Reklam
Reklam

Gevherhan Sultan’ın puşidesi Samsun’da yapılıyor

gevherhan sultanin pusidesi samsunda yapiliyor fWlBkIlE
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Aralık, 2024 00:37 tarihinde yayınlandı
0

Fatih Sultan Mehmet Han’ın kızı Gülbahar Hatun Türbesi’nde yer alan Gevherhan Sultan’ın puşidesi Samsun Olgunlaşma Enstitüsü usta öğreticileri tarafından ilmek ilmek dokunuyor. 2016 yılından bugüne kadar 6 puşide bitiren usta öğreticiler, azimle çalışmaya devam ediyor.

Osmanlı devrinde mezar sandukalarının üzerine örtmek için kullanılan puşidelerin vakitle yıpranması üzerinde 2016 yılında Ulusal Eğitim ile Kültür ve Turizm Bakanlıkları ortasında protokol imzalandı. Protokol çerçevesinde Samsun Olgunlaşma Enstitüsü usta öğreticileri kolları sıvayarak şu ana kadar elde Maraş işi tekniği ile Sultan 4. Mustafa, Şehzade Selim, Şehzade Orhan, Şehzade Hasan, Şehzade Numan ve Mihrimah Sultan Puşidesi tamamlamayı başardı. Fatih Sultan Mehmet Han’ın kızı Gülbahar Hatun Türbesi’nde yer alan Gevherhan Sultan’ın puşidesini yapmaya başlayan usta öğreticiler, çalışmaya devam ediyor.

“İlmek ilmek işleniyor”

Samsun Olgun Enstitüsünde nakış öğretmeni olarak vazife yapan Ayşe Sağdış, “Samsun Olgunlaşma Enstitüsü; kültür tarihimize desen, çizgi, personellik ve gereç süslemeleriyle ışık tutan, bu özellikleri sayesinde süsleme sanatları içerisinde kıymetli bir yere sahip puşideleri ilmek ilmek işliyor. Büyüklüğü ve desen özelliğine nazaran üretimi 1-2 yıl süren puşideler, Osmanlı devrinde mezar sandukaların üzerine örtülen örtü olarak kullanılırdı. Vakitle yıpranan puşidelerin desen arşivleri hazırlanarak uygun bulunanların tekrar üretimi gerçekleştiriliyor. İstanbul Türbeler ve Müze Müdürlüğü’nden alınan liste ve müsaade doğrultusunda İstanbul’da bulunan Osmanlı hanedanına ilişkin 23 türbedeki 158 sanduka örtüsünün yenilenmesi planlanmıştır. Cumhurbaşkanlığı himayesinde İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü koordinesinde Türkiye genelindeki olgunlaşma enstitüleri tarafında icra edilen puşide projesine enstitümüz 2016 yılında katılmıştır. Enstitümüz 2016 yılında bugüne kadar 6 adet puşidenin imalini elde Maraş işi tekniği kullanarak tamamlamıştır. Şu anda 7. puşidemiz devam ediyor. Fatih Sultan Mehmet Han’ın kızı Gülbahar Hatun Türbesi’nde yer alan Gevherhan Sultan puşidesinin imali devam ediyor” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Kumluca’da yangın paniği

kumlucada yangin panigi pgRGqnL4
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Haziran, 2026 04:00 tarihinde yayınlandı
0 0

Bartın’ın Ulus ilçesine bağlı Kumluca beldesinde otluk alanda çıkan yangın paniğe neden oldu.

Kumluca beldesinde Çay Kenarı mevkiinde henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Saat 21.00 sıralarında çıkan yangını fark eden çevredeki vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye itfaiye ekipleri sevk edildi. Paniğe neden olan yangına müdahale eden ekipler, kısa sürede alevleri kontrol altına aldı. Yangında herhangi bir can kaybı ya da yaralanma yaşanmadığı öğrenilirken, yaşanan olayla ilgili inceleme başlatıldı.

Yangının çıkış nedeni ise yapılacak araştırmanın ardından netlik kazanacağı öğrenildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin