Gümüşhane’nin merkeze bağlı Esenyurt köyü sınırlarında bulunan ve Doğu Karadeniz’in en görkemli kalelerinden birisi olarak bilinen yaklaşık 700 yıllık Kov Kalesi, tarihi dokusu ve stratejik konumuyla dikkat çekerken, baharla birlikte tüm heybetini cömertçe sergilemeye başladı.
İl merkezine 25 kilometre mesafede bulunan ve Gümüşhane-Kelkit karayolundan 6,5 kilometrelik mesafede ulaşılabilen kale 1361 yılında III. Alexios tarafından Bayburt bölgesinden gelen akınlara karşı koymak amacıyla yapıldı. Yüksekliği nedeniyle doğu, kuzey ve güney yönlerinden ulaşma imkanı bulunmayan kale denizden bin 760 metre yükseklikte yer alıyor. 130 metre yüksekliğindeki bir kaya kütlesinin üzerine kurulan kalenin kale 2007 yılında restore edilmiş ve son yıllarda da çevresinde sosyal tesisleri yapılmıştı.
Kov Kalesi, tüm ihtişamıyla yaklaşık 700 yıldır ayakta dururken bahar mevsimiyle birlikte eşsiz manzarasıyla da ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor. Doğu cephesinden Gümüşhane dağlarının izlenebildiği Kov Kalesi, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin halen ayakta duran en görkemli kalelerinden birisi olarak biliniyor. Selçuklu döneminde de kullanıldığı bilinen Kov Kalesi, 2007 yılında onarım geçirmişti.
Yüzlerce yıldır tüm ihtişamıyla ayakta duran ve bahar mevsiminde ziyaretçilerine hem tarih hem de doğayla iç içe olma imkanı sunan Kov Kalesi, doğanın canlanmasıyla birlikte hem etrafındaki yemyeşil örtü hem de renk renk açan çiçekleri ve manzarasıyla ziyaretçilerini adeta büyülüyor.
Tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Kov Kalesi, ziyaretçilerine hem tarihi yapıyı keşfetme hem de çevresindeki doğal güzellikleri görme fırsatı sunuyor. Ziyaretçiler, kale surlarından Gümüşhane dağlarının muhteşem manzarasını izleyip doğayla baş başa kalmanın keyfini çıkarabiliyor.
Doğayla iç içe bir gün geçirmek ve tarihe tanıklık etmek için 2 arkadaşıyla Kov Kalesine gelen fotoğraf sanatçısı Metin Aydın, “Bugün merkeze bağlı Esenyurt köyünde bulunan Kov Kalesi’ndeyiz. Burası yaklaşık 700 yıllık bir kale. 1700 metre yükseklikte çok güzel bir kale. Karadeniz’in en görkemli kalelerinden birisi. Buraya fotoğraf çekmek için geldik iki arkadaşımızla. Çok güzel manzarası var. Havanın güzel olmasını fırsat bilerek geldik fotoğraf çekmeye. Konumu itibariyle bu kalenin çok yüksekte bulunmasından dolayı birçok zirveyi görüyor. Zigana’yı, Çakırgöl tarafını, Canca Kalesi’ni, Keşiş Dağı’nı görebiliyoruz. Mevsim itibariyle doğa çok güzel şu anda burada. Çiçekler açmış, çok güzel manzaralar var. Yeşil, mavi, sarı, kırmızı her renk var burada. Burası 130 metrelik bir kaya kütlesi üzerine kurulmuş. O yüzden gayet görkemli bir kale. Merkeze de çok yakın. Aynı zamanda Gümüşhane-Kelkit Karayolu üzerinde. Kolaylıkla ulaşılabiliyor” dedi.


Gümüşhane’deki Kov Kalesi heybeti ile tarihe meydan okuyor
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi: “Polisimiz ve jandarmamız sahada daha görünür, daha fazla sahada olacaktır”
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, “Gençlerimizin geleceğini karartmaya çalışan zehir tacirlerine fırsat vermeyeceğiz. Yeni nesil suç örgütlerine, suç çetelerine ve organize suç yapılarına karşı mücadelemizi daha da güçlendireceğiz. Polisimiz ve jandarmamız sahada daha görünür, daha fazla sahada olacaktır” dedi.
