Karabük'te ilk defa düzenlenen Bilim Şenliği göz kamaştırdı. Yenimahalle Kapalı Spor Salonunda düzenlenen Bilim Şenliği yoğun ilgi görürken, stantlarda sergilenen projeler katılımcılar tarafından tam not aldı.
Karabük'te ilk defa düzenlenen Bilim Şenliği Yenimahalle Kapalı Spor Salonunda başladı. Bilim Şenliği’nde tüm ilçelerden öğrencilerin katılımıyla 65 proje sergilendi.
Yenimahalle Spor Salonunda saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması ile başlayan Bilim Şenliğinde Merkez, Yenice, Safranbolu, Eflani, Ovacık ve Eskipazar ilçelerinden yaklaşık 200 öğrenci öğretmenlerinin koordinesinde hazırladığı projeleri katılımcılara sunma imkanı yakaladı.
Şenliğin açılışında konuşan Vali Mustafa Yavuz, “Bilim şenliğimizin yolculuğu yaklaşık altı ay önce Aralık 2023’te başladı. Aralık ayında küçük bir salonda başlayan bilim şenliğimiz bugün spor salonumuzda ve spor salonumuza sığmayacak noktaya geldi. İnşallah gelecek yıl bu bilim şenliğini daha büyük alanda sizlerle birlikte yapacağız. Yaklaşık altı aylık bir emek var bu bilim şenliğinin arkasında” dedi.
“Bugün burada sınırlı sayıda bir projeyi sizlerin huzurlarınızda sergiliyoruz” diyen Vali Yavuz, “Bendeki bilgilere göre 200 öğrencimiz yine 60 civarında öğretmenimizin koordinasyonunda ve gözetiminde 65 eserle buraya katılıyorlar. Daha geniş alanlarda inanıyorum ki sizlerle bu 65 eserimizi 165-275’lere çıkaracağımıza inanıyorum ve sizlere güveniyorum” şeklinde konuştu.
Ülke ve Karabük olarak dijital ve teknolojik dönüşümün yakalanmasına ve buna da ayak uydurulması gerektiğine dikkat çeken Vali Yavuz, şenliğin düzenlenmesinde emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür etti.
Daha sonra Vali Mustafa Yavuz ve beraberindeki protokol üyeleri salonda sergilenen proje masalarını tek tek gezerek öğrencilerden bilgi aldı.
Atık yağları geri dönüştürerek sabun oluşturulan ‘Satıvus’ projesi hakkında bilgi veren öğrencilerden Deniz Serkan Adabaş, “Bu projemiz kimyasal reaksiyonla çevreye zarar veren atık yağları, çevresel kirliliğe sebep olan atık yağları geri dönüştürerek beyaz sabunlar elde etmemizi sağlıyor. Burada görebildiğiniz beyaz sabunumuz aynı zamanda safranlı da bir sabun. Yöresel bir anlam da taşıyor. Bu sayede geri dönüşüm yaparak hem bütçe dostu hem de yöremize katkı sağlayan bir sabun geri dönüşümü yapmış oluyoruz. Bu projemizde yarışmalara katıldık. Uluslararası Roboteks yarışmasına katıldık. Roboteks yarışmasında dünya ikinciliği derecesi, Türkiye birinciliği derecesi elde ettik” dedi.
Karabük’ün Safranbolu ilçesinde kamp yapan iki genç, karşılarına çıkan tilkiyi ekmekle besledi.
1500 rakımlı Sarıçiçek Yaylası’nda bulunan göletin kenarında kamp yapan iki arkadaş, gördükleri tilkiyi yanlarına çağırarak ekmek verdi. Karnını doyuran tilki daha sonra bölgeden uzaklaşırken, o anlar cep telefonu kamerasına yansıdı. Yaylada ay ışığının aydınlattığı kar örtüsü ise kartpostallık görüntüler oluşturdu.