Galericilerin umudu, fındıkçılar - Karabük Haber Postası
galericilerin umudu findikcilar sr2CfqzO
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Ekim, 2024 16:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Galericilerin umudu, fındıkçılar

DÜZCE (İHA) – İkinci araç alım satımı yapan galericiler, aylardır durağan geçen sektörün fındık sezonunun tamamlanmasının ardından yeniden canlanmasını bekliyor.

Sıfır araçların sürekli piyasaya girmesi, araç alacaklara bayilerde sıfır faizli kredilerin verilmesi ile birlikte ikinci el araç alış satışları durağan dönemine geçti. Yaz aylarında durma noktasına kadar gelen ikinci el araç satışlarında tekrar artış oldu. Galericiler, fındık sezonun yavaş yavaş tamamlanmasının ardından çiftçilerin fındıklarını satması ile birlikte araç alış verişinin artacağını düşünüyor. Düzce’de yıllardır galericilik yapan Murat Türkoğlu, ikinci el araç alışverişlerinde herhangi bir kredi kampanyası olmadığı için müşterilerin ikinci el araçlara girmek istemediğini dile getirerek, “Yaklaşık 4-5 aydan beri işlerimizde bir durağanlık var. Ama bu durağanlık bazen iyi oluyor bazen de çok kötü oluyor. Bunun sebebi piyasaya sıfır otomobil çok girdi. Daha önceden de sıfır araçlar vardı. Ama piyasaya çok sürülmüyordu. Şimdi yeni kanunlar geldi. 6 ay 6 bin kilometre limitleri geldi. Sıfır araç alanlar elindeki araçları hemen satamadılar. Satamadıkları içinde sıfır araba fiyatları düşüşe geçti. İkinci el fiyatları da düşüşe geçmeye başladı. Yaklaşık 2 aydır ikinci el fiyatları tekrar yükselmeye başladı. Dolar ve Euro fiyatları artınca sıfır araç fiyatlarında da yüzde 5 artış oldu. İkinci el piyasasında da yine durağan dönem başladı. Sıfır araç çok fazla var. Bayiler kampanya yapmaya başladı. Ama ikinci el de kredi kampanyası olmadı. Bayide sıfır faiz ile kredi alabiliyorsunuz. Ama ikinci sektöründe kesinlikle sıfır faizli kredi açmadılar veya kısıtlama getirdiler. Kasko değerinin yarısı dediler. Müşterilerimizde bunlara karşı biraz zorlanma yaşadı. Kredi bugün herkese çıkmıyor. Çıksa bile faiz oranları çok yükseldi. 100 bin liralık bir kredi 140 bin lira olarak çıkıyor. Araba alma konusunda müşteriler krediden uzak duruyor” şeklinde konuştu.

“En çok takasa giriliyor”

Araç sahibi vatandaşların araçlarını yenilemek için kendi kullandıkları araçları takasa getirdiğini dile getiren Murat Türkoğlu, “İkinci el araç satışlarında en çok takasta araç getiriliyor. 700 bin liralık bir araç almayı düşünen bir kişi elindeki 300-350 bin liralık aracını getiriyor ve arabasını yenileme dönemine başladı. Fındık sezonu bitti. Fakat yeni yeni satmaya başladılar. Piyasayı etkilemesinden yanayız. Bizde birazcık nefes almış oluruz” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
2222222
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
06 Nisan, 2026 15:17 tarihinde yayınlandı
0
0

Karabük Valiliğinden zirai don uyarısı

Karabük Valiliği, bölgede etkili olan soğuk hava dalgası nedeniyle zirai don uyarısında bulundu. Yapılan son meteorolojik değerlendirmelere göre, Çarşamba’yı Perşembe’ye bağlayan geceden itibaren Karabük genelinde hafif zirai don riski bekleniyor.

Açıklamada, özellikle kentin iç kesimleri ile yüksek rakımlı bölgelerinde don olayının daha etkili olmasının beklendiği vurgulandı. Yetkililer, zirai don riskinin Cumartesi gününe kadar devam edeceğini tahmin ediyor.

Valilik, tarımsal faaliyetlerle uğraşan vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğini belirterek, hazırlanan sıcaklık tahminlerinin yakından takip edilmesi ve olası zararlara karşı gerekli önlemlerin alınması çağrısında bulundu.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin