Aylin Sarıoğlu tarafından
03 Ocak, 2025 15:10 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Fiyatlar Yükseliyor, Enflasyon Düşüyor!..

Türkiye'de asgari ücret zammı henüz çalışanların cebine girmemişken, memur, memur emeklisi, BAĞ-KUR ve SSK emeklilerinin maaş artışları açıklanan enflasyon oranlarına göre belirlendi. Ancak gıdadan giyime kadar pek çok kalemde fiyat artışları hız kesmeden devam ederken, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verileri yine şaşırtmadı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamlarını açıkladı. TÜİK verilerine göre enflasyon, Aralık 2024’te aylık periyotta yüzde 1,03 arttı. Yılsonu enflasyonu 44,38 olarak gerçekleşti. Bu verilere dayanarak, memur ve memur emeklileri için %11,54, SSK ve Bağkur emeklileri için ise %15,75 oranında maaş artışı yapıldı. Yapılan bir hesaplamaya göre; önümüzdeki dönem için en düşük emekli aylığının 14 bin 468 olması kuvvetli ihtimal. Emeklilere zam farkı yasa çıkınca yatırılacak, kök aylıklar da yeniden hesaplanacak.

2024'ün ikinci yarısı için 12 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığı da enflasyon dikkate alınarak belirlenecek. En düşük emekli aylığına ilişkin yasal düzenleme Meclis'in yeniden çalışmaya başlayacağı 7 Ocak tarihinden sonra yapılacak.

En düşük memur emekli aylığı, Temmuz ayında 17 bin 587 liraya yükselmişti. Memur emeklilerinin en düşük maaşı, yüzde 11,55'lik zam sonrasında19 bin 618 liraya yükseldi.

En düşük memur maaşı, Temmuz ayı itibarıyla 39 bin 177 liraya çıkmıştı. Ocak ayı itibarıyla zam oranının yüzde 11,55 olmasıyla birlikte 2025 yılında en düşük memur aylığı, 41 bin 90 liraya yükseldi.

FİYATLAR YUKARI GİDİYOR, ALIM GÜCÜ DÜŞÜYOR

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını ifade eden vatandaşlar, TÜİK'in yine şaşırtmadığını söylediler. Gıdadan giyime kadar her kalemde fiyatların arttığına dikkat çeken vatandaşlar,  "Fiyatlar  yukarı doğru giderken alım gücü aşağı yönlü devam ediyor.  Maaşlar bir kat arttı, fiyatlar ise 4 kat zamlandı. Yapılan 22 bin 104 TL'lik asgari ücret zammı daha çalışanın cebine girmeden eridi. Açıklanan bu son enflasyon verileri ile memur, memur emeklisi, Bağkur ve işçi emeklilerinin alacağı zamlar da daha cebine girmeden erimiz durumda. Alınacak zamlar düşük kaldı ama piyasadaki fiyatlar her geçen gün artmaya devam ediyor" dedi.  
Parası olanların faiz üzerinden kazanç elde ettiği bir dönemde olunduğunu ifade eden vatandaşlar, "Piyasanın normalleşmesi için ekonominin darboğazını emekçinin küfesine yüklemeye çalışanlara dur demeliyiz" diye konuştular.

VATANDAŞLAR TEMEL İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAKTA ZORLANIYOR

Öte yandan Yüksek enflasyonun neden olduğu hayat pahalılı­ğıyla vatandaş temel

 ihtiyaç­larını karşılamakta zorlanır hale gelirken,  orta sınıf eridiği, zenginin daha zengin, fakir ise daha fakir olduğu ifade edildi.  Vatandaşlar, "Gelir dağılımında eşitsizlik arttı. Ekonomide atılan hatalı adımların faturası orta sınıfa ve dar gelirliye kesildi. Asgari ücretlinin maaşı daha cebine girmeden yok oluyor. Emeklinin üç kuruşu, en temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyor. İşsizlik, geçim sıkıntısı ve enflasyon, halkın  üzerine bir kabus gibi çökmüş durumda" diye konuştu.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Mart, 2025 04:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

3 bin 500 yıllık Hitit keteni, kadınlar tarafından tekstil endüstrisine kazandırılıyor

