Gümüşhane’de polis memurları Bekir Akçagöz ve Mehmet Akif Torun, "Polisin Sanat Yönü" isimli fotoğraf standıyla sanatseverlerin karşısına çıktı.
Gümüşhane Üniversitesi Dr. Mustafa Çalık Kongre ve Kültür Merkezi stant salonunda açılan ‘Polisin Sanat Yönü’ standı, polislerin sırf güvenlik vazifeleriyle değil, sanatla da iç içe olabileceğini göstermeyi amaçlıyor. Polis memurları Bekir Akçagöz ve Mehmet Akif Torun tarafından hazırlanan stantta karakalem ve tükenmez kalemle yapılmış portre çalışmaları, şiirlerin betimlendiği minyatür eserler, dijital ortamda hazırlanmış görseller ve polislik mesleğinin ünlü tablolar üzerinden karikatürize edildiği fotoğraflar yer alıyor. Ziyaretçilerin ağır ilgi gösterdiği stant, hem polislik mesleğine farklı bir bakış açısı kazandırmayı hem de sanat aracılığıyla toplumsal farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Stant cuma gününe kadar ziyarete açık olacak.
"Polis arkadaşlarımıza da emsal teşkil etmek istedik"
Uzun yıllar boyunca fotoğraf çizdiğini ve son 3 yıldır profesyonel olarak çalışmalar yaptığını söz eden polis memuru Bekir Akçagöz, "Polis çoklukla toplumda tek istikametli olarak bilinir. Yalnızca polis kimliğiyle tanınır. Bizim hedefimiz yalnızca polis kimliği ile değil, farklı şeyler de yapabildiğini göstermek. Daha derinliği, daha estetik korkusu olduğuna değinmek. Başka polis arkadaşlarımıza emsal teşkil etmek istedik. Stantta benim yağlı boya, kuru fırça çizimlerim var. Tükenmez kalem çizimlerim var. Başka polis arkadaşımın dijital çizimleri var. Minyatür çalışıyor. Çağdaş sanatı ve dijital sanatı, eski sanatı birleştirmeye çalışıyor. Hoş yapıtları var onun da. Ben küçüklüğümden beri fotoğraf çiziyorum. Lakin bunu profesyonel denilecek düzeye yaklaşık 3 yıl evvel getirdim. Polislikten kalan boş vakitlerde sanatla uğraşabiliyoruz, çizim yapabiliyoruz" dedi.
"Ünlü tabloları polislikle bağdaştırarak karikatürize ediyorum"
Daha çok şiirleri betimleyerek minyatür haline getirdiği çalışmalarla ilgilendiğini belirten polis memuru Mehmet Akif Torun ise, "Bekir Bey’le bir arada bu sergiyi açtık. İkimiz de polislikten bir vakit bulmuştuk. Çeşitli eserler yaptık, onunla bir arada çalıştık. Hocalarımız da sağ olsun dayanak oldu, Emniyet Teşkilatı dayanak oldu. Buraya bu türlü bir stant açtık. Karakalemle kolaj çalışmaları yaptık. Bekir’inki daha çok karakalem yüklü ve tükenmez kalemle yaptı. Ben de dijital çizim yaptım. Genelde minyatür yüklü çalışıyorum. Bu bir minyatür tipi fakat ben şiirleri minyatür yapıyorum. Birçok şiiri minyatüre döküyorum yahut polislikle ilgili birtakım şeyleri karikatür biçiminde yapıyorum. Mesela orada ‘Kask Terbiyecisi’ var, görmüşsünüzdür. Daha sonra ‘Çığlık’ tablosuna Çevik Kuvvet Polisi’nin müdahalesi var. Bunların hepsini karikatür usulünde kendi çapımda yorumluyorum" diye konuştu.
"Polis oldukları için çok titizler"
Aynı vakitte öğrencileri olan polis memurlarıyla çalışmaktan çok büyük memnunluk duyduğunu söyleyen Bayburt Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Fotoğraf Kısmı Lideri Doç. Dr. Mahir Bayramoğlu, "Bizim öğrencilerimiz olağanda bu polis arkadaşlarımızdan daha genç fakat onların disiplini, duruşu ve derse olan ilgisi onları da motive ediyor. Ben de onlarla birlikte ders yapmaktan çok zevk alıyorum. Çok geniş bir bilgiye sahip arkadaşlar. Polis oldukları için de çok titizler ve sanata da çok büyük ilgileri var, bakış açıları çok zengin" tabirlerini kullandı.