(Haber - Nurettin ACAR) Mutfak alışverişi için marketlere gidenler zamlı fiyatlarla karşılaşıyor. Ayçiçek yağından tereyağına, peynirden yumurtaya kadar birçok ürüne yüzde 100’den fazla zam geldi. Son olarak kıymanın kilosu da 80'TL'den 120 TL'ye çıkarken, vatandaşlar ise yaşanan bu artışlardan sonra kara kara düşünmeye başladı. Bu artışlardan sonra yapılan denetimler ise fiyasko.
Türkiye'de döviz kuru ve akaryakıt fiyatlarının artışından sonra artan ekonomik sıkıntılar Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle daha da artmaya başladı. Ülke genelinde olduğu gibi Karabük'te de Ayçiçek yağından tereyağına, peynirden yumurtaya kadar birçok ürüne yüzde 100’den fazla zam geldi. Son olarak kıymanın kilosu da 80'TL'den 120 TL'ye yükseldi. Her ne kadar yetkililer denetim yapıyoruz şeklinde açıklama yapsa da bu denetimlerin fiyasko olduğu vatandaşlar tarafından dillendirilmeye başlandı. Karabük'te bir çok vatandaş zincir marketlerin yaptığı fahiş orandaki zamlardan şikayet ederken, bu durum yerel marketlerde de pek farklı değil. Ayrıca Yerel Marketler arasındaki fiyat farklılıkları ise adeta vatandaşları çileden çıkartıyor.
YAPILAN DENETİMLER GÖSTERMELİK Mİ?
Karabük'te geçtiğimiz günlerde Valisi Fuat Gürel, Ticaret İl Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İlçelerde ise Kaymakamlar tarafından hem zincir Markerlerde hem de yerel marketlerde fiyat denetimleri yapılmıştı. Yapılan bu denetimlerin pek işe yaramadığı bu marketlere alışverişe giden vatandaşlar tarafından gözlemlendi. Aldığı bir ürünün etiket fiyatının ertesi gün daha da arttığını ifade eden vatandaşlar, "Fiyat artışları konusunda zincir marketler suçlanıyor ancak, yerel marketlere gittiğimizde zincir marketlerdeki fiyatların yerel marketlerden daha yüksek olduğunu görüyoruz. Tamam bizler kendi memleketimizin marketlerine sahip çıkalım ama onlar da zincir marketlerin sattığı ürünün fiyatının altında satış yapsınlar. Ama görünün o ki sahip çıkalım dediğimiz marketler daha yüksek fiyattan satış yapıyorlar" dedi.
MARKETLER ARASINDAKİ FİYAT FARKLILIKLARI BAŞ DÖNDÜRÜYOR
Marketlerde sürekli fiyat araştırması yapan adını vermek istemeyen bir vatandaş gazetemize yaptığı açıklamada; "Hem Karabük'te hem de Safranbolu'da Marketleri bulunan bir yerel markete alışverişe gittim. Ayçiçek yağının yağının fiyatlarına baktığımda bir markanın fiyatı 205 TL, diğer bir markanın fiyatı 198 TL ve diğer markaların fiyatlarında ise az bir fark var. Ancak başka bir markete gittiğimde ilk gittiğim marketle aralarında 25-30 TL civarında bir fark görünüyor. Ayçiçek yağının yanı sıra tereyağından, peynire, yumurtadan sebze meyve fiyatları ve diğer çeşitlere kadar bir çok üründe bu farklılıkları görmek mümkün. Market market gezmekten artık bıktık. İlgili kurumlar nasıl denetim yapıyor bunu anlamış değiliz" dedi.
Bakan Işıkhan: “500 bin konut projesi Türkiye tarihinde şimdiye kadar atılmış en büyük adım”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Ülkemiz için önemli bir dönüm noktası olarak gördüğümüz 500 bin konut projesi, Türkiye’nin hem sosyal hem de kentsel dönüşüm tarihinde bugüne kadar atılmış en büyük adım, hayata geçirilmiş en büyük sosyal devlet projelerinden birisidir" dedi.
Bir dizi program için Ordu’ya gelen Bakan Işıkhan, ilk olarak valiliği ziyaret etti. Vali Muammer Erol ve ilgililerce karşılanan Bakan Işıkhan, Valilik Şeref Defteri’ni imzaladı. Işıkhan, ardından Yüzyılın Konut Projesi’nde hak sahiplerinin belirleneceği Altınordu ilçesindeki Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen TOKİ kura çekim törenine katıldı. Işıkhan, burada yaptığı konuşmada 500 bin konut hedefiyle başlatılan proje kapsamında Ordu’da 3 bin 334 hak sahibinin belirleneceğini ifade etti. Türkiye Yüzyılı vizyonuna vurgu yapan Bakan Işıkhan, çeşitli alanlarda yürütülen çalışmaların bu vizyon doğrultusunda şekillendiğini belirtti. Deprem bölgesinde yapılan çalışmalara da değinen Bakan Işıkhan, 6-7 Şubat depremlerinin ardından şehirlerin kısa sürede yeniden inşa edilmeye başlandığını söyledi.
"500 bin konut projesi, Türkiye’nin hem sosyal hem de kentsel dönüşüm tarihinde bugüne kadar atılmış en büyük adım"
Sosyal konut projesi hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Işıkhan, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderlik ettiği Türkiye Yüzyılı vizyonuna Türkiye olarak artık tam anlamıyla kilitlenmiş durumdayız. Hamdolsun ki bu hedefi gerek iç politikada, gerekse dış politikada çalışma hayatından ekonomiye, sağlıktan eğitime, kültürden sosyal politikalara kadar her alanda kendimize mihenk olarak belirledik. Yüzyılın Konut Projesi, işte tam olarak böyle bir aklın, böyle bir anlayışın eseridir. Ülkemiz için önemli bir dönüm noktası olarak gördüğümüz 500 bin konut projesi, Türkiye’nin hem sosyal hem de kentsel dönüşüm tarihinde bugüne kadar atılmış en büyük adım, hayata geçirilmiş en büyük sosyal devlet projelerinden birisidir. Çünkü şunu çok iyi biliyoruz ki, toplumumuzun huzuru, mutluluğu ve gücü, vatandaşlarımızın evlerinde, hanelerinde ve yuvalarında başlar" diye konuştu.
"Depremin ardından 11 ilimizin tamamını dünyanın en büyük şantiyesine çevirerek ayağa kaldırmaya başladık"
Bakan Işıkhan, 2023’te yaşanan 6 Şubat depreminin ardından 11 ilde çok büyük çalışmalara imza atıldığını ve şehirlerin ayağa kaldırıldığını ifade ederek, "Devletimiz, sosyal devlet anlayışıyla, devlet-millet işbirliğine inanarak, geçmişten bugüne, barınma gibi en temel ihtiyaçlar hususunda hiçbir vatandaşımızı mağdur etmemiş, millete hizmet sevdasıyla çalışan kadrolar eliyle daima vatandaşımızın yanında olmuştur. Hükümetimizin çeyrek asra yaklaşan iktidarı boyunca, Cumhurbaşkanımız liderliğinde, aziz milletimizin ve ülkemizin menfaatleri için gece gündüz çalıştık, çalışmaya da devam ediyoruz. Bu çabayı, bu özveriyi, bu gayreti en iyi Ordulu kardeşlerim bilir. Ordu’nun geçmişini de bugününü de en iyi sizler bilirsiniz. Şehrimize hangi hizmetleri kazandırdığımıza en yakın şahit, sizlersiniz. Öte yandan, malum 6-7 Şubat depremlerinde 11 ilimizi adeta dümdüz eden büyük bir yıkımı ülkece hep birlikte yaşadık. Bize dediler ki ‘Bu facianın altından kalkamazlar’, ‘Devlet bu enkazın altında kalır, bu kadar büyük bir yıkımı ayağa kaldıramazlar.’ Peki biz ne yaptık? Daha birinci yılı dolmadan 11 ilimizin tamamını dünyanın en büyük şantiyesine çevirerek, evlerimizi, iş yerlerimizi, binalarımızı bir bir ayağa kaldırmaya başladık. Şehirlerimizi eskisinden çok daha sağlam, çok daha modern, pırıl pırıl evlerle donattık. Dünyada eşi benzeri görülmemiş bir kenetlenmeyle asrın felaketini asrın dayanışmasına ve yardımlaşmasına çevirdik. Hamdolsun Rabbimizin yardımı, milletimizin duası, Sayın Cumhurbaşkanımız ve millete hizmet sevdalısı yol arkadaşları sayesinde depremin izlerini yavaş yavaş silmeye başladık" şeklinde konuştu.
"Hak sahipleri güvenli ve kolay şekilde ev sahibi olacak"
Kurada belirlenecek hak sahiplerine de hayırlı olsun temennisinde bulunan Bakan Işıkhan, "İnşallah bugün kuralarını çekerek hak sahiplerini belirleyeceğimiz konut seferberliğiyle birlikte diğer bütün şehirlerimizin çehresi ve sosyal dokusu da yeni bir boyut kazanacak. Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız hem güvenli hem de en uygun ödeme kolaylığıyla yeni hanelerine kavuşacak" ifadelerine yer verdi.
"Cumhurbaşkanımız bu büyük projeler ile sözünün eri olduğunu gösteriyor"
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler ise, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bu çalışmaların mimarı ve aynı zamanda hareketin kurucusu. Kendisi burada sözünün eri olduğunu bu projeler ile bir defa daha göstermiştir. Ordu’muza kazandırdığı bu evler, sadece bir adım değil, bundan sonra devam edecek, ülkemizi dünyanın sayılı ülkelerinden birisi haline getirecek dünya lideri olarak da kendisine yakışanı yapmaktadır. Bunu dost-düşman herkes biliyor. Hepsi de onu güvenilir insan olarak görüyor" diye konuştu.
Konuşmaların ardından yapılan dua sonrası protokol, şehit yakınları ve gazilerin katılımı ile kuralar çekildi. Kent genelinde ev sahibi olmak için 29 bin 497 kişinin başvuru yaptığı öğrenilirken, merkezde bin 500, Aybastı ilçesinde 76, Çamaş ilçesinde 39, Çatalpınar ilçesinde 77, Çaybaşı ilçesinde 31, Fatsa ilçesinde 750, Gölköy ilçesinde 100, Gülyalı ilçesinde 50, Gürgentepe ilçesinde 52, Kabadüz ilçesinde 79, Korgan ilçesinde 80 ve Ünye ilçesinde 500 sosyal konut inşa edilecek.
Programa Ordu Valisi Muammer Erol, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Hasan Suver, AK Parti Ordu Milletvekilleri İbrahim Ufuk Kaynak ve Mustafa Hamarat, MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, TOKİ Başkan Yardımcısı Osman Direnç ve vatandaşlar katıldı.