Çorum’daki Şapinuva Antik Kenti’ndeki arkeolojik hafriyatta bulunan yaklaşık 3 bin 500 yıllık keten kumaş modülünden esinlenen bayanlar, Hitit ketenini tekrar üreterek, dokumacılık sanayisine kazandırıyor.
Çorum İş Bayanları Derneği (İŞKAD) tarafından "Eski Dünyanın Yeni Masalı" sloganıyla hayata geçirilen proje çerçevesinde, 3 bin 500 yıllık Hitit keten kumaşı gün yüzüne çıkartılıyor. Çorum’daki hafriyat çalışmalarında gün yüzüne çıkartılan kumaş modülünden esinlenerek hayata geçirilen proje çerçevesinden hazırlanan ve "Hitit keteni" ismi verilen kumaş, dokuma sanayisine kazandırılacak. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından da desteklenen proje ile tarihi kökleri M.Ö. 1400 yılına dayanan Hitit keteninin aslına uygun bir halde tasarlanması, üretilmesi, işlenmesi, markalaşması, atölye/eğitim ortamlarında genç jenerasyonlara aktarılması ve yeni istihdam alanları oluşturulması hedefleniyor.

Proje tanıtım sinemasıyla tanıtıldı
Proje, Çorum Müzesi’nde düzenlenen programda, hazırlanan tanıtım sineması ile tanıtıldı. Programa Çorum Valisi Ali Çalgan ile eşi Halide Çalgan, Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, Belediye Lideri Dr. Halil İbrahim Aşgın, Çorum İş Kadınları Derneği Başkanı Semrin Kaleli, Hitit keten kumaşının bulunduğu, devrin hafriyat lideri Prof. Dr. Aygül Süel ve davetliler katıldı.

"Bunları insanlığa tanıtmamız lazım"
Programda konuşan Vali Ali Çalgan, Çorumlu iş bayanlarının hayata geçirdikleri projeyle, kentin ve ülkenin tanıtımına büyük katkı sağladıklarını vurgulayarak, "Bu tarihi tanıtmak yalnızca Hitit medeniyetine değil, bugün yaşayanlara da borcumuz. Bunları insanlığa tanıtmamız lazım. Bu manada çok değerli bir proje yaptılar. Emeği geçen başta dernek liderimiz olmak üzere Çorumlu iş bayanlarımızı kutluyorum" dedi.
Çorum’un çok kıymetli bir tarihe geçmişe sahip olduğunu tabir eden Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız da, "Hititler’in başşehrinde yaşıyoruz. 7 bin 500 yıllık tarihimiz var. Fakat maalesef bu tarihi anlatamıyoruz. Çorumludan çok Çorum’u savunan Semrin Kaleli ve takımına teşekkür ediyorum. Emekleri geçenlere şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.

"Büyük bir coşku ve aşkla kentimizi tanıtmaya devam"
Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın ise 8 Mart Dünya Bayanlar Günü’nü kutlayarak, "Bu stant için derneğimizin tüm üyelerine teşekkür ediyorum. İçişleri Bakanlığımız da bu projeyi destekledi. İçişleri Bakanımız ve Bakanlığımıza da teşekkürlerimizi sunuyorum. Durmak yok, büyük bir coşku ve aşkla kentimizi tanıtmaya devam diyorum formunda konuştu.
Dönemin hafriyat başkanlığını yürüten Dr. Mustafa Süel anısına Prof. Dr. Aygül Süel’e plaket takdim eden Çorum İş Kadınları Derneği Başkanı Semrin Kaleli, "Hititler yaşadığı sürece, anıldığı sürece, yaşayacak. Bu yüzden, Şapinova kentimizin kaşifi Aygül Süel ve Mustafa Süel onun anısına bu sinemamızı adadık" sözlerini kullandı.

"Olağanüstü koşullarda, baht yapıtı havasız kalarak bulunmuş yapıtın bir parçası"
Dönemin hafriyat lideri Prof. Dr. Aygül Süel de emeği geçenlere teşekkür ederek, "Biz Anadolu bayanı olarak çok şanslıyız. Neolotik’ten, doğurganlığı olan bayandan başlayarak biz çok şanslıyız. Bayan her vakit destekçidir. Bu bahis için de çok teşekkür ediyorum. Bu gecenin de benim için başka bir manası var. Hafriyat meşakkatli bir iş. Bu buluntu harikulâde, bugüne gelemeyen organik bir husus. Fevkalâde kurallarda, baht yapıtı havasız kalarak bulunmuş yapıtın bir modülü. Doğal bunun için ben en başta canla başla çalışan hafriyat takımıma teşekkür etmek isterim. Mustafa hocayı ayrıyeten anmak istiyorum onun emeği çok farklıydı" dedi.
Program, hatıra fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.