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, bir dizi programa katılmak için Çorum’u ziyaret etti. Bakan Çiftçi ilk olarak AK Parti İl Başkanlığı tarafından düzenlenen İl Danışma Meclisi toplantısına katıldı. AK Parti Çorum Milletvekili Oğuzhan Kaya, Çorum Belediye Dr. Halil İbrahim Aşgın, AK Parti İl Başkanı Yakup Alar, ilçe belediye başkanları ve partililer hazır bulunduğu toplantıda açıklamalarda bulunan Bakan Mustafa Çiftçi, İçişleri Bakanlığı olarak suç ve suçlulara geçit vermemek için daha fazla sahada olacaklarını ifade etti.
“Mazlumların sesine ses veren, umudu olan bir Türkiye var”
AK Parti iktidarları döneminde Türkiye’nin önüne yeniden büyük hedefler koyulduğunu belirten Çiftçi, “Milletiyle bütünleşmiş bir davamız, hareketimiz ve milletin duasında olan bir liderimiz var. 24 yıldır milletimizin emeğini, alın terini, bütçesini, enerjisini esere ve hizmete dönüştüren AK Parti iktidarıdır. Yollar, hastaneler, barajlar, okullar, havalimanları, tüneller, köprüler, fabrikalar ve daha nice hizmetler siyaseti halka hizmet, halka hizmeti ise hakka hizmet gören bir anlayışla gerçekleştirilmiştir. Ama kıymetli kardeşlerim, bunlardan eserlerde daha önemlisi bu millete yeniden özgüven kazandırılmıştır. Türkiye’nin önüne yeniden büyük hedefler koyulmuştur. Artık kendi SİHA’sını üreten, kendi savaş gemisini yapan ve kendi uydusunu uzaya gönderen bir Türkiye var. Bölgesel ve küresel anlamda sözü dinlenen, mazlumların sesine ses veren, umudu olan bir Türkiye var. İşte bunun adı Türkiye Yüzyılı’dır. Bu vizyonun lideri muhterem Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dır. Bu yürüyüşün taşıyıcısı ise AK Parti teşkilatlarıdır. Sizlerin emeği, fedakarlığı ve mücadelesi bu teşkilatı ve Türkiye’yi ayakta tutuyor” dedi.
“Ankara-Çorum Hızlı Tren Projesi’nin yüzde 35’i tamamlandı”
AK Parti iktidarları döneminde Çorum’a yapılan yarımlara değinen Bakan Çiftçi, “Çorum’un ulaşımdan sanayiye, eğitimden sağlığa, tarımdan altyapıya kadar her alanda büyük bir dönüşüm ve gelişim yaşadığını görüyoruz. Yıllarca konuşulan, yıllarca beklenen nice proje AK Parti iktidarları döneminde hayata geçirilmiştir. Ankara-Çorum Hızlı Tren Projesi bütün hızıyla devam etmektedir. Yapım çalışmalarının yaklaşık yüzde 35’i tamamlanmış durumdadır. İnşallah hizmete açıldığını da görmek hepimize nasip olsun. Bu proje Çorum’a çok şey katacaktır. Çorum’un Ankara’ya, sanayi merkezlerine ve yeni ekonomik koridorlara bağlanmasıyla bu güzel şehirde üretim, ticaret, yatırım ve istihdam daha çok büyüyecektir. Kırkdilim Tünelleri’nin de hizmete alınmasıyla birlikte hem ulaşım güvenliği artmış hem de seyahat süreleri önemli ölçüde kısalmıştır. Bu eserler, ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’ diyen anlayışı rehber edinen bir inancın neticesidir. Her geçen gün daha da büyüyen ve ülkemizin yükselen üretim merkezlerinden olan Çorum’un ihracatı memnuniyetle görüyorum ki 6,2 milyar doları aşmıştır. Bu başarı, emeğin, gayretin, girişimciliğin ve bir vizyonun göstergesidir. İnanıyorum ki Çorum önümüzdeki dönemlerde çok daha iyi noktalara gelecektir. Ayrıca, bugün Sungurlu’muzda yükselen savunma sanayi yatırımları ise Türkiye Yüzyılı’nın en stratejik hamlelerinden biridir. Bildiğiniz üzere, savunma sanayi sadece bir üretim meselesi değildir. Savunma sanayi bağımsızlık, milli egemenlik ve onurlu bir gelecek demektir. Sungurlu’muzda kurulan ve faaliyet gösteren savunma sanayi tesisleri hem Çorum ekonomisine hem de ülkemizin yerli ve milli savunma sanayisine çok önemli katkılar sunmaktadır. Cenab-ı Hakka hamdolsun ülkemiz çok büyük mesafeler katetti.. Daha yolumuz uzun, göklerde kızıl elmayı göreceğiz. Şam’ın, Halep’in ve Karabağ’ın özgürlüğünü gördüğümüz gibi inşallah bir gün Kudüs’ün özgürlüğünü de göreceğiz” diye konuştu.
