Artvin’in Hopa ilçesinde yaşayan Hasan Derici, derede gördüğü balığı elleriyle yakaladı. O anlar ise arkadaşı tarafından saniye saniye kayıt altına alındı.
Artvin’in Hopa ilçesi açıklarında geçtiğimiz hafta sonu tesirli olan fırtına sonrasında bir balık üretim tesisine ilişkin balık kafesleri parçalanmış kaçan somonlar da akıntıyı takip ederek derelere akın etmişti. Binlerce somon balığı akıntıyla birlikte Arhavi’deki Kapisre Deresi ile Hopa’daki Sundura Deresi’ne ulaşırken, bölgede bunu duyan bir çok balıkçı derelere akın etmişti. Bu durumu takip eden İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü grupları bölgede incelemelerde bulunmuş, oltayla avlanma haricinde yasa dışı yollarla balık avlayan şahıslara 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu uyarınca idari para cezası uygulamıştı. Tüm bunlardan sonra Hopa ilçesinde Hasan Derici isimli bir vatandaş da hem ceza yememek hem de somonları avlamak için farklı bir formül geliştirdi. Derici’nin gerçekleştirdiği farklı balık avı, görenleri hem şaşırttı hem de gülümsetti. Derici, derede gördüğü balığı yakalamak için dereye inerek elleriyle yakalamaya denedi. Bunda başarılı olurken, o anlar hem kendini hem arkadaşlarını güldürdü. O anları ise yanında bulunan arkadaşı tarafından cep telefonuyla kaydedildi. Toplumsal medyada paylaşılan imgeler kısa müddette büyük ilgi gördü. Görüntüde, Derici’nin sakin bir halde dereye eğildiği ve apansız yaptığı atakla balığı yakaladığı anlar yer alıyor.


Fırtınada denizdeki kafesten kaçan balığı derede eliyle yakaladı
SİMURAY-KBÜ projesiyle yerli tren simülatörü geliyor
Karabük Üniversitesi, raylı sistemler alanında uygulamalı eğitim kapasitesini artıracak önemli bir projeyi hayata geçiriyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi Başkanlığı (UDHAM) tarafından desteklenen SİMURAY-KBÜ projesi kapsamında, tamamen yerli yazılım ve donanım tabanlı gerçekçi bir tren sürüş simülatörü geliştirilecek.
Toplam 10 milyon 423 bin 44 TL destek almaya hak kazanan “Tren Makinisti Eğitimlerinde Kullanılmak Üzere Yerli Yazılım ve Donanım Tabanlı Gerçekçi Raylı Sistem Araç Kabin Simülasyon Sistemi Geliştirilmesi: SİMURAY-KBÜ” projesinin sözleşmesi, Ankara’da UDHAM Başkanlığı’nda düzenlenen törenle imzalandı.
Sözleşmeye UDHAM Başkanı Selami Yazıcı ile Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz imza attı. Törende UDHAM Ulaştırma Teknolojileri Daire Başkanı Mehmet Akif Özalp da hazır bulunurken, Karabük Üniversitesi heyetinde proje yürütücüsü Öğr. Gör. Muhammed Emin Arı, proje danışmanı Doç. Dr. Bilal Çolak ile araştırmacılar Prof. Dr. Tülay Ekemen Keskin, Doç. Dr. Hasan Eker ve Dr. Öğr. Üyesi Ömer Çölova yer aldı. Proje ekibinde ayrıca Dr. Öğr. Üyesi Cihan Bayraktar ve Öğr. Gör. Aydın Özkul da bulunuyor.
ESKİPAZAR MYO’DA İLERİ TEKNOLOJİ LABORATUVARI
Proje kapsamında Karabük Üniversitesi Eskipazar Meslek Yüksekokulu bünyesinde fiziksel makinist kabini, kabin içi kontrol donanımları, görsel sürüş simülasyon yazılımı, eğitmen kontrol ve izleme arayüzü, yapay zekâ destekli performans değerlendirme modülü ve eğitim senaryolarından oluşan bütünleşik bir eğitim platformu kurulacak.
Geliştirilecek sistem sayesinde öğrenciler, mezuniyet öncesinde hız kontrolü, frenleme, sinyal takibi, duruş noktası doğruluğu, acil durum yönetimi ve temel operasyonel karar verme becerilerini laboratuvar ortamında uygulamalı olarak deneyimleme imkânı bulacak.
Simülasyon sisteminde PLC ve mikrodenetleyici tabanlı kontrol altyapısı ile simülasyon yazılımı arasında gerçek zamanlı veri iletişimi sağlanacak. Böylece öğrencilerin fiziksel kumandalar üzerinden verdikleri komutlar simülasyon ortamına aktarılacak; hızlanma, yavaşlama, frenleme, sinyal takibi ve istasyon yaklaşımı gibi sürüş davranışları etkileşimli şekilde uygulanabilecek.
RAYLI SİSTEM TEKNOLOJİLERİ VE SÜRÜŞ SİMÜLASYONU LABORATUVARI KURULUYOR
Proje kapsamında ayrıca Karabük Üniversitesi Eskipazar Meslek Yüksekokulu bünyesinde Raylı Sistem Teknolojileri ve Sürüş Simülasyonu Laboratuvarı kurulacak. Laboratuvar; sürüş eğitimi, kabin donanımı, insan-makine arayüzü, sinyalizasyon farkındalığı, temel araç içi sistemler ve yolcu güvenliği konularında uygulamalı eğitim yapılabilecek bütünleşik bir öğrenme ortamı sunacak.
YERLİ MÜHENDİSLİKLE SÜRDÜRÜLEBİLİR EĞİTİM ALTYAPISI
SİMURAY-KBÜ projesiyle Karabük Üniversitesinin raylı sistemler alanındaki eğitim ve araştırma-geliştirme kapasitesinin güçlendirilmesi, öğrencilerin uygulamalı mesleki yeterliliklerinin artırılması ve yerli mühendislik çözümlerine dayalı sürdürülebilir bir eğitim altyapısının oluşturulması amaçlanıyor.
Proje sonunda geliştirilecek simülatör sisteminin yalnızca makinist eğitimlerinde değil, farklı eğitim kurumları ve sektör uygulamalarında da kullanılabilecek modüler bir altyapı sunması hedefleniyor.
Karabük Üniversitesi, raylı sistemler alanındaki uzmanlığını yeni projelerle destekleyerek Türkiye’nin ulaştırma teknolojileri ekosistemine katkı sağlamayı sürdürüyor.

