Reklam
Reklam
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Ekim, 2023 12:24 tarihinde yayınlandı
0

Geri dönüşüm atıkları Atık-Matiklerde mama ve kaleme dönüşüyor

Geri dönüştürülebilir ambalaj atıklarını milli ekonomiye kazandırmak, sokak hayvanlarının beslenmesini sağlamak, geri dönüşümün önemini ve çevre bilincini topluma aşılamak adına Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu’nun talimatlarıyla başlatılan projeler aralıksız sürüyor. Başkan Vidinliğilu, Atık-Matiklerin kurulumuyla hem doğayı koruduklarını hem de can dostları beslediklerini söyledi.

‘İklim Değişikliği ve Sıfır Atık’ projelerine önem veren Başkan Vidinlioğlu’nun talimatıyla getirilen ‘Atık-Matiklerin’ kurulumu, Kuzeykent Migros önü, Nasrullah Meydanı ve KastaMall Alışveriş Merkezi’ne yapıldı.

Akıllı geri dönüşüm otomatlarında incelemelerde bulunan Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu, ‘Atık-Matiklerin’ kurulumunda bizzat bulundu ve test etti.

Sokak hayvanlarına mama katkısı sağlayacak proje çerçevesinde Kuzeykent ve Nasrullah Meydanı’na kurulumu sağlanan ve güneş enerjisiyle çalışan ‘Atık-Matikler’ atılan her geri dönüşüm malzemesi için 30-40 gram mama verecek.

KastaMall Alışveriş Merkezi’ne kurulan ‘Atık-Matik’ ise atılan her geri dönüşüm malzemesi için kalem verecek. ‘Atık-Matikler’ yaklaşık 800 adet atık alabilecek. Atık-Matiklere plastik şişe, cam şişe ve metal kutu atılabilecek.

Proje dahilinde çocuklara geri dönüşümün önemini daha iyi anlatacaklarını düşündüğünü ifade eden Başkan Vidinlioğlu, Atık-Matiklerin sayısını önümüzdeki süreçte daha da arttıracaklarını iletti.

Başkan Vidinlioğlu, şunları kaydetti: “Kastamonu Belediye Başkanlığı olarak hem çevre duyarlılığı, hem sıfır atık, hem geri dönüşüm hem de sokak hayvanlarının beslenmesi ile ilgili duyarlı bir belediyeyiz. Bu anlamda da şehrimizin belli noktalarına geri dönüşüm makineleri yerleştirdik. Bu makinelere atılan pet, metal ve cam atıklar kedi ve köpek maması olarak geri dönüyor. Çevreyi korumak ve kirletmemek hem de geri dönüşüme katkı verme adına bu projemizi hayata geçirdik. Proje ile hem doğamızı koruyoruz hem de can dostlarımızı besliyoruz. Sıfır atığa verdiğimiz önemi bir kat daha arttırdık ve plastik şişe, cam şişe, metal kutu gibi geri dönüştürülebilir atıkları Kuzeykent Mahallesi, Nasrullah Meydanı ve KastaMall Alışveriş Merkezi’ne yerleştirdiğimiz atıkmatikler ile mamaya dönüştürüyoruz. Zaman içerisinde atıkmatikleri şehrimizin her köşesinde yaygınlaştıracağız. Bu sayede geri dönüştürülebilir ambalaj atıklarını toplayarak milli ekonomiye kazandırıyor, bir yandan da sokaklarda yaşayan dostlarımızı besliyoruz. Hemşerilerimi plastik şişe, cam şişe ve metal kutu gibi geri dönüştürülebilir atıkları atıkmatiklere atarak hem doğamızı korumaya hem de can dostlarımızı beslemeye davet ediyorum”

Bizi sosyal medyadan takip edin
cografi isaretli yemeklerin tarifleri yapay zeka destegiyle dijitale tasindi wS5BmA5x
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Mayıs, 2026 20:52 tarihinde yayınlandı
0 0

Coğrafi işaretli yemeklerin tarifleri yapay zeka desteğiyle dijitale taşındı

Kastamonu Üniversitesi’nde hayata geçirilen proje ile coğrafi işaretli ve unutulmaya yüz tutmuş yemekler, yapay zeka destekli kurulan internet sitesinde bir araya getirildi. Sitede coğrafi işaretli yemeklerin orijinal tarifleri ve yapay zeka desteğiyle hazırlanan tarifleri vatandaşların hizmetine sunuluyor.