“Başımızda Recep Tayyip Erdoğan gibi bir küresel lider var”
Gazze ve Filistin’deki saldırılara dikkat çeken Bakan Çiftçi, “Benim valiyken Cenab-ı Hak’tan bir niyazım vardı. Çorum’da 5 sene valilik yaptıktan sonra Erzurum’a tayin oldum. 2,5 sene de orada görev yaptım. İçten içe büyüttüğüm niyazım şuydu; ‘Rabbim bir gün de olsa bana Kudüs Valiliği’ni nasip et.’ İnanıyorum ki Rabbim bize o günleri bizlere mutlaka gösterecek. Buna bütün kalbimle inandım, inanmaya devam edeceğim. Geçmişte olduğu gibi oralar bizim hüküm ve tasarrufumuz altına inşallah girecek. Çünkü başımızda Recep Tayyip Erdoğan gibi bir küresel lider var” şeklinde konuştu.
Süper Lig’e yükselen Çorum FK’yı da tebrik eden Bakan Çifçti, “Çorum adına hepimizi gururlandıran tarihi bir başarıya imza atan Çorum FK’yı da buradan gönülden tebrik ediyor ve başarıların devamını niyaz ediyorum. Başta kulüp başkanımız olmak üzere teknik heyetimizi, futbolcularımızı, yöneticilerimizi ve büyük Çorum taraftarını yürekten kutluyorum. İnşallah 1. Lig’de olduğu gibi Süper Lig’de de büyük başarılara imza atacağını, tutunacağına canı gönülden inanıyorum” ifadelerini kullandı.
“Polisimiz ve jandarmamız sahada daha görünür, daha fazla sahada olacaktır”
İçişleri Bakanlığı olarak, Türkiye’nin huzuru ve güvenliği içingece gündüz demeden çalışmalarına devam ettiklerini vurgulayan Bakan Çiftçi, “Polisimizle, jandarmamızla, sahil güvenliğimizle milletimizin hukukunu korumak, kamu düzeni ve güvenliğini tahkim etmek bizim ende gelen görevlerimizden birisi. Suç, suçlu ve suç yapılanmalarıyla mücadelemizgüçlü bir şekilde devam ediyor. Çorum’da, buradan açıkça ifade etmek istiyorum; uyuşturucu tacirlerine göz açtırmayacağız. Gençlerimizin geleceğini karartmaya çalışan zehir tacirlerine fırsat vermeyeceğiz. Yeni nesil suç örgütlerine, suç çetelerine ve organize suç yapılarına karşı mücadelemizi daha da güçlendireceğiz. Polisimiz ve jandarmamız sahada daha görünür, daha fazla sahada olacaktır. Devletimizin şefkatli eli de kudretli eli de ülkemizin her yanında olduğu gibi Çorum’da daha fazla hissedilecektir. Vatandaşlarımızın olaylara müdahale ve intikal süreleri konusundaki beklentilerini de yakından biliyoruz. Bu konuda daha etkin, daha hızlı, daha mobilize bir güvenlik hizmeti sunmak zorunda olduğumuzu da biliyoruz. Valilerimiz, emniyet müdürlerimiz ve il jandarma komutanlarımızla yapmış olduğumuz toplantılarda konuyu dile getiriyorum ve bu konuda daha fazla sahada olacağımızı, vatandaşımızın huzurunu ve güvenini daha fazla önceleyeceğimizi ifade etmek istiyorum. Aruz ediyoruz ki olaylara müdahale ve intikal noktasında zafiyet içerisinde olmayalım, kolluk birimlerimizin sahadaki görünürlüğünü daha fazla arttıralım. Vatandaşımız gece sokağa çıktığında kendi güven içerisinde hissetsin, herhangi bir güven endişesi taşımasın. İçişleri Bakanlığı olarak en büyük hedeflerimiz, arzularımızdan birisi bu. Vatandaşımız huzur içindeyse, anneler, evlatlarını gönül rahatlığıyla okullara gönderebiliyorsa, esnafımız kendisini güvende hissediyorsa biz İçişleri Bakanlığı olarak görevimizi yapmış kabul ediyoruz, bu şekilde görevimizi yapmış hissediyoruz” dedi.

