında önemli bir aşamanın geride bırakıldığını belirtti. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt başkanlığında gerçekleştirilen 5. Lojistik Koordinasyon Kurulu ve 6. Lojistik Koordinasyon İcra Kurulu toplantılarına katıldıklarını ifade eden Çapraz, projeye ilişkin güncel fizibilite çalışmalarının sunulduğunu aktardı.

Toplantılarda projenin teknik ve ekonomik boyutlarının detaylı şekilde ele alındığını kaydeden Çapraz, “6 Mart 2026 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda sunumumuzu yaptık ve projemiz onaylandı” dedi.

Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi yanında yaklaşık 530 bin metrekare alanda kurulması planlanan lojistik merkez ile Batı Karadeniz ve İç Anadolu arasında entegre bir taşımacılık altyapısının oluşturulmasının hedeflendiğini belirten Çapraz, projenin hayata geçmesiyle birlikte sanayi işletmelerinin liman bağlantılarının güçleneceğini, lojistik maliyetlerin düşeceğini ve bölgenin ticaret kapasitesinin artacağını söyledi.

FİLYOS LİMANI VURGUSU

Projede gelinen noktada en önemli hedefin Filyos Limanı’nın aktif hale getirilmesi olduğunu dile getiren Çapraz, limanın devreye girmesiyle birlikte lojistik merkezin sağlayacağı katkının daha da artacağını ifade etti. Çapraz, yatırım sürecinde kamulaştırma ve izinler konusunda devlet desteğine ihtiyaç duyulduğunu da vurguladı.

RAMAZAN’DA 340 AİLEYE DESTEK

Mart ayında sosyal sorumluluk faaliyetlerine de önem verdiklerini belirten Çapraz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) destekleriyle 340 ihtiyaç sahibi aileye yardım çeki ulaştırdıklarını açıkladı. Yardımlaşma ve dayanışmanın önemine dikkat çeken Çapraz, bu tür çalışmaların artarak devam etmesini temenni ettiklerini söyledi.

TOPLANTILAR VE İŞ BİRLİKLERİ

Çapraz, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Yönetim Kurulu Toplantısı’na katıldıklarını, ajansın faaliyetleri ve destek programlarının değerlendirildiğini belirtti. Ayrıca Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Toplantısı’nda devam eden çalışmaların ele alındığını ifade etti.

KOSGEB ile iş birliği içerisinde düzenlenen bilgilendirme programında ise imalat sektörüne yönelik destekler hakkında firmalara detaylı bilgiler verildiğini aktaran Çapraz, özellikle İstihdamı Koruma Destek Programı’nın dikkat çektiğini söyledi.

EĞİTİMDE İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ

Karabük İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Karabük Üniversitesi TOBB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve KTSO arasında mesleki eğitimi güçlendirmeye yönelik önemli bir protokol imzalandığını belirten Çapraz, bu iş birliği ile öğrencilerin uygulamalı eğitim imkanlarının artırılacağını ifade etti.

İŞ DÜNYASI İSTİŞARE TOPLANTISI

Eski Ekonomi Bakanı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci’nin katılımıyla düzenlenen “İş Dünyası İstişare Toplantısı”nda bölgenin ekonomik sorunları ve talepleri gündeme getirildi. Çapraz, toplantıda Filyos Limanı’nın aktif kullanıma açılması, Eskipazar OSB’nin demiryolu bağlantısının önemi, Batı Karadeniz Bölge Kalkınma İdaresi kurulması talebi ve 3 Nisan’ın “Sanayi Günü” ilan edilmesi gibi konuları dile getirdi.

Ayrıca KDV mevzuatı, tevkifat oranlarının düzenlenmesi ve Dahilde İşleme Rejimi kapsamındaki yüzde 25 yurtiçi alım zorunluluğu konularında da iş dünyasının beklentilerini ileten Çapraz, hazırlanan kapsamlı dosyayı Zeybekci’ye takdim etti.

Çapraz, konuşmasının sonunda başta TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Karabük Valisi Oktay Çağatay olmak üzere emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür etti.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin