Gençlerin “Mutsuzken Alışveriş” Eğilimi: İhtiyaç Değil Duygu Tedavisi Mi?
Son dönemde gençler arasında yaygınlaşan bir trend var: Mutsuzken alışveriş yapma. Uzmanlar, bu davranışın arkasındaki psikolojik etkileri ve uzun vadeli sonuçlarını incelemeye başladı.
Alışveriş merkezlerinde ve online platformlarda yapılan araştırmalar, gençlerin stresli, mutsuz veya endişeli oldukları zamanlarda daha fazla alışveriş yaptığını gösteriyor. Psikologlar, bu davranışın arkasında yatan nedenlerin başında duygusal boşluğun doldurulması, kendini iyi hissetme isteği ve anlık tatmin arayışı olduğunu belirtiyor.
Birçok genç, alışveriş yapmanın kısa süreli bir mutluluk sağladığını ve zihinsel olarak rahatlama hissi verdiğini dile getiriyor. Ancak uzmanlar uyarıyor: Duygusal alışveriş, uzun vadede mali sorunlara, borçlanma ve tüketim bağımlılığı gibi olumsuz sonuçlara yol açabilir.
Gençler arasında "perakende terapisi" olarak da adlandırılan bu alışveriş trendi, özellikle sosyal medyanın ve reklamın etkisiyle daha da güçleniyor. İndirimler, kampanyalar ve tüketim çılgınlığı, gençlerin duygusal durumları üzerinde doğrudan bir etki yaratabiliyor.
Bazı gençler, alışverişin anlık mutluluk getirdiğini ve zihinsel olarak rahatlamalarına yardımcı olduğunu söylese de, Uzmanlar bu tür davranışların temelde duygusal ihtiyaçların yanıtı olmadığını ve uzun vadede kişinin içsel mutluluğunu sağlamadığını vurguluyor.
Gençler arasında yaygınlaşan "mutsuzken alışveriş yapma" eğilimi, bireylerin duygusal refahlarını sağlamak yerine geçici bir tatmin sağlayabilir. Uzmanlar, duygusal durumlarını iyileştirmek için daha sürdürülebilir ve sağlıklı yollar öneriyor.
(Simge AYKAN)
Devrek Ramazan ayının ilk Cuma namazı yoğun katılım ile idrak edildi.
İslam aleminin kutsal ayı olan 11 Ayın Sultanı Ramazan ayının başlaması nedeniyle mübarek ayın da ilk Cuma namazını kılmak için Devrekliler camilere akın ettiler. İslam aleminde 11 Ayın sultanı olarak bilinen Ramazan ayının başlaması nedeniyle mübarek ayın ilk Cuma namazında da Devrekli vatandaşlar camilere akın ettiler. Zonguldak’ın Devrek İlçesinde ve çevresinde ikamet eden müminler Ramazan ayının ilk Cuma namazını eda edebilmek için çevrelerde camilere akın ettiler.
Mübarek ayın ilk Cuma namazını eda edebilmek için adeta birbirleriyle yarışan vatandaşlar namaz kılmak için iştirak ettikleri camilerin içlerinde yer bulamayanlar namazlarını camilerin avlularında ve yollarda eda etmek zorunda kaldılar.