Gümüşhane’de öğrenci yurdunun güvenlik kulübesi kedilere yurt oldu

Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Ocak, 2025 00:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Gümüşhane’de Zeynep Ana KYK Kız Öğrenci Yurdu içerisinde yer alan ve kullanılmayan güvenlik kulübesi hassas öğrencilerin çalışmasıyla kedilere yuva oldu.
Gümüşhane Gençlik Spor Müdürlüğü Zeynep Ana KYK Kız Öğrenci Yurdunda kalan üniversite öğrencileri tarafından hazırlanan ‘Kedi Evi’ projesi ile yurt bahçesi içerisinde atıl durumda bulunan güvenlik kulübesi kediler için yuva oldu. Yurtta kalan öğrenciler tarafından keçe ve kartonlarla hazırlanan kedi meskenleri kulübe içerisine yerleştirildi. Sokakta kalmış kedilerin sıcak ortamda barınmasını ve karınlarını doyurmasının kendilerini çok memnun ettiğini söyleyen kız öğrenciler, kendilerine bu fırsatı tanıyan ve dayanak sağlayan yurt yöneticilerine de teşekkür etti.

“Kedilerimize sahip çıkmak bizi çok memnun etti”
Kedi konutlarını tasarlarken geri dönüşüm gereçlerini kullanmaya özen gösterdiklerini söyleyen Sağlık Fakültesi Yaşlı Bakım Kısmı öğrencisi Beyzanur Bozkır, “Bu projede kedilerimize sıcak bir ortam sunabilmek için arkadaşlarımızla bir arada kedi meskenleri tasarladık. Elimizdeki geri dönüşüm kartonlarıyla bir arada bunları birleştirdik. Kedilerimizi inançlı bir alana taşıdık. Yurttaki arkadaşlarımız da içini merak ediyorlar hem içini görüp hem mama hem de su koyuyorlar. Bizim için yurtta hoş bir aktivite oldu kedilerimize de sahip çıkmış olduk” dedi.

“Kedileri izlemek bile bize zevk veriyor”
Yurtta kalan kız öğrencilerin de kedileri görmek için geldiğini ve onları beslediklerini tabir eden Hemşirelik Kısmı öğrencisi Deniz Bal, “Sokakta kalmış minik patilerimiz bizler üzere sıcak yuvalara sahip olsun istedik. Bu nedenle keçelerden farklı ebatlarda kedi konutları tasarladık ve yurtta inançlı bir yere taşıdık. Gümüşhane kış aylarını çok soğuk geçiren bir kent minik patilerimiz soğukta kalmasın diye eski güvenlik kulübemizi içini sıcak bir ortama dönüştürdük. Bu projede arkadaşlarımızla birlikte sokak hayvanlarını düşündük. Yurdun her tarafında kediler geziyordu, korkan arkadaşlarımız da vardı onlar gelip burada artık kedilere su ve mama veriyorlar. Kedileri izlemek bile bir zevk veriyor, sokak hayvanlarımıza sahip çıkalım” diye konuştu.
İlahiyat Fakültesi öğrencisi Sümeyye Çimen de, “Çok hoş hissettiriyor, insanlardan daha samimi geliyor hayvanlarla birlikte olmak. Onlara yardım etmek çok memnun hissettiriyor. Bu nedenle kedilerimize ve sokak hayvanlarımıza sahip çıkalım” tabirlerini kullandı.

Psikiyatri uzmanı uyardı: “Bağımlılık aile sağlığını tehdit ediyor”

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Şubat, 2025 12:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Uyuşturucu ve uyarıcı husus bağımlılığının gün geçtikçe artan önemli bir tehlike haline geldiğini belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Burçin Nuri Akal, "Bu bağımlılıklar ekonomik, toplumsal ve ailevi meselelere yol açarken, bireylerin ülkülerinden ve toplumsal kıymet yargılarından uzaklaşmasına neden olabiliyor" dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Burçin Nuri Akal, bağımlılık konusunda açıklamalarda bulundu. Unsur bağımlılığının gün geçtikçe artan önemli bir tehlike haline geldiğini lisana getiren Psikiyatri Uzmanı Dr. Burçin Nuri Akal, "Tüketici bir toplum olma yolunda ne yazık ki yalnızca maddi pahaları değil, hisleri da süratle tüketiyoruz. Bu durum, bireyleri mana ve memnunluk arayışına sürüklerken, birçoğu bu arayışın cevabını uyuşturucu ve uyarıcı hususlarda ya da kumar üzere bağımlılık yapan davranışlarda buluyor" diye konuştu.

"Birey birinci etapta âlâ hissedebilir"
Bağımlılık yapan bu hususların ve davranışların, birinci etapta bireyi uygun hissettirebileceğini ve sorunlarını süreksiz olarak giderebildiğini söyleyen Uzm. Dr. Akal, "Ancak bu yapay, tehlikeli ve kimyasal memnunluk hissi, çok çabuk tercih edilmesine karşın, süreci daha da karmaşık hale getiriyor. Vakitle bu bağımlılıklar bireye düzgün hissettirmekten çok ziyan vermeye başlıyor. Başta küçük dozlarla elde edilen etkiyi devam ettirebilmek için ölçüleri artırmak gerekiyor. Fakat ölçüsü ne kadar artırırsak artıralım, bir noktadan sonra bu hususlar ya da davranışlar tesirini yitiriyor. Birey, yalnızca ’normal hissedebilmek’ için bu döngüyü sürdürmek zorunda kalıyor ve sonunda büsbütün bağımlı hale geliyor" biçiminde konuştu.

"Düşünce tuzaklarına düşülebiliyor"
Uzm. Dr Akal, "Bu bağımlılıklar ekonomik, toplumsal ve ailevi problemlere yol açarken, bireylerin ülkülerinden ve toplumsal kıymet yargılarından uzaklaşmasına neden olabiliyor. Öfke ve tahammülsüzlük üzere duygusal patlamalarla karşı karşıya kalan bireyler, hayatlarını denetim etmekte zorlanıyor. Bağımlılığın tehlikesi, bireylerin bu aksilikleri fark etmelerine karşın, fikir tuzaklarına yenik düşmelerinde yatıyor. Son bir defa kullanırım, iradeliyim, istediğim vakit bırakırım, zati canım sıkkın, bu son olacak üzere kanılar, bağımlılık döngüsünü besliyor" tabirlerini kullandı.

"Bağımlılık tedavi edilebilir bir hastalıktır"
Bu mevzuda kabullenilmesi gereken değerli durumlardan bahseden Uzm. Dr. Akal, "Bağımlılık, sırf irade ile çözülebilecek bir durum değildir. Tedavi, bağımlılığın bir hastalık olarak kabul edilmesiyle başlar. Bağımlı bireylerin aile, etraf ve profesyonel bir tedavi takımının dayanağıyla bu sorunun üstesinden gelmesi mümkün olabilir. Unutulmamalıdır ki, bağımlılık bir son değil; aktif bir tedavi yolu ile çözülebilecek bir süreçtir" açıklamasında bulundu.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.