blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Aralık, 2024 00:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Gevherhan Sultan’ın puşidesi Samsun’da yapılıyor

Fatih Sultan Mehmet Han’ın kızı Gülbahar Hatun Türbesi’nde yer alan Gevherhan Sultan’ın puşidesi Samsun Olgunlaşma Enstitüsü usta öğreticileri tarafından ilmek ilmek dokunuyor. 2016 yılından bugüne kadar 6 puşide bitiren usta öğreticiler, azimle çalışmaya devam ediyor.
Osmanlı devrinde mezar sandukalarının üzerine örtmek için kullanılan puşidelerin vakitle yıpranması üzerinde 2016 yılında Ulusal Eğitim ile Kültür ve Turizm Bakanlıkları ortasında protokol imzalandı. Protokol çerçevesinde Samsun Olgunlaşma Enstitüsü usta öğreticileri kolları sıvayarak şu ana kadar elde Maraş işi tekniği ile Sultan 4. Mustafa, Şehzade Selim, Şehzade Orhan, Şehzade Hasan, Şehzade Numan ve Mihrimah Sultan Puşidesi tamamlamayı başardı. Fatih Sultan Mehmet Han’ın kızı Gülbahar Hatun Türbesi’nde yer alan Gevherhan Sultan’ın puşidesini yapmaya başlayan usta öğreticiler, çalışmaya devam ediyor.

"İlmek ilmek işleniyor"
Samsun Olgun Enstitüsünde nakış öğretmeni olarak vazife yapan Ayşe Sağdış, “Samsun Olgunlaşma Enstitüsü; kültür tarihimize desen, çizgi, personellik ve gereç süslemeleriyle ışık tutan, bu özellikleri sayesinde süsleme sanatları içerisinde kıymetli bir yere sahip puşideleri ilmek ilmek işliyor. Büyüklüğü ve desen özelliğine nazaran üretimi 1-2 yıl süren puşideler, Osmanlı devrinde mezar sandukaların üzerine örtülen örtü olarak kullanılırdı. Vakitle yıpranan puşidelerin desen arşivleri hazırlanarak uygun bulunanların tekrar üretimi gerçekleştiriliyor. İstanbul Türbeler ve Müze Müdürlüğü’nden alınan liste ve müsaade doğrultusunda İstanbul’da bulunan Osmanlı hanedanına ilişkin 23 türbedeki 158 sanduka örtüsünün yenilenmesi planlanmıştır. Cumhurbaşkanlığı himayesinde İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü koordinesinde Türkiye genelindeki olgunlaşma enstitüleri tarafında icra edilen puşide projesine enstitümüz 2016 yılında katılmıştır. Enstitümüz 2016 yılında bugüne kadar 6 adet puşidenin imalini elde Maraş işi tekniği kullanarak tamamlamıştır. Şu anda 7. puşidemiz devam ediyor. Fatih Sultan Mehmet Han’ın kızı Gülbahar Hatun Türbesi’nde yer alan Gevherhan Sultan puşidesinin imali devam ediyor” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Temmuz, 2025 17:14 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’teki Yangın 4. Gününde

Karabük'te 4 gündür devam eden orman yangını rüzgarın etkisiyle hızla yayılmaya devam ediyor.
74 saattir kontrol altına alınmaya çalışılan yangın Üçbaş, Sofular ve Aktaş köylerine doğru ilerleyerek yerleşim yerlerini tehdit ediyor. Daha önce tedbir amaçlı boşaltılan köylerde alevlerin önünü kesmek için havadan ve karadan müdahale devam ederken, etkili olan rüzgar nedeniyle ekipler zaman zaman sıkıntı yaşıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin