blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Mart, 2025 12:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Gümüşhane’de mevsim bir gecede bahardan kışa döndü

Gümüşhane’de mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıkta geçen Mart ayında mevsim bir gecede ilkbahardan kışa döndü, kışlıklarını kaldırıp bahara hazırlık yapan vatandaşlar karlı bir güne uyanmanın şaşkınlığını yaşadı.
Son 20 yılın en soğuk Ocak ve Şubat ayını geçiren Gümüşhane’de Mart ayıyla birlikte hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkmasıyla birlikte kentte bahar havası yaşanırken, yalancı bahara aldanan ağaçlar ise çiçek açmıştı. İlkbaharın geldiğini düşünerek kışlıklarını kaldıran ve kombileri kapatan vatandaşlar ise bugün karlı bir sabaha uyanmanın şaşkınlığını yaşadı. Meteorolojik bilgilere nazaran Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı hava dalgası dün gece itibariyle kentte tesirini göstermeye başladı. Ağır kar yağışı gece uzunluğu tesirini sürdürdü cadde ve sokaklar beyaza büründü. Ağır kar yağışı nedeniyle sabah saatlerinde işe gitmek için meskenlerinden çıkan vatandaşlar kara hazırlıksız yakalanırken, belediye takımları yollarda ve kaldırımlarda biriken karları temizlemek için çalışma başlattı.

"Tişörtümü giyip konuttan çıkmaya hazırlanırken kara yakalandım"
Mart ayında ilkbaharın geldiğini düşündüklerini ve kışlıkları kaldırdıklarını söz eden Umut Batın Ezber, "Daha bu sabah tişörtümü giyip konuttan çıkmaya hazırlanırken başımı camdan dışarı çıkardığımda karı gördüm. Yaklaşık 1 hafta 10 gündür bahar havası yaşıyorduk fakat artık kışa döndük. Kışları kaldırmıştık artık geri çıkardık" dedi.

"Kombileri kapatmıştık lakin tekrar yakacağız"
Yalancı bahar nedeniyle ağaçların çiçek açtığını lakin bir gecede mevsimin kışa döndüğünü belirten Mustafa Kaya, "Kışlıkları kaldırmıştık yazlıklara dönmüştük, kombileri kapatmıştık lakin sabah bir uyandık ki kış geri gelmiş lakin hoş, kışı seviyoruz. Kışı tekrar yaşıyoruz. Badem çiçekleri açmıştı, arılar hoş güzel uçuşmaya başlamıştı lakin Allah’ın kudreti. Dün sabah bu saatlerde yazı yaşıyorduk, nitekim bahar gelmişti lakin bu sabah uyanınca baktım ki kış geri gelmiş. Ben de servis sürücüsüyüm işten geliyorum araçlar yolda kalmıştı, zincir sardık" diye konuştu.
Öte yandan dün akşam saatlerinden itibaren tesirini gösteren ağır kar yağışı nedeniyle kent merkezinde 55, Kürtün’de 17 ve Şiran ilçesinde 59 olmak üzere toplamda 131 köy yolu ulaşıma kapanırken gruplar kapalı köy yollarını açmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Ekim, 2025 00:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Coğrafi işaretli Tosya pirincinde susuzluk sebebiyle istenilen rekolteye ulaşılamadı

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde hasadı devam eden coğrafik işaretli çeltikte sulama sorunları sebebiyle rekolte yüzde 40 oranında düştü. İlçede yetiştirilen coğrafik işaretli "Sarıkılçık" tipi pirincin ekildiği alan ise 5 bin dekardan bin 500 dekara kadar geriledi.
Türkiye’de ’pirinç’ denilince birinci akla gelen ilçeler ortasında yer alan Kastamonu’nun Tosya ilçesinde çeltiğin hasadına devam ediliyor. İlçenin iktisat lokomotifi olan coğrafik işaret tescil evraklı "Sarıkılçık"ın da hasadı sürüyor. Türkiye’nin birinci çeltik fabrikasının kurulduğu ilçede coğrafik işaret tescilli sarıkılçık pirincinin yanı sıra, "Osmancık", "Efe" ve "Yatkın" çeşitlerindeki çeltikler de yetiştiriliyor. Çiftçiler tarafından biçerdöverlerle hasat edilen çeltik, güneş altında kurutuluyor. Daha sonra fabrikalara satılan çeltikler işlenerek Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor. İlçede yaklaşık 10 bin dekar alanda çeltik yetiştirilirken, yüzde 18 şeker oranı bakımından coğrafik işaretli eser olarak kabul edilen Tosya sarıkılçık pirinci büyük ilgi görüyor. 5 yıl evvel ilçede 5 bin dekar alanda ekimi yapılan sarıkılçık pirincinin kuraklık ve sulama problemleri sebebiyle ekim alanı bin 500 dekara kadar düştü. İlçede çiftçilik yapan vatandaşlar, sulama sıkıntıları sebebiyle randımanın yüzde 40 oranında düştüğünü lisana getirdi.

"Susuzluk sebebiyle sarıkılçıkın rekoltesi çok fazla düştü"
Tosya’ya bağlı Ortalıca köyünde çeltik yetiştiriciliği yapan Muhtar Salih Uysal, "Çapasıydı, keşanıydı, gübresiydi, ilacıydı derken hasat vaktine kadar geldik. Şu anda çeltik hasadımızı yapıyoruz. Bizim köyümüzde başka köylere göre randıman biraz daha düzgün. Zira buradaki karasular bizleri biraz besledi. Suda çok kahır yaşadık. Biz de yeri geldi sırayla suladık, tarlanın bir tarafını kesip öteki tarafına su verdik. Şu anda hasadını yapıyoruz, bundan sonra biçip, çeltiği traktörlere koyup harmanda kurutmaya bırakacağız. Çeltiği fazla olanlar ise fabrikada kurutuyor. Olağanda çeltik için bu suyun daima akması gerekiyor. Yani çeltik tarlasının tabanı susuz olmaz. Çeltik suyla yetiştiği için daima sulama istiyor. Bu da çeltik randımanlarında illa ki ister istemez düşüşe etken bir neden. Devrez Çayı’ndan gelen suyla bir kısmını 5 gün, öbür kısmına 5 gün suladık. Bu da çeltiğin sulamasındaki rolü, verimlerdeki düşüşün rolüdür. Natürel biz de Ortalıca köyü olarak karasularıyla bizler biraz yönetim ettik lakin Zincirlikuyu, Çaykapı, Çakal, Kurtçular, Sofular, Dedem köyü, Üst Suluca, Akbük üzere çeltik ekimi yapan bütün köyler bu sene susuzluktan birden fazla kuruttu tarlasını, randımanı bırak ve yani hiç biçerdöver girmeyen tarlaları var. Şu an oradaki arkadaşların yani sulara hiç yok, kesildi, olan da mesela sarıkılçık dekoltesi çok düştü. Niçin düştü bu susuzluktan düştü. Bu da fiyatlarına illaki yansıdı. Bugün bir sarıkılçığın fiyatı 200 TL’den en düşüğü satılıyor" dedi.
1960 yılından itibaren çeltik üretimi yaptığını söyleyen Mehmet İpek ise, "Daha evvel ırmaklarda yaptık, artık de emekli olduk, buralardayız. Burada çeltik çekiyoruz traktörlerle artık. Bu yıl çeltik hasadı başladı. Geçtiğimiz yıllarda dönüm başına randıman bin tonu geçiyordu maşallah lakin bu yıl biz, Ortalıca köyünde dönüm başına 700 kilogram civarında çeltik alabildik" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin