SAMSUN (İHA) – Samsun’da Kunduz Ormanı’nda bulunan geyiklerin yaşamlarını devam ettirmeleri için su sondaj kuyusu açıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ), sorumluluk sahasında yer alan korunan alanlarda yaban hayvanlarının su ihtiyacını karşılayabilmek ve o bölgelerde kaynak değeri oluşturan yaban hayvanlarını alanda tutabilmek için sulama alanları oluşturuyor.
Bu kapsamda Samsun’da 45 geyik popülasyonunun bulunduğu Doğa Koruma ve Milli Parkların sorumluluk alanında bulunan Vezirköprü Kunduz Dağı Geyik Üretim İstasyonu içinde yaban hayvanlarının ihtiyacı olan suyun temini amacıyla DSİ Genel Müdürlüğü ile DKMP Genel Müdürlüğü arasında imzalanan ‘Yaban Hayatı Su İhtiyacının Karşılanması Protokolü’ gereği, DSİ 7. Bölge Müdürlüğü tarafından Kunduz Dağı’nda bin 360 metre kotunda 192 metre olarak açılmış olan su sondaj kuyusu ile geyiklerin ihtiyacı olan su, yeraltı suyundan karşılandı.


Geyiklerin su ihtiyacı açılan sondaj kuyusu ile karşılandı
Yeşilırmak’ta su seviyesi yükseldi: Vatandaşlar tehlikeye rağmen köprüye akın etti
Tokat’ta son günlerde etkili olan yoğun yağışlar ve Almus Barajı’nın dolusavağının taşmasının ardından Yeşilırmak’ta su seviyesi yükseldi. İl merkezinden geçen ırmağın debisinin artmasıyla birlikte Atatürk Köprüsü çevresinde tehlikeli görüntüler oluştu.
Kent merkezinde gece saatlerinde yükselen su seviyesini gören vatandaşlar köprü üzerine akın etti. Taşkın riskine rağmen köprü çevresinde toplanan çok sayıda vatandaş, cep telefonlarıyla o anları görüntüledi. Bazı vatandaşlar, Yeşilırmak’ın uzun yıllardır ilk kez bu kadar yükseldiğini ifade etti. Kahverengiye dönen ve hızla akan suyun köprü ayaklarına kadar ulaştığı görüldü. Özellikle köprü altında oluşan güçlü akıntı dikkat çekti. Öte yandan Yeşilırmak’taki yükseliş dron ile havadan da görüntülendi. Görüntülerde suyun debisinin ciddi şekilde arttığı, köprü çevresinde yoğun insan kalabalığı oluştuğu ve ırmağın taşkın seviyesine yaklaştığı görüldü. Yetkililer, vatandaşların dere ve ırmak kenarlarından uzak durmaları konusunda uyarılarda bulundu.

