Gümüşhane’de 10 dakika süren sağanak su baskınlarına neden oldu
Gümüşhane’de kısa vadeli sağanak yağış su baskınlarına yol açtı, kimi bölgelerde dolu tesirli oldu.
Gümüşhane’de öğle saatlerinde tesirli olan ve yaklaşık 10 dakika boyunca süren sağanak yağış kent merkezinde su baskınlarına neden oldu. Yağışla birlikte birtakım bölgelerde kısa müddetli dolu yağışı da görüldü.
Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye nazaran, kentte son 1 saat içerisinde 500 yıldırım aktivitesi kaydedilirken, metrekareye 6 kilogram yağış düştüğü belirtildi. Yağışın akabinde Karayolları ağında rastgele bir olumsuzluk yaşanmadığı öğrenildi. Su baskınının tesirli olduğu Karaer Mahallesi Hürriyet Caddesi üzerindeki esnaflar her yağışın akabinde iş yerlerinde su baskını riski oluştuğunu belirterek yetkililerden tahlil istedi.
Kısa vadeli yağmurlarda yaşadığı meselelerin uzun müddetli yağışlarda daha büyük problemlere sebep olabileceğini tabir eden Mert Kaya, "Geçen sene de bu vakitlerde tekrar bu biçimde yağmur yağmıştı. Tekrar tıpkı tarihlerde kısa periyodik bir yağmur gerçekleşti ve su baskını oldu. Kısa müddette bu kadar su baskını oluyorsa uzun müddette dükkânlarımızı su basabilir yetkililerden buna tedbir alınmasını istiyoruz" dedi.
Karadeniz Bölgesi’nin en değerli geçim kaynağı olan fındıkta olgunlaşmadan yapılacak hasadın, rekolte ve kalite kaybına neden olacağından üreticileri ekonomik istikametten olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.
Karadeniz Bölgesi’nin en değerli geçim kaynağı olan fındıkta kıyı kesitlerine yaklaşık 2 hafta sonra hasadın başlaması bekleniyor. Nisan ayında tesirli olan zirai don sonrası Ordu’nun 400 ve üzeri rakımdaki bölgelerinde fındık mahsulünde önemli ziyanlar tespit edilirken, erken yapılacak olan hasadın rekolte ve kalite kaybına neden olacağı, bu durumun ise üreticileri ekonomik taraftan olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.
"Açıklanacak olan hasat tarihlerine kesinlikle uymamız gerekiyor"
Türkiye Ziraat Odaları Birliği İdare Konseyi Üyesi Arslan Soydan, açıklanacak olan hasat tarihlerine uyulması gerektiğini belirterek, "Bölgemizin en kıymetli geçim kaynağı olan fındıkta artık hasat dönemine yaklaştık. 2025 yılı hasat vaktine 2 hafta üzere bir müddet kaldı. Tabi kıyı ve yüksek kısımlara nazaran hasat vakti kesinlikle değişecektir. Fındık toplama tarihleri ilgili kurullar tarafından açıklanacaktır. Kesinlikle açıklanan hasat tarihlerine uymamız lazım. Erken toplanan fındıklarda su oranı yüksek olduğu için süratli su kaybı ile birlikte bezik oluşur, bu da randıman ve kilo kaybına neden olur. Bu da üreticilerimizin cebine girecek olan paranın eksik olmasına sebep olacaktır. Bu nedenle ivedi edilmemesi gerekiyor" dedi.
"Elimizde olan mahsulün kıymetini müdafaamız gerekiyor"
Ordu’da 400 rakım ve üzeri bölgelerde önemli rekolte kaybı olduğunu kaydeden Soydan, "Bu yıl aslında zirai don olayını yaşadık, 300-400 rakım ve üzerinde fındık yok denilecek kadar az. Bu nedenle muhakkak rakımın altından sıfır rakıma kadar mahsul var, bunun da pahasını bilmek ve ekonomik taraftan en yeterli formda sağlayabilmemiz için çabuk edilmemesi gerekiyor. Çotanakların büsbütün olgunlaşmasını beklemek lazım" diye konuştu.
‘Fındıkları koldan değil, yerden toplayın’ önerisi
Olgunlaşıp yere dökülen fındık hasadının, kısımdan yapılan hasada nazaran hem daha verimli, hem de personellik olarak daha kolay olduğuna değinen Soydan, "Bu sene fındığı koldan toplamaya bile gerek yok, fındığın yere dökülmesini beklemek lazım. Bu sebeple hem fındığın tam olgunlaşmasını beklemiş oluruz, hem de az personellik ile hasadı yapmış oluruz. Bilhassa gurbetten gelen üreticilerimiz katiyen ivedi etmesinler. Bu yıl zirai don olayı nedeniyle personellik sorunu da çekilmeyecek" tabirlerine yer verdi.