Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

GÖZ YUMULAN KEPAZELİK !

Manşet Yayın: 21.03.2024 12:57
GÖZ YUMULAN KEPAZELİK !

Yanlış ekonomi politikalarının faturasını ödeyen millet, bu yetmez gibi birde müsamaha gösterilen kepazeliğin altında eziliyor!

 

Üretici ile tüketici arasındaki emek hırsızı asalaklar varolduğu sürece bu fiyatlar düşmez, tam aksine daha da artar. Tabii ki, fahiş fiyatların tek sorumlusu bunlar değil. Fakat en önemli nedenlerin başında; meydanı boş bulan bu emek hırsızı fırsatçı asalaklar geliyor.

Meydanı boş bırakan bunlara fırsat veren siyasi irade, istese nefes bile aldırmaz, tepelerine çekerdi bunların.

 

Daha dün bir çiftçi; ürettiği portakalların kilogramına 50 kuruş teklif edildiği için, tepki gösteriyordu. Portakal marketlerde 20 ₺! Yani çiftçiye teklif edilen paranın kırk katı. Diğer ürünlerde de durum farklı değil. Üreticiden tüketiciye ulaşana kadar, kat kat artış var.

Çiftçi binbir zahmetle üretecek, mazotuydu, suyu idi, işçi ücretiydi bir dünya masraf edecek. Birileri gelip ürününü öldüm fiyata alacak. Marketlerde fahiş fiyata satılacak.

 

Oh ne âlâ kontrolsüz, denetimsiz. başıboş bir piyasa.

Enflasyonun da başlıca nedenlerinden biri bu değil mi? Elbetteki, asıl neden yererince üretmemek. Birileri fiyatlarla istediği gibi oynayacak, devlet seyredecek! Çok mu zor denetlemek; sayıları gitgide azalan çiftçinin hakkını korumak, çiftçiyi örgütlemek, kooperatifciliği özendirmek.

 

Milyonlarca insanın evine meyve girmiyor. Marketlere gitmeye korkar olduk!

Yazık değil mi bu millete?

 

Geçen yıl 65 lira olan zeytin bugün 250 lira. Geçen yıl litresi    115 lira olan zeytin yağı bugün 350 lira. 600 liraya kadar çıkacağı konuşuluyor. Temel gıdalardan saydığımız et süt yumurta ve peynirde de durum farklı değil. Haaa, enflasyon mu? O’nu TÜİK belirliyor!

 

Bu ülkenin en büyük sorunu ahlak.

İpin ucu bir kez kaçtımı zordur tutmak.

Marketlerde, ürettiği ürünün fiyatını gören köylü isyan ediyor. Çünkü, üretmenin eziyetini çeken kendisi. Kaymağını yiyenler başkaları.

 

Üretim.maliyeti düşük, küçük kalemlerde vurgun çok daha büyük!

Şekerlemeler; çikolatalar, bisküviler, gofretler, sakızlar… kaç TL den başlıyor hiç dikkat ettiniz mi? 1’e maledilen bir ürün 10’a 20’ye hatta 100’e satılıyor. Metal paraların hükmü yok. Hatta kağıt para 5 liranın 10 liranın da hükmü yok.

Aynı ürünün marketten markete fiyatı büyük değişkenlik gösteriyor. 1 kg salça ismi çok bilinen büyük bir market zincirinde 250 TL

Bir başka markette 69 TL.

 

Tamam serbest piyasa! Anladık da, böyle büyük fark olur mu?

İşte devlet tam burada gücünü gösterecek vatandaşını aç gözlü fırsatçılara ezdirmeyecek.

Vatandaşın kazıklanmamak için, market market gezmekten ayağında ayakkabı kalmadı. Şimdi birde

Ayakkabının fiyatına girmeyeyim. Tam, saldım çayıra mevlam kayıra durumu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük’te uygarlığın izleri keşfedilecek

Kültür Sanat Yayın: 08.05.2024 13:31
İhlas Haber Ajansı
Karabük’te uygarlığın izleri keşfedilecek

Batı Karadeniz Bölgesinde Paphlagonia ve Btinya olarak adlandırılan bölgelerdeki kentlerde uygarlığın izlerini keşfetmek “Miras Kentlerden Öğrenmek, Geleceği Tasarlamak” temalı Erasmus+ Blended Intensive Programmes (BIP) kapsamındaki proje Karabük Üniversitesi (KBÜ) ev sahipliğinde başladı.

KBÜ ev sahipliğinde düzenlenen Erasmus+ BIP kapsamındaki projeyle Litvanya, Romanya, Almanya ve Hırvatistan’dan Karabük’e gelen 5 öğretim üyesi ve 15 öğrenci, 6-10 Mayıs 2024 tarihlerinde Eskipazar Hadrianapolis Antik Kenti, UNES Dünya Miras Listesi’nde yer alan Safranbolu Yörük köyü, Amasra Tieos bölgesi ele alınacak.
Erasmus+ BIP projesi ile Anadolu’nun Batı Karadeniz Bölgesinde M.Ö. 1200’lü yıllarda “Paphlagonia” ve “Btinya” olarak adlandırılan bölgelerdeki kentlerde bu uygarlığın izlerini keşfetmek, bu kentlerin kuruluş modellerini incelemek, tespit edilen durumlardan neticelendirmeler yapmak ve bu yerleşim alanlarının mevcut koruma sorunlarını gözlemlemek, öğrencilerin sürdürülebilirliği için hayal kurmalarını sağlamak ve bu hayalleri tasarımlarında kullanmalarını sağlamak amaçlanıyor.
Atölye çalışmaları “Miras Şehirlerinde Sürdürülebilir ve Ekolojik Tasarım”, “Miras Şehirlerinde Erişilebilirlik/Hareketlilik”, “Heritege Şehirlerinde Yenilikçi Tasarım” olmak üzere üç ana tema altında yürütülecek.

AW199398 02 jpg
Erasmus projesi hakkında bilgi veren Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Özköse, “Miras kentlerinden öğrenmek ve bunu sürdürülebilir planlamada kullanmak amacıyla yoğunlaştırılmış bir eğitim programı başlattık. 17 ve 24’ünde toplamda bir hafta yüz yüze ve ardından iki hafta online olarak devam ettik. Miras kentlerini öğrenmek ve sürdürülebilir planlamada kullanmak isteyen Litvanya, Romanya, Almanya ve Hırvatistan’daki üniversitelerden öğretim üyeleri ve öğrenciler katılmaya gönüllü oldu. Proje kapsamında hem alan çalışmaları yürütecek hem de öğrencilerin miras kentlerinden başlayıp Safranbolu olmak üzere arkeolojik alanlar ve kentsel alanlar Amasra, Zonguldak, Hadrianapolis ve Yörük Köyü gibi farklı nitelikteki kültürel miraslardan ne hissettiklerini, ne öğrendiklerini ve hangi sorunları hissettiklerini değerlendirecekler” dedi.

AW199398 03 jpg
Özköse, turizmin getirdiği sorunların ele alınacağını ve bu bölgeler için öneriler ve projelerin sunulacağını dile getirerek, “Yüz yüze eğitim olan workshop ve tartışma ortamlarında katılımcılar, kısa sürede projeler üretecekler. Dört ülkeden gelen öğrenciler, aynı zamanda Karabük Üniversitesi Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi öğrencileriyle ortak grup çalışmaları yapacak ve elde ettikleri fikirleri sunacaklar. Üniversitemiz, uluslararası ilişkiler alanında sağladığı destekle katılımcıları İstanbul’dan alıp buraya getirdi ve konaklamalarını sağladı. Değerli bilim insanları, Üniversitemiz dışından da destek sağlayarak konferanslar verdi. Böylelikle elimizdeki imkanları iyi tanıtarak katılımcıların kafalarında olumlu hatıralar ve fikirler bırakmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.