Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Geleneksel Kar Ayakkabıları Ligen Tekrar Revançta

Kastamonu Yayın: 21.01.2015 10:22
Yazar:

KASTAMONU Kar kalınlığının yer yer 2 ile 2,5 metreyi bulduğu Küre’nin yüksek kesimleri ve köylerinde vatandaşlar,eskiden sıkça kullandıkları kar ayakkabıları olan ‘’Giyle’’ giyerek ihtiyaçlarını görüyorlar. Kar ayakkabısı ‘’Giyle’’ tekrardan damlarından çıkardıklarını dile getiren Mehmet Yapar ve Cemil Hızlı,‘’ Özel bir firma da üç vardiya olarak çalışıyoruz, iş yerimizden ayrıldıktan sonra evlerimize gitmekte zorlanıyoruz. Bizler de atalarımızın sıkca kullandıkları kar ayakkabılarını kullanarak yürümekte zorlandığımız yerleri rahatla geçiyoruz ‘’ dedi.
Kar yağışının gündelik yaşam alanlarını oldukça etkilediklerini vurgulayan Yapar, Zaman zaman insan boyuna varan kar kalınlığı olduğunu ifade ederek,kimi zamanlarda köylerinde elektrik kesintilerinin de yaşandığını o zamanda köy lambalarının tozlu raflardan çıkardıklarını sözlerine ekledi. Eskiden atalarının ‘’ Mantar sıkça çıkarsa kış çetin geçer ‘’ sözünü hatırlatan Yapar; ‘’ Bu senede köyümüzde kış mevsimi çok çetin geçiyor ‘’ dedi.
Uzun yıllar önce damlarında asılı duran kar ayakkabılarını tekrardan gün yüzüne çıkardıklarını sözlerine ekleyen Dinler; İlçelerin de ve köylerinde belirli yıl aralıklarla böylesine sert kış mevsimlerinin yaşandığına dikkat çekerek bu yıl da böylesine bir kış mevsiminin yaşandığını dile getirdi. Halka şeklinde olan ‘’Giyle ‘’ kar ayakkabılarını ayaklarını takarak yürüdüklerini söyleyen Cemil Hızlı ise; ‘’ Kar üzerinde batmadan rahatça yürümek için dışarıdan ayakkabıların altına takıyoruz, delikli olarak tasarlanan geleneksel kar ayakkabıları ağırlığımızı kar üzerine yayıyor . Ayakkabı boyundan daha büyük olduğu için, esnekliği ve hafifliği ile karda daha rahat yürümeyi sağlıyor ‘’ diye konuştu.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Öğrenciler ormandaki yanıcı materyalleri temizledi

Dünya Yayın: 05.05.2024 08:24
İhlas Haber Ajansı
Öğrenciler ormandaki yanıcı materyalleri temizledi

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca orman yangınlarının önlenmesi amacıyla başlatılan “Orman Benim” kampanyası çerçevesinde Karabük’te öğrencilerin de katılımıyla ormanlık alandaki çöpler toplandı.

Karabük Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Çamlık Kent Ormanı’nda orman yangınlarına yönelik önleyici tedbirler çerçevesinde ’Orman Benim’ etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Vali Yardımcısı Erol Özkan, Orman İşletme Müdürü Aydın Kırımlı ve personeller ve öğrenciler katıldı.

Orman yangınlarının önlenmesi, muhtemel yangın sayılarının ve şiddetinin düşürülerek çevreye olan zararların en aza indirilmesi, vatandaşlarda orman yangınlarının çıkmasını önleme bilincinin oluşturulması amacıyla düzenlenen etkinlikte öğrenciler ile diğer katılımcılar yangına sebebiyet verebilecek kuru dal parçaları ve atıkları topladı.

Etkinliğin, ormanlardaki yanıcı materyallerin azaltılmasına yönelik yapıldığını belirten Orman İşletme Müdürü Kırımlı, “Orman yangınlarının yüzde 90’ı insan kaynaklı. Özellikle son yıllarda Akdeniz ve Ege bölgelerinde çok büyük yangınlar çıktı. Halkımıza ormanların bizlere emanet olduğu bilincini oluşturmayı amaçlıyoruz” dedi.

Öğrencilerden Berat Aslan da ormanları çok sevdiğini ifade ederek, etkinliğe katıldıkları için mutlu olduklarını kaydetti.

Aslan, orman yangınlarına karşı dikkatli olunması noktasında yapılması gerekenlere değindi.