blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Kasım, 2025 12:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Gümüşhane’de itfaiyecilik eğitimi temelden başlıyor

Gümüşhane Üniversitesi Kürtün Meslek Yüksekokulu’nda başlatılan ‘Gençlik İtfaiyesi’ projesiyle çocuklara küçük yaşta yangın ve afet şuuru kazandırılıyor.
Kürtün MYO Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı tarafından yürütülen proje kapsamında ilkokul, ortaokul, lise ve anaokulu öğrencilerine teorik ve uygulamalı eğitimler veriliyor. Yakın bölgelerdeki öğrenciler okulun eğitim alanında ağırlanırken, uzak bölgelerdeki okullara ise itfaiyecilik parkurları kuruluyor. Programda çocuklara evvel yangın ve afet şuuruyla ilgili temel bilgiler aktarılıyor, akabinde uygulamalı eğitimlerde spor parkuru, karşıdan karşıya geçiş, gayeye su sıkma üzere etkinliklerle farkındalık kazandırılıyor. Yetkililer, projenin maksadının çocuklara erken yaşta afet şuuru kazandırmak ve itfaiyeciliğe olan ilgiyi artırmak olduğunu belirterek, geleceğin kahraman itfaiyecilerini yetiştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

"Kahraman itfaiyecileri temelden yetiştirmek istiyoruz"
Projenin gayesinin afetlere karşı farkındalığı temelden kazandırmak olduğunu söz eden Gümüşhane Üniversitesi Kürtün MYO Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı Öğr. Gör. Erdem Soylu" İtfaiyecilik eğitiminin temelden başlaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu sebeple öğrencilerimize ilkokul, ortaokul, lise ve anaokulundan başlamak üzere bir gençlik itfaiyesi kurduk. Gümüşhane Üniversitesi Kürtün Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurmuş olduğumuz gençlik itfaiyesine, yakın okulları eğitim alanımıza davet ediyor, uzak okullara ise biz giderek oluşturduğumuz parkurlarda eğitim veriyoruz. Evvel yangın ve afet şuuruyla ilgili teorik dersler, akabinde da çocuklara sevdirmek için hazırladığımız uygulamalı eğitim programlarını gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda spor parkurları, karşıdan karşıya geçiş, suyla amacı vurma üzere etkinliklerle çocuklara yangın ve afet şuurunu temelden aşılamayı hedefliyoruz. Çocuklar çok âlâ hakikaten o itfaiyeci kıyafetlerini giydiklerinde tam birer itfaiyeci gibiler. Yerlerinde durmuyorlar, kıpır kıpır ve güçlerine yetişmekte zorlanıyoruz. ‘Geleceğin itfaiyecileri Kürtün Meslek Yüksekokulu’nda yetişiyor’ derken sahiden ardımdaki çocuklardan da bahsediyorum. İnşallah temelden yetiştirip kahraman itfaiyeciler yetiştirmeyi planlıyoruz." dedi.

"Minik arkadaşlarımızın müddetleri bize odlukça yakındı"
Minik itfaiyecilere eğitimlerde yardım eden Gümüşhane Üniversitesi Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı 2. sınıf öğrencisi Abdulsamet Kara, "Biz olağanda burada her hafta yangın ya da araçtan kurtarma üzere uygulamalı eğitimler yapıyoruz. Mülakatlara hazırlık için de parkurlarda çalışıyoruz. Bu aktifliği hem çocuklar eğlensin hem de vakitlerini verimli geçirsin diye Fazilet hocamızla birlikte planladık. Arkadaşlarımızı davet ettik, geldiler. Çocukların performansı hakikaten çok uygundu, müddetleri bize epey yakındı. Güçleri yerinde, ileride gerçek itfaiyeci olabileceklerini düşünüyorum. Biz de pek eğlendik. Olağanda burada sabahları içtima alır, paklık yaparız, askeri disiplinle eğitim görürüz. Küçük arkadaşlarımız geldiğinde bizim için de hoş bir değişiklik oldu, onlarla birlikte keyifli vakit geçirdik." diye konuştu.

"Kendimi gerçek bir itfaiyeci üzere hissettim"
Eğitimlerde çok eğlendiklerini tabir eden 5. sınıf öğrencisi Ervanur Şeker (10), "Burada itfaiyecilik parkurlarından geçtik, çok eğlendik. Ağabeylerimiz ve ablalarımız bizi gezdirdiler, onlara teşekkür ediyoruz. İtfaiyeci kostümünü giyince kendimi gerçek bir itfaiyeci üzere hissettim. Çok hoş bir his, öbür arkadaşlarımın da bu duyguyu tatmasını isterim." Sözlerini kullandı.
Elanur Aleyna Akdoğan (10) da, "Burada parkurlardan geçtik, sivil savunmayı tanıdık. Bu okul çok hoştu, buradaki abi ve ablalarımıza teşekkür ediyoruz." dedi.
Eslem Feyza Kabadayı (10) ise, "Abi ve ablalarımızın yardımıyla mahzurların üzerinden geçtik, hortumla yangın söndürme çalışması yaptık. Benim için çok eğlenceliydi. Bugünü hiç unutmayacağım ve gelecekteki çocukların da bizim üzere başarılı olmalarını diliyorum." diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
29 Ocak, 2026 20:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Başkan Çetinkaya Ankara Caddesi’nde esnaf ve vatandaşlarla buluştu

Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, kentin önemli ticaret ve sosyal akslarından biri olan Ankara Caddesi’nde esnaf ve vatandaşlarla bir araya geldi.
Cadde üzerindeki iş yerlerini tek tek ziyaret eden Başkan Çetinkaya, esnafın talep ve beklentilerini dinleyerek yürütülen belediye çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ziyaret kapsamında vatandaşlarla da sohbet eden Çetinkaya, günlük yaşama ilişkin görüş ve önerileri dinleyerek taleplerin ilgili birimlerce değerlendirilmesi için not alınmasını sağladı.
Ziyarete ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Özkan Çetinkaya, şehir yönetiminde sahada olmayı ve istişare kültürünü esas aldıklarını belirterek, "Karabük’te hizmet anlayışımızın merkezinde hemşehrilerimiz yer alıyor. Esnafımızdan ve vatandaşlarımızdan aldığımız her geri bildirim, şehrimizin geleceğine dair attığımız adımlarda yol gösterici oluyor. Daha düzenli ve daha yaşanabilir bir Karabük için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz" dedi.
Başkan Çetinkaya, kamuoyunda yer alan bazı iddialara da açıklık getirerek Ankara Caddesi’ne ilişkin "yıkım" haberlerinin gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Ankara Caddesi için bir planlama sürecinin yürütüleceğini ancak herhangi bir yıkımın söz konusu olmadığını ifade eden Çetinkaya, Cumapazarı mevkiinde kentsel dönüşüm çalışmalarının başlayacağını, sürecin vatandaşların hakları gözetilerek ve istişare içerisinde yürütüleceğini kaydetti.

Bizi sosyal medyadan takip edin