blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Ağustos, 2025 16:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Gümüşhane’nin zirvesinde “Ormanları Koru” mesajı

Gümüşhane’de 28 sportmen kentin en yüksek noktası olan 3 bin 331 metre rakımdaki Abdalmusa Tepesine güçlü bir tırmanış gerçekleştirdi. Sportmenler tepede orman yangınlarına dikkat çekerek "Doğayı sev, ormanları koru" bildirisi verdi.
Gümüşhane Dağcılık, Tabiat Sporları ve Gençlik Derneği (GÜDAK) üyesi 28 atlet Torul ilçesine bağlı Gümüştuğ köyünün 2 bin 475 metre yüksekliğindeki Yılanlı Yaylası’na kadar araçlarla ulaştı.
Bu yıl farklı bir rotadan tepe tırmanışı gerçekleştiren sportmenler Acembol Göllerinin üzerinden ve Yıldız Göllerinin yanından tırmanışa geçerek tepeye ulaştı. Burada dinlenerek hatıra fotoğrafı çektiren atletler daha sonra sis eşliğinde vakit zaman da sağanak yağmur eşliğinde bu kere Karagöller mevkiine iniş yaptı.
Ağustos ayında olunmasına karşın metrelerce uzunluğundaki kar kütlelerinin, gürül gürül akan şelalelerin ve rengarenk çiçeklerin yanından tekrar Gümüştuğ Köyüne bağlı Dulağa Yaylasına ulaşan atletler burada aktifliği sonlandırdı.
Oldukça dik ve kayalık alanlarda gerçekleşen aktiflikte iştirakçilerin tamamı 3 bin 331 metrelik doruğa tırmanarak eşsiz görünümlere şahitlik etti ve Gümüşhane’nin en yüksek noktasına ulaşırken atletler burada "Doğayı sev, ormanları koru" iletisi verdi.
Etkinliğe katılan ve birinci defa Abdalmusa Tepesine çıkış yapan atletlerden Ozan Ayhan, "Biliyorsunuz son devirde orman yangınları da oldu. Biz küme olarak orman konusunda, tabiat konusunda çok hassasız. Bunu da burada, bu tırmanışımız vesilesiyle bildirmek istiyoruz. Grubumuzdan bir kişi bir tane bile çöpünü hiçbir yerde bırakmıyor, dikkat ediyor. Lütfen herkes buna dikkat etsin" dedi.

"Zorlu bir tırmanıştı fakat çok hoş görüntüsü var"
Bayburt’tan aktifliğe katılan akademisyen Fatma Cebeci Aydın ise "Çok hoş, keyifli bir tırmanış oldu. Takımın tamamı tırmanışı tamamladı ve tepe yapmayı başardı. Çok hoş bir görüntü var aslına bakarsanız. Aşağıda hoş bir sis denizi görüyoruz ve aşağıdaki göllere çok hoş bir hakimiyeti olan bir nokta. Çok keyifli bir tırmanıştı. Bütün tabiat severleri buraya bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
GÜDAK Başkanı Mustafa Akbulut da 28 bireyle Abdalmusa Doruğuna tırmanmanın memnunluğunu yaşadıklarını belirterek, "Abdalmusa 3 bin 331’e yaklaşık bir 3 saatlik tırmanışla çıktık. Yolda sise yakalandık, bayağı sis var. Peşinden inişe geçtiğimizde önemli bir yağmur sağanağıyla karşılaştık lakin sonunda yağmur bitti. Hoş bir yürüyüştü. Her yıl yaptığımız bu Abdalmusa tepe tırmanışını bu yıl da başarılı bir biçimde tamamladık" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Mustafa Akgün tarafından
28 Kasım, 2025 11:12 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Akay: “Karabük’te Kamu Zararı Derinleşiyor”

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Eskipazar’da arıtma tesisinin çöp olduğunu ifade ederek, Safranbolu millet bahçesinin de  5 yıldır bitmediğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçe görüşmelerinde Karabük’ün yıllardır Eskipazar’daki biyolojik arıtma tesisinin 12 yıldır çalışmaması ve Safranbolu Millet Bahçesi’nin bir türlü tamamlanamamasını gündeme getirdi:

“12 YILDIR ARITMA YOK, ATIK SU DOĞRUDAN ESKİPAZAR ÇAYI’NA AKIYOR”

Akay, Eskipazar Kıranköy’de Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü hibe desteğiyle yapımına başlanan ve günlük 1.200 ton kapasiteli, 10 bin kişilik biyolojik arıtma tesisinin yıllardır faaliyete geçmediğini belirtti.

Milletvekili Akay, Meclis’te şu çarpıcı ifadeleri kullandı:

“Bu tesis 12 yıldır arıtma yapamıyor. Hatalı yer seçimi nedeniyle milyonlarca liralık yatırım heba olmuş durumda. Eskipazar merkez ve köylerin tüm atık suları doğrudan Eskipazar Çayı’na akıyor.”

Akay, kirliliğin yalnızca Eskipazar’ı etkilemediğini; Eskipazar Çayı’nın 288 kilometrelik hat boyunca Filyos Çayı’na, oradan da Karadeniz’e ulaştığını ifade ederek, “Bu hat üzerinde yaklaşık 350 bin kişi yaşıyor. Balıklar ölüyor, hayvanlar ölüyor, pencereler açıldığında dayanılmaz kokular yayılıyor. Bu kirliliğe rağmen hâlâ bir sonuç alınamadı. Sayın Bakan’dan özel ilgi talep ediyoruz. Karabüklü hemşehrilerimiz bu sorunun çözülmesini bekliyor.” dedi.

SAFRANBOLU MİLLET BAHÇESİ: “2019’DA TEMEL ATILDI, 5 YILDIR BİTİRİLEMEDİ”

Akay’ın gündeme getirdiği bir diğer başlık da Safranbolu Millet Bahçesi oldu. UNESCO Dünya Mirası Safranbolu’nun böyle bir projeyi hala tamamlayamamasının kabul edilemez olduğunu belirten Akay, şunları söyledi:

“2019’da temeli atılan Safranbolu Millet Bahçesi hala bitirilemedi. Müteahhitler sürekli değişti, projede bir arpa boyu yol alınamadı. Hakedişler gönderilmesine rağmen neden tamamlanmadığı bilinmiyor.”

Akay, aradan geçen yıllarda maliyetlerin katlanarak arttığını, bu nedenle ciddi bir kamu zararı oluştuğunu belirterek,  “Başlangıç maliyeti ile bugün yapılacak yeni ihale arasındaki fark çok yüksek. Bu da kamunun sırtına yük bindiriyor. Aynı kamu zararı Eskipazar’daki arıtma tesisinde de var. Sorumluların tespit edilmesini ve zararın tazmin edilmesini istiyoruz.” diye konuştu.

“KARABÜK HALKI ÇÖZÜM BEKLİYOR”

Akay, her iki projenin de Karabük için kritik olduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Eskipazar’daki çevre felaketinin ve Safranbolu Millet Bahçesi’ndeki gecikmenin sorumluları ortaya çıkarılmalı. Karabük halkı çözüm bekliyor. Bu konularda Bakanlığın adım atmasını talep ediyoruz.”

Bizi sosyal medyadan takip edin