Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
01 Ağustos, 2024 12:07
blank
İhlas Haber A.

Giresun’da fındık üreticilerinin yaklaşan hasat öncesi bahçe temizliği mesaisi başladı

Giresun’da fındık üreticilerinin yaklaşan hasat öncesi bahçe temizliği mesaisi başladı
A+ A-

Giresun’da fındık toplama tarihleri 4-17 Ağustos tarihleri olarak açıklanırken, üreticiler hasat öncesi bahçelerde temizlik mesaisine başladı.
Giresunlu fındık üreticileri bahçelerde ot ve diken temizliği için çalışmalarını sürdürüyor. Eski el tırpanının yerini alan ot biçme motorları işi kolaylaştırırken, motorcuların günlük 5 bin liraya kadar çıkan fiyatları ise üreticileri kendi işini kendi yapmaya mecbur bırakıyor.
Giresun’da fındık hasadına günler kala üreticiler hasat öncesi bahçe altı temizlik çalışmalarına başladı. Fındık bahçelerindeki temizlik çalışmalarını sürdüren üreticiler, daha önceki yıllarda olduğu gibi hasat öncesi fındık fiyatının açıklanmasını bekliyor. Artan maliyetler karşısında üreticilerin beklentisi ise 160 ila 180 lira arasında değişiyor.

Tırpanın yerini alan motor işi kolaylaştırdı, maliyeti artırdı
Fındık işçiliğinde en zor işlerden birinin bahçe temizliği olduğunu anlatan fındık üreticisi Yusuf Karadeniz, ”Bir süre sonra başlayacağımız fındık hasadı öncesi yapılacak işlerden en önemlisi bahçe altını temizlemektir. Eskiden bu işler tırpanla yapılırdı. Günümüzde ise ot motoruyla kolaylaşmasına rağmen hala fındık işçiliğinde en zor işlerden birisidir. Bu iş zor olduğu için de motoru, yakıtı, diğer malzemeleri motorcuya ait olması halinde 5 bin liraya kadar günlük yevmiye isteyenler oluyor. Herkesin yapabileceği bir iş değil. Ancak maliyeti azaltmak isteyen ve kendi yapacak durumda olanlar kendi işini kendileri görmeye çalışıyor” dedi.

Maliyeti düşürmek için kendi işini kendileri görüyor
Fındık hasadı öncesi bahçe bakımının önemine dikkat çeken Ahmet Yılmaz ise “Hasat öncesi bahçe altı temizliği çok önemli. Bahçe altını temizlemezsen fındık toplaman imkansızdır. Bu yüzden önce fındık dallarının dibindeki ışkın dediğimiz dalları temizlemek gerekiyor. Sonra ise bahçe altındaki ot, diken gibi bütün bitkileri temizlemek gerekiyor. Bu ot temizleme işini her ne kadar ot motoruyla yapmak kolay gibi görünse de hem tehlikeli hem de ağır iş. Büyüklüğüne göre en az 7-8 kilogramlık motoru saatlerce sırtında taşıyıp bir o kadar ağırlıktaki kolunu da devamlı sağa sola sallayarak otu biçmek için güç kuvvet gereklidir. Araziye göre değişse de ortalama 3 bin 500 ila 5 bin lira arasında çalışanlar var. Alınan para hak ediliyor ama tabi ki bir maliyet oluyor. Maliyeti düşürmek için köylerde kalanlar kendi işini yapıyor ama yapamayanlar çaresiz bu maliyeti gözden çıkartıyor. Bir de buna fındık toplama yevmiyesi bin 500 lirayı eklersek ciddi anlamda maliyet artıyor” diye konuştu.
Fındık hasadına başlamadan maliyetleri düşünmeye başladığını söyleyen Hatice Karaman ise “Az bir fındığım var ve yaşlı bir kadınım. Kendi toplasam toplayacak gücüm yok, yevmiyeciye versem bana bir şey kalmayacak. Doğrusu ne yapacağımı bilemiyorum. Fındığın sele gitmesine de göz yumacak değiliz. Bakalım ne yapacağım. Ancak konu komşu yardım ederde toplayabilirsem belki fındığın bir faydasını görürüm. Yoksa fındık ancak gübrenin, ilaçlamanın, yevmiyecinin, motorcunun parasını ancak karşılar. Çektiğimiz eziyet yanına kar kalır” ifadelerini kullandı.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

26 Ekim, 2024 20:52
blank
İhlas Haber A.

Heyelanlı alanda diken üstünde temizleme çalışması

Heyelanlı alanda diken üstünde temizleme çalışması
A+ A-

Rize’nin Çayeli ilçesine Bağlı Büyükköy beldesinde meydana gelen heyelanın ardından bölgedeki çalışmalar diken üstünde devam ediyor.
Rize’nin Çayeli ilçesi Büyüköy beldesine bağlı Derecik köyünde 21 Ekim Pazartesi günü meydana gelen heyelanda 2’şer katlı 2 bina balçık içerisinde kaybolmuştu. Binaların 2021 yılında meydana gelen heyelanda riskli olduğu gerekçesiyle boşaltılmış olması sayesinde herhangi bir can kaybı yaşanmazken yamaç komple koparak dere yatağını kapatarak bir gölet oluşturmuştu. Yağmurun şiddetini yitirmesiyle başlayan çalışmalar devam ederken yağmur bugün şiddetini yeniden arttırdı. Yağmurun şiddetini arttırmasıyla yamaçtan akan balçık şiddetini arttırdı. Dere yatağında bulunan iş makineleri heyelan riskine karşı dere yatağını terk etmek zorunda kaldı. Sadece 1 büyük iş makinesinin kaldığı dere yatağının tıkanmadan suyun akışı sağlanmaya çalışırken diğer iş makineleri bölgeden uzak bir alana park etti.

blankNöbetçi Eczaneler

Tuğba Eczanesi
Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Ayşe Abla Eczanesi
Ayşe Abla Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alpaslan Caddesi Sevım Apartmanı No:2/D Karabük

Telefon

(370) 413-2719

Derman Eczanesi
Derman Eczanesi
Adres

PTT Caddesi Havuzluhan No:25/B Karabük

Telefon

(370) 424-1955

Dila Eczanesi
Dila Eczanesi
Adres

Yeni Mahalle Kardes Kazan Caddesi Hıkmet Namal Çarşısı No:3/6 Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 725-5016

Deniz Eczanesi
Deniz Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Bülent Ecevit Caddesi, No:6/A Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-3689