blank
Berkay Doğan tarafından
16 Kasım, 2024 13:19 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Gıda Sektöründe Sürdürülebilirlik İçin KBÜ’den Yeni Nesil Ambalaj Çözümleri

Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsünden Dr. Öğr. Üyesi Yasin Akgül ve Fas Cadi Ayyad Üniversitesinden Prof. Dr. Faissal Aziz, TÜBİTAK ve Fas Ulusal Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Merkezi (CNRST) tarafından desteklenen “Gıda Ambalajı Uygulamaları için Yeni Biyolojik Olarak Parçalanabilen ve Biyopolimer Bazlı Nanolif Yapılarının Geliştirilmesi” başlıklı proje ile gıda ambalajlarına yenilikçi çözüm üretiliyor.

Yenilikçi projede, biyolojik olarak doğada çözünebilen ve gıdaların tazeliğini daha uzun süre koruyabilecek biyopolimer bazlı nanolif yapılar geliştiriliyor. Bu nanoliflerin gıda ambalajlarına uygulanmasıyla, ambalajların çevreye zararlı atık bırakmadan biyolojik olarak parçalanabilmesi, aynı zamanda antimikrobiyel ve antioksidan özellikleri sayesinde gıdaların bozulmasını önlemesi amaçlanıyor. Böylece, geleneksel plastik ambalajlara alternatif olacak sürdürülebilir ambalaj çözümleri sunuluyor.Demir Çelik Enstitüsünde görev yapan Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Yasin Akgül, “TÜBİTAK ve CNRST tarafından desteklenen ikili iş birliği projesini Dr. Faissal ile yürütmekteyiz. Proje kapsamında gıda ambalajlarına yönelik aktif biyobozunur malzemeler üretmeyi amaçlamaktayız. Gıda ambalajları kullanımdan sonra doğada kirlilik oluşturmaktadır. Aynı zamanda eğer bu ambalajlar antioksidan ve antimikrobiyel özellik kazandırılmamışlar ise gıda çürümesi gerçekleştirmektedir. Biz de bu iki problemin çözümüne yönelik olarak doğada bozulabilecek ve aynı zamanda gıda çürümesini engelleyecek aktif biyobozunur gıda ambalajlarını üretmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Proje kapsamında, Karabük Üniversitesi ve Cadi Ayyad Üniversitesi ekiplerinin karşılıklı ziyaretler gerçekleştirdiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Yasin Akgül, “Bu kapsamda üniversitemizin de Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü Erasmus Ofisinin desteğiyle Erasmus K171 projesi kapsamında Karabük Üniversitesi ve Cadi Ayyad Üniversitesinin bir projesi de ayrıca kabul edildi. Bu proje kapsamında da hem Cadi Ayyad Üniversitesinden öğrenciler buraya gelecek  hem de bizim öğrencilerimiz Cadi Ayyad Üniversitesine giderek orada eğitim alabilecekler” şeklinde konuştu.

İş birliğinin uluslararası düzeyde genişletilmesini hedeflediklerini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Yasin Akgül, “FAS ekibiyle beraber bir Avrupa Birliği PRIMA projesi üzerinde çalışmalar yürütmekteyiz. Bilimsel faaliyetlerimizle uluslararası dergilerde indeksli dört makale çalışmasını da tamamlamış bulunmaktayız. Umarım bu bahsettiğim projelerin de ilerisinde daha yüksek kapsamlı projelerle FAS'la üniversitemiz arasındaki iş birliğini büyütmeyi hedefliyoruz” dedi.

Proje tamamlandığında, çevre dostu biobozunur gıda ambalajlarının gıda sektöründe yaygın bir şekilde kullanılması bekleniyor.

Proje kapsamında Karabük Üniversitesine gelen Dr. Faissal Aziz ve beraberindekiler Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş ile görüştü.

Yapılan görüşmelerin ardından Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Öğr. Gör. Adnan Ucur ve Demir Çelik Enstitüsünde görevli Dr. Öğr. Üyesi Yasin Akgül tarafından Karabük Üniversitesini gezen Cadi Ayyad Üniversitesinden Prof. Dr. Faissal Aziz, “Biopack olarak adlandırdığımız ikili iş birliği projesi kapsamında bugün buradayım. Bu projenin amacı biyopolimerler ve ajanlar kullanarak aktif biyobozunur gıda ambalajları üretmektir. Proje kapsamında çalışmalar yürütmekteyiz. Şu ana kadar 4’ten fazla akademik yayınımız dergilerde basıldı. Proje kapsamında akademisyenlerin yanı sıra doktora öğrencileri de bilimsel araştırma ziyaretleri gerçekleştirdi. Geçen sene doktora öğrencimiz tarafından 4 ay süreyle gerçekleştirilen ziyaret, bu sene de 2 ay süreyle gerçekleştirecektir. İkili iş birliği projesinin çıktılarını ve iş birliğinin kapsamını geliştirmek üzere birçok konuda görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Örneğin, yeni projeler geliştirmek, Prima gibi Avrupa Birliği projelerine başvurmak gibi. Avrupa Birliği projesi olan Prima için fikir ürettik, yeni ortaklar için araştırma yaptık. Ayrıca, Erasmus koordinatörlüğü personeli ile gelecekteki yeni Erasmus projelerine nasıl ortaklık yapılabileceğini tartıştık.  Şu an bir Erasmus projesi deneyimine sahibiz. Gelecek Şubat ayında kabul edilen Erasmus projemiz kapsamında Karabük Üniversitesinden doktora öğrencileri Cadi Ayyad Üniversitesine, Cadi Ayyad Üniversitesinden de Karabük Üniversitesine doktora öğrencileri gideceklerdir” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Mayıs, 2025 20:01 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’te ormanlara girişler yasaklanıyor

Karabük Valisi Mustafa Yavuz, yaz aylarında orman yangınlarının önlenmesi amacıyla 2 Haziran ile 31 Ekim tarihleri arasında ormanlara girişlerin yasaklandığını açıkladı.
Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Valilik Toplantı Salonu'nda düzenlenen Nisan ayı güvenlik değerlendirme toplantısında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda konuşan Yavuz, il genelinde Nisan ayında 782 olayın meydana geldiği bilgisini paylaştı.
Terörle mücadele, organize suçlar, uyuşturucu, kaçakçılık, trafik güvenliği ve kadına şiddetle mücadele gibi konularda yürütülen çalışmaların kararlılıkla devam edeceği vurgulayan Yavuz, yangın riski taşıyan yaz dönemine de dikkat çekti. Ormanların korunması için önemli bir tedbir alındığını duyuran Yavuz, "Ormanlarımızın korunması ve orman yangınlarının önlenmesi adına 2 Haziran ile 31 Ekim tarihleri arasında, görevli ve izin verilenler dışında, ormanlara giriş yasaklanmıştır. Bu karar, yeşil vatanımız olan ormanlarımızı koruma adına büyük önem taşıyor" dedi.
Vatandaşlara çağrıda bulunan Vali Yavuz, "Unutmayalım, geleceğimiz olan akciğerlerimiz ormanlarımızı korumak hepimizin temel vatandaşlık görevidir" ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.