karabuk
İmsak 06:04
Güneş 07:29
Öğle 13:08
İkindi 16:07
Akşam 18:37
Yatsı 19:57
İftara kalan son --:--
Namaz Vakitleri
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Haziran, 2025 16:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Fındık bahçelerinde ’yüksek verim’ için temizlik çalışmaları başladı

Karadeniz Bölgesi’nin en değerli geçim kaynağı olan fındıkta hasat dönemi yaklaşırken üreticiler, randımanı arttırmak ve hasat periyodunda kolaylık olması için bahçelerde paklık çalışmalarına başladı.
Türkiye’de en fazla fındık üretiminin yapıldığı Ordu’da Nisan ayında tesirli olan zirai don sonrası yüksek kesitli bölgelerde önemli ziyanlar oluştu. Fındık hasat dönemine yaklaşık 1 ay kalırken, üreticiler randımanı arttırmak ve kolay hasat yapmak ismine bahçelerde paklık çalışması başlattı. Bahçelerdeki yabani otların paklığını yapan üreticiler, bu bakımın gelecek yıl için de kıymetli olduğunu belirtiyor.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği İdare Heyeti Üyesi Arslan Soydan, bu devirde yapılan bahçe temizliklerinin nemine değindi. Soydan, "Çünkü dökülen fındıkların en âlâ biçimde görülmesi gerekiyor. Üreticilerimiz şuanda bahçe temizliklerine başladılar. Külleme ile ilgili de bir süreç var. Bu hastalığa karşı da bahçelerin pak olması lazım. Fındıkların daha uygun olgunlaşması ve atılan gübrelerin fındık köklerine daha âlâ ulaşması açısından bu temizlikler önemli" dedi.

"Bakımsızlık, kısmen de olsa rekolteyi etkiliyor"
Ordu’da bilhassa yüksek kısımlarda fındığın yok denilecek kadar az olduğunu kaydeden Soydan, "Zirai don nedeniyle fındık önemli ziyan gördü. 250-300 rakımın altında ise önemli derecede fındık var. Üreticilerimiz bu fındığı korumak için, emeğinin karşılığını en azından güzel bir fiyata satabilmek için bu temizliklere değer veriyor. Bu temizlikler yapıldığın fındık kaybını önleyecek, kısmen de olsa bu çeşit bakımsızlıklar rekolteyi olumsuz istikamette etkileyecektir" diye konuştu.

"Fındık olsa da olmasa da bakım yapıyoruz"
Fındık bahçelerinde paklık yapan Mehmet Soydan, "Bu sene fındık olsa da olmasa da bahçelerimize mecbur bakıyor ve bakımlarını yapıyoruz. Bu yıl bakım yapmazsak seneye daha çok çalışmamız gerecek. Kıyı kesitlerinde fındık var fakat yükseklerde maalesef az. Bu yıl rekolte düşük olur. Şuanda havaların ısınması ile kokarcalar da görülmeye başladı. Biz tekrar de bahçelerimizde bakımlarımızı yapıyoruz" sözlerine yer verdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Asuman Doğan tarafından
21 Şubat, 2026 12:49 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar: OSB-MYO Modeli 21 Üniversitede

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Organize Sanayi Bölgelerinde Meslek Yüksekokullarının Yaygınlaştırılması” toplantısında yaptığı açıklamada, üretimle entegre mesleki eğitim modeli olan OSB-MYO uygulamasının 21 üniversitede 22 meslek yüksekokuluna ulaştığını bildirdi.

Özvar, 119 programda toplam 7 bin 327 öğrencinin desteklendiğini belirterek, modelin mesleki eğitimi doğrudan üretim süreçleriyle buluşturduğunu vurguladı.

Destek 110 Milyon TL’ye Ulaştı

OSB-MYO’lara sağlanan toplam destek tutarının 110 milyon TL’ye ulaştığını açıklayan Özvar, önümüzdeki yıl desteklenen öğrenci sayısının 9 bini aşmasının, destek miktarının ise 130 milyon TL’nin üzerine çıkmasının öngörüldüğünü ifade etti.

Özvar konuşmasında, “OSB-MYO modeli, mezunlarımızın istihdama katılımında somut sonuçlar veren güçlü bir uygulama olarak büyümeye devam ediyor. İlgili kurumlarla ortak bir anlayış ve kararlılık içerisinde bu modeli daha da yaygınlaştıracağız” dedi.

Toplantıda, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Başkanı Memiş Kütükcü ile OSBÜK yönetimi ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı temsilcilerine teşekkür edildi.

Karabük Üniversitesi de Model Kapsamında

OSB-MYO modeli kapsamında yer alan üniversiteler arasında Karabük Üniversitesi de bulunuyor. Üniversite bünyesindeki Karabük Üniversitesi TOBB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Organize Sanayi Bölgesi içinde konumlanarak öğrencilerine üretim ortamında uygulamalı eğitim imkânı sunuyor.

YÖK tarafından OSB’lerde kurulan meslek yüksekokullarına verilen eğitim-öğretim desteği kapsamında, Karabük Üniversitesi TOBB Teknik Bilimler MYO 2024 yılında 8 programla destek almaya hak kazandı.

Rektör Kırışık: Bölge Sanayisi İçin Önemli Fırsat

Karabük Üniversitesi Rektörü Fatih Kırışık, OSB’lerde kurulan meslek yüksekokullarına sağlanan desteklerin öğrencilerin mesleki becerilerinin gelişmesi ve iş hayatına uyum sağlamaları açısından önemli bir kazanım olduğunu belirtti.

Kırışık, 2024 yılı için destek almaya hak kazanan 8 programla birlikte üniversitenin Organize Sanayi Bölgelerindeki etkinliğinin arttığını ifade ederek, bunun bölge sanayisinin ihtiyaçlarına daha güçlü cevap verebilmek adına önemli bir fırsat sunduğunu kaydetti.

Üniversite-sanayi iş birliğinin güçlendirilmesi ve mezunların iş piyasasında daha rekabetçi hale gelmesi için çalışmaların sürdüğünü belirten Kırışık, YÖK destekleriyle bu sürecin daha da güçlendiğini vurguladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin