Düzce’de üniversite öğrencilerinin konakladığı Gençlik ve Spor Müdürlüğü yurtlarında başlatılan proje çerçevesinde 30 ton atık plastik şişe toplanılarak, geri dönüştürüldü.
Düzce Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrencilerin barındığı yurtlarda Düzce Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından geri dönüşüm proje başlatıldı. Geleceğini çöpe atma ismi verilen proje çerçevesinde 11 öğrenci yurduna atık pet şişe kutuları konuldu. Öğrenciler yemekhanelerinde ve odalarında içtikleri suların şişelerini bu kutulara attı. 11 yurtta dönem ortasında 30 ton atık plastik şişe toplandı. Toplanan atıklar ise geri dönüşüme gönderildi.
Düzce Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği 4. sınıf öğrencisi Meryem Atik, projeye destek verdiklerini belirterek, “Sabah akşam yemekhanede yemek yiyoruz. Her yemekte 2 tane su alıyoruz ve pet şişelerimizi çöpe atıyoruz. Pet şişeler geri dönüşebilen bir madde olduğu için bunları çöpe atmak yerine her katta olan geri dönüşüm kutularımız var. Kapağını açıp buruşturarak kutuya atıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Geleceklerini çöpe atmıyorlar”
30 ton plastik şişe topladıklarını dile getiren Mahpeyker Sultan Kız Öğrenci Yurdu Müdürü Nilüfer Özmen Türk, “Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı bulunan yurdumuzda 584 öğrencimiz konaklıyor. Geleceğini çöpe atma geri dönüşüm projemizde eğitim öğretim döneminin başından itibaren 30 ton pet şişeyi geri dönüşüme kazandırdık. Böylelikle öğrencilerimiz geleceklerini çöpe atmadılar” şeklinde konuştu.
Toplanan plastik şişeler ise geri dönüşüme gönderilerek tekrar kullanımı sağlanıyor.
IMAP4U Erasmus+ Projesi TPM-III toplantısı, Kastamonu Üniversitesi’nde gerçekleştirildi
Avrupa Birliği Erasmus+ Programı kapsamında yürütülen IMAP4U proje toplantısına Kastamonu Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Hitit Üniversitesi tarafından koordine edilen, Avrupa Birliği Erasmus+ Programı kapsamında yürütülen IMAP4U (Yükseköğretim Kurumlarında Stratejik Mükemmellik için Entegre Bir Model) projesinin üçüncü Transnasyonel Proje Toplantısı (TPM-III), projenin ortaklarından Kastamonu Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Erasmus+ Karşılama Ofisi’nde düzenlenen toplantıda, yükseköğretimde kalite, stratejik yönetişim ve kurumsal mükemmellik alanlarında uluslararası iş birliğini geliştirmeye yönelik başlıklar ele alındı.
Toplantıya, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eşref Savaş Başcı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, Dış İlişkiler Genel Koordinatörü Doç. Dr. M. Öztürk Akcaoğlu, Hitit Üniversitesi Uluslararası Projeler Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Seyrek, Bilgi İşlem Daire Başkanı Ahmet Tabanlıoğlu ile birim personeli, proje ortakları olan İspanya’dan Valencia Üniversitesi, Ukrayna’dan Sumy State University ve Çekya’dan The Czech Association of Professional Higher Education (CASPHE) ile temsilcileri katıldı.
Toplantıda konuşan Hitit Üniversitesi Uluslararası Projeler Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Seyrek, program hakkında katılımcılara bilgi vererek projenin amacı, çıktıları ve 2025 yılında gerçekleştirilen faaliyetler hakkında genel bir değerlendirme sundu.
Seyrek, IMAP4U projesinin Üniversiteler için Entegre Eylem ve Performans Modeli aracılığıyla üniversitelerde stratejik planlama, performans değerlendirmesi ve kaynak yönetiminin bütüncül bir yaklaşımla ele alınmasını hedeflediğini ifade etti.
Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk ise IMAP4U projesinin yükseköğretim kurumlarının değişen küresel şartlara uyum sağlamasında önemli bir rol üstlendiğini belirtti.
Projenin, üniversitelerin akademik ve yönetsel süreçlerini birlikte ele alan bütüncül bir model sunduğunu ifade eden Öztürk, proje kapsamında ortaya konulan çıktıların kalite odaklı kurumsal yaklaşımlara katkı sağlayacağını dile getirdi. Özkürk, partner ülkelerin katkılarıyla geliştirilen modelin uluslararası düzeyde uygulanabilirliğinin artacağını vurguladı.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal da Kastamonu Üniversitesi’nin projede aktif rol aldığını belirterek, toplantıya katılan tüm paydaşlara teşekkür etti ve proje sürecine gerekli desteğin verileceğini ifade etti.
İki gün süren toplantının ilk gününde, IMAP4U Modeli’nin geliştirilmesine yönelik ilerleme değerlendirmesi yapılırken, öğleden sonraki oturumlarda modelin Kastamonu Üniversitesi’ndeki kurumsal uygulamaları ele alındı.
Bu kapsamda Dış İlişkiler Genel Koordinatörü Doç. Dr. M. Öztürk Akcaoğlu tarafından modelin Kastamonu Üniversitesi’nde nasıl kullanıldığına yönelik bir sunum gerçekleştirdi.
Oturumların devamında, proje raporu sunumu ile birlikte tartışma ve geri bildirim oturumu ile devam etti; katılımcılar, elde edilen sonuçlar ve iyileştirme alanları üzerine görüş alışverişinde bulundu.
Toplantıda proje faaliyetlerinin planlanması, kurum içi anlaşmalar ve mali prosedürler ile bir yıllık proje değerlendirmesi ve risk analizi başlıkları masaya yatırarak ele aldı. TPM-III toplantısı, kapanış oturumu ile resmi olarak tamamlanacak. Program kapsamında ayrıca düzenlenecek Ilgaz Dağı kültürel gezisi ile katılımcılara bölgenin doğal ve kültürel değerleri tanıtılacak.