Reklam
Reklam

Gevherhan Sultan’ın puşidesi Samsun’da yapılıyor

gevherhan sultanin pusidesi samsunda yapiliyor fWlBkIlE
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Aralık, 2024 00:37 tarihinde yayınlandı
0

Fatih Sultan Mehmet Han’ın kızı Gülbahar Hatun Türbesi’nde yer alan Gevherhan Sultan’ın puşidesi Samsun Olgunlaşma Enstitüsü usta öğreticileri tarafından ilmek ilmek dokunuyor. 2016 yılından bugüne kadar 6 puşide bitiren usta öğreticiler, azimle çalışmaya devam ediyor.

Osmanlı devrinde mezar sandukalarının üzerine örtmek için kullanılan puşidelerin vakitle yıpranması üzerinde 2016 yılında Ulusal Eğitim ile Kültür ve Turizm Bakanlıkları ortasında protokol imzalandı. Protokol çerçevesinde Samsun Olgunlaşma Enstitüsü usta öğreticileri kolları sıvayarak şu ana kadar elde Maraş işi tekniği ile Sultan 4. Mustafa, Şehzade Selim, Şehzade Orhan, Şehzade Hasan, Şehzade Numan ve Mihrimah Sultan Puşidesi tamamlamayı başardı. Fatih Sultan Mehmet Han’ın kızı Gülbahar Hatun Türbesi’nde yer alan Gevherhan Sultan’ın puşidesini yapmaya başlayan usta öğreticiler, çalışmaya devam ediyor.

“İlmek ilmek işleniyor”

Samsun Olgun Enstitüsünde nakış öğretmeni olarak vazife yapan Ayşe Sağdış, “Samsun Olgunlaşma Enstitüsü; kültür tarihimize desen, çizgi, personellik ve gereç süslemeleriyle ışık tutan, bu özellikleri sayesinde süsleme sanatları içerisinde kıymetli bir yere sahip puşideleri ilmek ilmek işliyor. Büyüklüğü ve desen özelliğine nazaran üretimi 1-2 yıl süren puşideler, Osmanlı devrinde mezar sandukaların üzerine örtülen örtü olarak kullanılırdı. Vakitle yıpranan puşidelerin desen arşivleri hazırlanarak uygun bulunanların tekrar üretimi gerçekleştiriliyor. İstanbul Türbeler ve Müze Müdürlüğü’nden alınan liste ve müsaade doğrultusunda İstanbul’da bulunan Osmanlı hanedanına ilişkin 23 türbedeki 158 sanduka örtüsünün yenilenmesi planlanmıştır. Cumhurbaşkanlığı himayesinde İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü koordinesinde Türkiye genelindeki olgunlaşma enstitüleri tarafında icra edilen puşide projesine enstitümüz 2016 yılında katılmıştır. Enstitümüz 2016 yılında bugüne kadar 6 adet puşidenin imalini elde Maraş işi tekniği kullanarak tamamlamıştır. Şu anda 7. puşidemiz devam ediyor. Fatih Sultan Mehmet Han’ın kızı Gülbahar Hatun Türbesi’nde yer alan Gevherhan Sultan puşidesinin imali devam ediyor” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Lastiği patlayan tır, önce su kanalına sonra refüje çarptı: 1 yaralı

lastigi patlayan tir once su kanalina sonra refuje carpti 1 yarali 8kBOZHCi
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
16 Haziran, 2026 00:37 tarihinde yayınlandı
0 0

Kastamonu’da lastiği patlayan maden yüklü tırın önce su kanalına ardından da refüje çarpması sonucunda meydana gelen kazada sürücü yaralandı.

Kaza, Budamış Mahallesi Ankara Caddesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, B.C. idaresindeki 34 ETP 388 plakalı MAN marka tır, lastiğinin patlaması sebebiyle kontrolden çıkarak yol kenarında bulunan su kanalına çarptı. Savrulan tır refüjde refüje çarparak durabildi. Kazada tır sürücüsü yaralandı. Yaralı sürücü, olay yerine çağrılan sağlık ekiplerince Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.

Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin