blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Temmuz, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Fındıkta rekolte tespit çalışmaları başladı

Ordu’da fındıkta rekolte tespiti için oluşturulan komite, 400 noktada yürüteceği çalışmalara başladı.
Ordu Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde 11 farklı kurumun iştiraki ile oluşturulan komite fındık tarımı yapılan ilçelerde rekolte çalışmalarına başladı. 2 hafta sürecek çalışmalarda çotanak ve kollar sayılarak zararlılar, hastalıklar, fındıkta doluluk oranlarının tespiti yapılacak sonrasında ise varsayımı rekolte açıklanacak.
İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Türkiye Ziraat Odaları Birliği İdare Şurası Üyesi Arslan Soydan ve Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, Perşembe ilçesindeki bir fındık bahçesinde gerçekleştirilen çalışmaları yerinde inceledi.

"400 noktada çalışmalar yapılacak"
İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, her yıl olduğu üzere kesim paydaşlarının tamamının iştiraki ile iddiası rekoltenin belirlenmesi için çalışmaların gerçekleştirildiğini kaydetti. Altınordu ve Gülyalı ilçelerinde bu çalışmalara başlandığını söyleyen Yılmaz, çalışmaların kıyı bölümündeki bahçelerden başlayarak orta ve yüksek kesitlerde devam edeceğini, bu mevzuda hayli titiz bir çalışma yapıldığına dikkat çekti. Vilayet genelinde 400 noktada varsayımı rekolte tespiti için fındık kollarında sayım yapmak suretiyle çalışma yapılacağının bilgisini veren Yılmaz, rekolte için en gerçekçi sonuca ulaşmaya çaba göstereceklerini vurguladı. Yılmaz ayrıyeten, vilayet genelinde kahverengi kokarca zararlısına yönelik yürütülen çalışmaların önemli sonuçlar verdiğine dikkat çekerek, kokarca zararlısının popülasyonun kıymetli oranda baskılandığını da kelamlarına ekledi.

"Çalışmalar, bahçelerde şahsen kısımlarda çotanak sayımı yaparak gerçekleştiriyor"
Türkiye Ziraat Odaları Birliği İdare Şurası Üyesi Arslan Soydan ise, rekolte tespit çalışmalarının teknik takımlarca yapıldığı söyledi. Rekoltenin belirlenmesinde en gerçekçi çalışmanın bu olduğuna işaret eden Soydan, "Rekolte belirleme grupları bahçelerde şahsen kısımlarda çotanak sayımı yaparak gerçekleştiriyor. Bu etapta çotanakların boş ve doluluk oranları tespit ediliyor. Ayrıyeten fındıkta küllenme ve kahverengi kokarcanın vermiş olduğu ziyanlar bu süreçte inceleniyor ve rapor ediliyor. Daha evvelden açıklanan rekolteler var. 609 bin ton bir kurum, 520 bin ton farklı kurum açıkladı. Bunlar saha çalışmaları olmadan masa başından açıklanan rekolteler. Her vakit dediğimiz üzere fındık rekolte belirleme çalışması masa başında değil fındık bahçesinde olur. Takımlar özverili çalışma yaparak bir sonuca ulaşmaya çalışıyorlar. Gerçeğe en yakın rekolte bu çalışma sonrası ortaya çıkacaktır" biçiminde konuştu.

100 fındığın 75 tanesi çuvala girecek
Perşembe ilçesi Efirli Mahallesi’ndeki bir fındık bahçesinde yapılan çalışmalarda ise 100 tane çotanak kırıldı. Bu fındıklarda 13 adedinin içerisi boş çıkarken, 12 adedinin ise kokarca ve farklı böceklerin ziyanına uğradığı, bu kapsamda ise 100 adet fındıktan 75 adedinin çuvala girileceğinin tespit edildiği, bu sonucun bahçelere nazaran farklılık gösterdiği belirtildi.
Programda Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça da incelemeler ve açıklamalarda bulundu.
Ekipler, kıyı kesitlerinden başladıkları çalışmaları yüksek kısımlara yanlışsız 2 hafta boyunca devam ettirecek, sonrasında ise iddiası rekolte açıklanacak.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Temmuz, 2025 20:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu’da Mayıs ayında ihracat 59 milyon 389 bin dolar oldu

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından verilen bilgiye nazaran, Kastamonu’da 2025 yılı Mayıs ayında ihracat 59 milyon 389 bin dolar oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı (TÜİK) ‘dış ticaret istatistikleri’ni açıkladı. Paylaşılan datalara nazaran, Kastamonu’da Mayıs ayında ihracat 59 milyon 389 bin dolar oldu. Mayıs ayında Kastamonu’dan gerçekleşen ihracatın ISIC Rev4 eser sınıflamasına nazaran dağılımı incelendiğinde birinci sırada 29 milyon 602 bin dolar ile "değerli ana metaller ve öbür demir dışı metallerin imalatı" eser kümesi yer aldı. Bu eser kümesini 12 milyon 626 bin dolar ile "materyallerin geri kazanımı" eser kümesi, 5 milyon 856 bin dolar ile "kimyasal gübre ve azotlu birleşiklerin imalatı" eser kümesi takip etti. Mayıs ayında Kastamonu’dan ISIC Rev4 sınıflamasına nazaran 58 farklı eser kümesinden ihracat gerçekleşti. Mayıs ayında Kastamonu’dan 59 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup birinci sırada 27 milyon 619 bin dolar ile İtalya yer aldı. En fazla ihracatın gerçekleştiği ikinci ülke 12 milyon 628 bin dolar ile Belçika olurken üçüncü sırada 5 milyon 897 bin dolar ile Romanya bulundu. Kastamonu’nun 2025 yılı Mayıs ayındaki ithalatı ise 11 milyon 958 bin dolar oldu. 70 farklı eser kümesinde gerçekleşen ithalatın birinci üç sırasında 6 milyon 101 bin dolar ile "genel maksatlı başka makinelerin imalatı" eser kümesi, 2 milyon 17 bin dolar ile "dokuma eser kümesi imalatı" ve 899 bin dolar ile "kürk hariç,giyim eşyası imalatı " eser kümesi yer aldı. Mayıs ayında Kastamonu’ya yapılan ithalatta ise birinci sırada 5 milyon 470 bin dolar ile Çin yer aldı. İkinci sırada 2 milyon 577 bin dolar ile İtalya ve üçüncü sırada 1 milyon 16 bin dolar ile Fransa yer aldı. Mayıs ayında Kastamonu’ya 36 farklı ülkeden ithalat gerçekleşti. Öte yandan, Mayıs ayında İhracatın ithalatı karşılama oranı Kastamonu’da yüzde 496,7 oldu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.