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde yürütülen projeyle, Türkiye’nin tescilli lezzetleri ve unutulmaya yüz tutmuş geleneksel mutfak kültürü dijital çağın imkanlarıyla bir araya getirildi. TÜBİTAK 2209 öğrenci projesi kapsamında hayata geçirilen proje kapsamında, yapay zeka entegre edilerek kuruşan “Miras Sofrası” isimli internet sitesinde, Türkiye’deki illerin coğrafi işaretli yemeklerinin orijinal tarifleri ve reçeteleri vatandaşların hizmetine sunuldu. Sağlık problemleri ya da beslenme tercihleri farklı olan vatandaşlar ise siteye entegre eden yapay zeka sayesinde coğrafi işaretli yemeklerin alternatif tariflerini öğrenebilecek.

Her ilin coğrafi işaretli yemeği belirlendi

Projeyle ilgili bilgi veren Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serkan Çalışkan, “Kastamonu Üniversitesi olarak UNDES projeleri kapsamında gastronomiyle alakalı birkaç projemiz var. Bunlardan bir tanesi Kültürel Miras projemiz. Kültürel Miras projesi kapsamında her ilin coğrafi işaretli bir yemeğini belirledik ve bunlara ilişkin bir internet sitesi oluşturduk. Kastamonu gastronomik olarak çok köklü bir mirasa ve geçmişe sahip. Bu kapsamda da köyleri dolaşıp, kırsal alanları dolaşıp bu mirası ortaya çıkarmayı planlıyoruz. Bu kapsamda anneannelerden, babaannelerden bu mirasa ilişkin notlar alıp daha sonrasında da bu yemekleri literatüre kazandırmayı, bu yemekleri yapmayı planlıyoruz” dedi.

Kültürel Miras projesinin ilk aşamasında web sitesinde her ilin bir yemeğine yer verdiklerini dile getiren Doç. Dr. Serkan Çalışkan, “Bu yemeklerin sayısını ilerleyen safhalarda çoğaltacağız. Bu yemeklerin videolarını çekeceğiz. Bu yemekleri tattıracağız. İlerleyen aşamalarda internet sitesini daha geniş kapsamlı bir hale getirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

“Bunu insanlara farklı şekilde sunmayı planladık”

Yaklaşık bir yıllık süreçte tamamlanan projenin detaylarını paylaşan Araştırma Görevlisi Ahmet Tuğrul Karamustafa da, “Multidisipliner bir çalışma ele alarak aslında unutulmuş ve yüz tutulmuş yiyeceklerin ulaşamadığımız reçetelerine rahat bir şekilde ulaşmamız açısından, aynı zamanda günümüzde artık dijital çağda yapay zeka ile entegre ederek bunu insanlara farklı şekilde sunmayı planladık. Bu projemizdeki amaç yiyeceklerin hem normal kendi reçetelerini koymak hem de yemek farklı alerjisi olan insanlar için yapay zeka yemeklerin farklı formatta hazırlanmasına katkı sağlamaktır. Kastamonu banduması dediğimizde hindi etini kullanıyoruz. Bunun orijinal reçetesinde böyle var. Bunun hem hikayesini biz oraya yazıyoruz, yapay zekayı biz içine entegre ettiğimizde hindi eti ya da normal et yiyemeyen insanlar da yapay zekasında alternatif tarifleri öğrenebiliyor. Uygulamayla ilgili geri dönüşlerimizi de yavaş yavaş almaya başladık” diye konuştu.

“Kendi ülkemden baz alarak başlamak istedim”

Projeyi geliştiren öğrencilerden Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencisi Vesile İlhan da, Türkiye’nin lezzet mirasını temel alarak bu çalışmaya başladığını belirterek, “81 ildeki yemekleri araştırdım. Bunları nasıl değiştirebiliriz diye düşündüm. Daha sonra da arkadaşımla otururken böyle bir proje geliştirmek istedik ve bunu nasıl ortak yapabiliriz diye düşündük. Arkadaşım sitenin yazılım kısmıyla ilgilendi. Ben de tariflerin araştırılması ve bunları nasıl geliştirebileceğimiz üzerine çalıştım. Daha sonra yapay zekayı devreye soktuk. Bu üçünü birleştirip 3-4 aylık bir çalışma gerçekleştirdik. Sonucundan da memnun kaldığımız sitemiz ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin