DÜZCE (İHA) – Düzce Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, yaptığı bilgilendirmede kışı geçirmek için evlere, depolara ve işyerlerine gizlenen tarım ürünlerine büyük zarar veren kahverengi kokarca zararlısının görüldüğü yerde imha edilmesi önerildi.
Düzce Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, Ziraat Mühendisi Burhan Şahin ve teknik personel akşamları köy köy gezerek çiftçileri kahverengi kokarca zararlısına karşı bilgilendirme yapıyor.
Kahverengi kokarca zararlısının ülkemizde ilk defa 2017 yılında tespit edildiği bildirildi. Kahverengi kokarcanın, Düzce’de de önemli ihracat ürünü fındık olmak üzere mısır, sebze, meyve ve süs bitkilerinde sokucu emici ağız yapısıyla ürünlerde önemli ölçüde verim ve kalite kayıplarına neden olduğu aktarıldı.
Havaların soğumasıyla birlikte kışı geçirmek için evlere, depolara ve iş yerlerine gizlenmeye çalışan bu zararlının mekanik bir mücadele olarak elle toplanarak imha edilmesini öneren Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, öldürülen her bir böceğin gelecek yılda 30-40 adet olmasının önleneceğini ve böylece böcek yoğunluğunun artmasının önüne geçileceğini söyledi.
Ziraat Mühendisi Burhan Şahin tarafından kahverengi kokarca ile ilgili yapılan sunumun ardından bilgilendirme toplantısı sona erdi.


Gördüğünüz yerde imha edin
Tokat’ta aşırı yağış kirazı vurdu
Tokat’ta son günlerde etkili olan yağışlar tarım arazilerinde büyük zarara yol açtı. Sular altında kalan bahçelerde özellikle erkenci kiraz çeşitlerinde çatlama ve dökülmeler yaşandı.
Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Emin Yılar, bazı bölgelerde kirazda hasarın yüzde 100’e ulaştığını belirtti.
Geçtiğimiz yıl yaşanan don felaketinin etkilerinin henüz atlatılamadığını belirten Yılar, “Geçen yıl devletimiz çiftçiye dönüm başına destek vererek önemli bir katkı sağladı. Bu destek üreticiyi ayakta tuttu. Ancak bu yıl da özellikle Tokat’ta kiraz üreticileri çok ciddi bir afetle karşı karşıya kaldı. Bazı bölgelerde erkenci ve orta sezon çeşitlerde hasar yüzde 80 ila yüzde 100 arasında değişiyor. Ürünler tamamen çatladı ve pazarlanamaz hale geldi” dedi.
İhracata yönelik geç sezon kiraz çeşitlerinde ise umutların sürdüğünü ifade eden Yılar, yağışların sona ermesi halinde kalan ürünlerin ayıklanarak ihracata gönderilebileceğini belirtti. Ege Bölgesi’nde kiraz ihracatının başladığını hatırlatan Yılar, ürünlerin kilogram fiyatının 180-200 lira seviyelerinde olduğunu söyledi.
Kiraz üretimindeki kaybın binlerce tonu bulduğunu belirten Yılar, “Erkenci ve orta sezon çeşitlerde yaklaşık 2 bin tonluk zarar olduğunu düşünüyoruz. Eğer yağışlar durursa geç sezon ihracatlık çeşitlerden 3-4 bin ton ürün alınabilir. Ancak genel toplamda bu yıl Tokat’ta kirazda 8 ila 10 bin ton arasında ürün kaybı bekliyoruz” dedi.

