‘Guatrın en sık önemli nedeni iyot eksikliği’ - Karabük Haber Postası
guatrin en sik onemli nedeni iyot eksikligi Kd6AgXjU jpg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Haziran, 2024 16:07 tarihinde yayınlandı
0
0

‘Guatrın en sık önemli nedeni iyot eksikliği’

İyot yetersizliği konusunda uyarılarda bulunan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Tutal, “Guatrın en sık nedeni iyot eksikliğidir, bu nedenle iyotlu sofra tuzu kullanımı çok önemlidir. Fakat iyodun fazlasının da zararlı olduğu unutulmamalıdır” dedi.

Dünyada 130 ülkede önemli bir sağlık sorunu olan iyot yetersizliğinin; çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, yetişkinlerde guatr, hatta meme kanseri gibi ciddi problemlere yol açabildiğini belirten Liv Hospital Samsun Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Esra Tutal, 1-7 Haziran İyot Yetersizliği Önleme haftası dolayısıyla bilgilendirmede bulundu. Uzm. Dr. Esra Tutal, “Guatrın en sık nedeni iyot eksikliğidir, bu nedenle iyotlu sofra tuzu kullanımı çok önemlidir. Fakat iyodun fazlasının da zararlı olduğu unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.

“Zekâ düzeyinin akranlarından az olmasına yol açabilir”

İyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin gözlendiği risk gruplarının doğurganlık çağındaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklar olduğunu belirten Uzm. Dr. Esra Tutal, “Bebek ve çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, zekâ düzeyinin akranlarına göre en az 13.5 puan daha düşük olması, öğrenme yeteneği ve okul başarısında azalma, gebelerde düşük ve ölü doğum riskinde artma ve her yaşta guatr iyot yetersizliğin oluşturduğu önemli sağlık problemlerinden sadece birkaçıdır. İyot eksikliği vücutta erken dönemde hiçbir belirti göstermezken ilerleyen dönemde, tiroit bezinin büyümesine yani guatr hastalığına ve tiroit hormonu üretiminin azalmasına (hipotiroidizme) sebep olabilmektedir” diye konuştu.

“Aşırı iyot alımına dikkat”

Guatrın en sık nedeninin iyot eksikliği olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Esra Tutal, bu nedenle iyotlu sofra tuzu kullanımının çok önemli olduğunu fakat iyodun fazlasının da zararlı olduğunun altını çizdi.

“Gıda takviyeleri kontrolsüz kullanılıyor”

Son zamanlarda yüksek doz iyot içeren çeşitli gıda takviyelerinin kontrolsüz bir şekilde kullanıldığına dikkat çeken Uzm. Dr. Tutal, “Bu konuda endokrin doktorunuzun önerisi olmadan bu tür ürünleri kullanmayınız. Özellikle deniz mahsullerinde, deniz yosunlarında, iyot bakımından zengin topraklarda yetişen bitkilerde ve iyotlu tuzda bulunan eser mineral iyot, tiroit hormonlarının üretimi için esastır. Bu nedenle diyetle yetersiz iyot alımı hipotiroidizme yol açabilir. Aşırı iyot alımı ise halihazırda hipotiroidi hastalığı olan insanlarda belirtileri kötüleştirebilir” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
samsunda genc kizin organlari 4 kisiye umut oldu 8QWHkdlM
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
02 Nisan, 2026 00:15 tarihinde yayınlandı
0
0

Samsun’da genç kızın organları 4 kişiye umut oldu

Samsun’da kalbi duran ve beyin ölümü gerçekleşen 24 yaşındaki genç kızın bağışlanan organları, 4 hastaya umut oldu.

Edinilen bilgiye göre, 24 yaşındaki Mihriban Okur’un kalbinin durmasının ardından hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen beyin ölümü gerçekleşti. Genç kızın vefatının ardından sağlık ekipleri, aileyle görüşerek organ bağışı konusunda izin talep etti. Ailenin onay vermesi üzerine Samsun Şehir Hastanesi’nde gerçekleştirilen operasyonla Okur’un bir böbreği, karaciğeri ve iki korneası başarıyla alındı. Alınan organlardan böbrek Malatya’daki bir hastaya, karaciğer İstanbul’daki bir hastaya nakledilmek üzere gönderildi. Korneaların ise Samsun tedavi gören hastalara umut olduğu öğrenildi.

Acılı aile fertlerinden teyze Saniye Kurnaz Uysal, organ bağışının önemine dikkat çekerek, “Organlar inşallah gidecek insanlara şifa olur. Allah o insanlara uzun ömürler versin. Bir yandan acımız var, bir yandan da insanlara can olduğu için sevinçliyiz” dedi.

Amca Refaettin Okur ise, “Biz canımızı kaybettik. İnşallah hasta olan kardeşlerimize şifa olur. Organ bağışını ben de destekliyorum. Allah kimseye evlat acısı göstermesin” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin