Reklam
Reklam
66f52966211c3 jpg
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
26 Eylül, 2024 12:29 tarihinde yayınlandı
0

Grip Riskinden Aşıyla Korunmak Mümkün

Karabük’te soğuk havaların etkisiyle grip (influenza) vakalarının artış göstermesi bekleniyor. Uzmanlar, grip virüsünün solunum yolu sisteminde hızla yayılarak, ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlar, çocuklar ve yaşlılar, grip için yüksek risk grubu içerisinde yer alıyor.

Grip aşısı, Eylül ve Ekim Ayları’nda yapılması halinde, 6 – 8 ay boyunca etkili bir koruma sunabilir. Aşının, grip virüsüne karşı bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalığın ciddiyetini azaltacağı belirtiliyor. Kronik hastalıkları bulunan bireyler astım, KOAH, diyabet ve obezite gibi grip gelişimi açısından daha fazla risk taşıyor.

Uzmanlar, grip ve soğuk algınlığının farklı olduğunu vurguluyor. Gripte ateş, halsizlik ve genel yorgunluk gibi belirtiler daha şiddetli seyrederken, soğuk algınlığı genellikle daha hafif geçiyor. Grip, tüm solunum yollarını etkileyerek, özellikle kronik hastalıkları olanlar için tehlikeli hale gelebiliyor.

Bu nedenle, sağlık uzmanları, risk grubundaki bireyleri grip aşısı yaptırmaya teşvik ediyor. Grip mevsimi öncesinde alınacak önlemler, hem bireylerin hem de toplum sağlığının korunmasında büyük rol oynayacak. Aşı ile gripten korunmak, hastalığın yayılmasını önlemede en etkili yöntemlerden biri olarak öne çıkıyor.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin
tokatta yesilirmak tasti 8 asirlik tas koprunun uc gozu su altinda kaldi Qy2EFaKt
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Haziran, 2026 20:22 tarihinde yayınlandı
0 0

Tokat’ta Yeşilırmak taştı, 8 asırlık taş köprünün üç gözü su altında kaldı

Tokat’ta Yeşilırmak’ın taşmasıyla tarım arazileri sular altında kalırken, 788 yıllık tarihi köprünün üç gözü de suya gömüldü.

Tokat’ta etkili olan sağanak yağış ve Almus Barajı’nın maksimum doluluk seviyesine ulaşmasının ardından dolusavaktan su tahliyesinin devam etmesi ile Yeşilırmak’ta taşkın meydana geldi. Irmak kenarındaki tarım arazileri ile Pazar ilçe girişindeki 1238 yapımı tarihi Selçuklu taş köprüsünün 4 gözünden 3’ü su içinde kaldı.

Yöre sakinlerinden Cemalettin Horosan, “1993 yılında yine ırmak gece gündüz aktı. O sene de yine aynı bu aylardaydı. Sonrasında ise arazimize giremedik. Araziye girdikten sonra da bir mahsul alamadık. Bu seneki ise daha da farklı yağdı. Biz daha bunu kaldıramayız. Allah’tan ümit kesilmez ama ümidimizi de yitirdik. Bu daha da akmaya devem ettiği için daha da bir faydası olmaz. Ekimini yaptığım 70 dönüm arazim su altında kaldı. Ekilen arazinin dekar başına 8 bin TL masrafı var. Bunun altından nasıl kalkacağız bilmiyorum. Bu kadar yükseldiğini bilmiyorum. Bu kadar su hiç yoktu. Bu tarih unutulmayacak bir tarih, Allah bir daha göstermesin inşallah” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin