Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Filyos’ta Kazı Çalışmaları Sürüyor

Zonguldak Yayın: 30.08.2014 07:34
Yazar:
Filyos’ta Kazı Çalışmaları Sürüyor

ZONGULDAK Batı Karadeniz Bölgesi’nin en önemli turizm beldelerinden olan Filyos’ta 2001 yılında başlayan kazı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde, Karadeniz Ereğli Müze Müdürlüğü yönetiminde ve Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Şahin Yıldırım’ın bilimsel danışmanlığında başlayan çalışmalar doğrultusunda kazı ekibi çalışmalara hız kesmeden devam ediyor. Yaklaşık olarak 13 yıl önce başlayan ve günümüze kadar devam edip bölgede çıkarılan eserler buradan alınıp Karadeniz Ereğli’de bulunan müzede sergileniyor. Tios Antik Kenti’ndeki çalışmalar kazı yapılacak bölgelerin temizliği ile başladı. Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım yönetimindeki ekipte, Karabük, Trakya ve Namık Kemal Üniversitelerinden Arkeoloji öğrencileri ve bölgeden elamanlar yer alıyor. Geçtiğimiz yıllarda kale üzerinde yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkartılan kalıntıların bulunduğu bölgenin temizlenip, bu alandaki eserlerin gün yüzüne çıkartılması başta Filyos’u ziyaret eden konuklar olmak üzere hemen her kesimde büyük bir memnuniyete neden olurken aynı çalışmalar tiyatro ve kale bölgesinde devam ediyor. Edinilen bilgilere göre, temizlik çalışmalarının ardından ekip üç gruba bölünecek, bir grup kale üzerinde çalışmalarını sürdürürken diğer grup aynı çalışmaya sahil boyunda devam edecek. Diğer ekibin ise amfi tiyatro bölgesinde oturma bölümlerini gün yüzüne çıkartacağı ve şu anda açıkta olan bölümlerle birleştirme çalışması yapacağı edinilen bilgiler arasında yer alıyor. “FİLYOS TURİZMDE BÖLGENİN KALBİ VE YENİ MERKEZİ OLACAK” Çalışmaların yeniden başlamasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Belediye Başkanı Ömer Ünal, ”Geçmiş dönemlerde burada yapılan çalışmalarda çok büyük sıkıntılar yaşadık, ancak şimdi Şahin hocamızın önderliğinde bu çalışmaların çok daha hızlı ilerleyeceğine inanıyoruz. Doğa ve deniz turizminin yanına tarih turizmini eklemek isteyen Filyoslular olarak bu çalışmaları çok önemsiyoruz. Sahip olduğumuz bu değerler bu haliyle bile çok büyük ilgi görüyor. Beldemiz bu çalışmalar ile turizmde bölgenin kalbi ve yeni merkezi olacaktır” dedi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Geleceğin Baristaları ve Kahve Tutkunları KBÜ’de “Temel Barista Eğitimi” Aldı

Eğitim Yayın: 06.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı

Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KABÜSEM) bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi akademisyenleri tarafından kahve sektöründe kariyer yapmayı hedefleyenler ve kahve severler için “Temel Barista Eğitimi” verildi.
KABÜSEM bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz tarafından kahveye ilgi duyan her bireye alanında önemli bir başlangıç yapmak amacıyla 17 kişiye “Temel Barista Eğitimi” verildi.
Kursiyerler, kahve sanatları ve endüstri: yetiştirme, işleme, kavurma ve sunum, makine ekipman eğitimi, temel barista hijyen kuralları, espresso alım tekniklerini kavrama, aspresso bazlı sıcak kahveler yapım ve sunum teknikleri, espresso bazlı soğuk kahveler yapım ve sunum teknikleri, 3. nesil kahve yapım ve sunum teknikleri, latte art teknikleri ve uygulamaları, milkshake, smoothie ve kokteyl grubu içeceklerin yapım ve sunum teknikleri, yöresel kahvelerin yapım ve sunum teknikleri ile gıda güvenliği ve hijyen eğitim gibi konularda toplamda 38 saat eğitim aldı.
Karabük Üniversitesi bünyesinde KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın destekleriyle kurulan atölyede Safranbolu Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ile beraber barista eğiticiliği yaptıklarını ifade eden Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz, geçekleşen eğitim süreci ile ilgili konuştu.
Yılmaz, “Burada birinci nesil, ikinci nesil ve üçüncü nesil olmak üzere kahvelerimiz var. Bunları tek tek bizzat kursiyerlerimize gösteriyoruz, yapıyoruz, yaptırıyoruz” dedi.
Yılmaz, bütün kursiyerlere ilgi gösterdiklerini dile getirerek, “Espresso makinesinde yeni olarak öğüttüğümüz kahveyi temperlemesinden, espressonu nasıl alınacağına kadar bütün aşamaları tek tek göstererek kursiyerlerimize öğretiyoruz. Aynı zamanda da ‘Süt nasıl köpürtülür, kreması nasıl alınır, latte kreması, cappuccino kreması nasıl olur?’ Bunların hepsini tek tek detaylı bir şekilde izah ediyoruz” diye konuştu.
17 kursiyerin eğitim aldığını ve taleplerin her geçen gün arttığını, farklı alanlardan ve bölümlerden kursiyerlerin olduğunu, kahveye ilgi duyan, kahve kültürünü benimsemiş herkesin ilgi ve talepte bulunduğunu söyleyen Yılmaz, “Bu kursta kahve üzerine kahve hazırlama noktasında birçok deneyimi elde ediyorlar. e-Devlet’ten taranan sertifikalarımız var. Üniversite bünyesinde bunları biz veriyoruz. Bu sertifikayla kafelerde barista olarak çok rahat bir şekilde kursiyerlerimiz çalışabiliyorlar, iş bulabiliyorlar. Şu anda kahve yeni bir trend, ciddi bir eğilim var bu alanda. Öğrenci nüfusunun yoğun olduğu yerlerde birçok kafe mevcut. İnsanlar buralara gidip zaman geçiriyorlar. Dolayısıyla bu yoğun olan kafelerde kursiyerlerimiz de çok rahat iş bulabilme imkanına sahip oluyorlar. Kalifiyeli eleman yetiştiriyoruz. Bütün kahvelerimizi her şeyi tek tek gösteriyoruz, yaptırıyoruz. Dolayısıyla onlar da deneyim kazanmak kaydıyla çok rahat bir şekilde iyi bir barista olabiliyorlar” dedi.
Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2. sınıf öğrencisi Fatma Güler, 38 saatlik bir eğitim aldıklarını ifade ederek, “Burada her çeşit kahve türünü öğrendik. Sıcakları, soğukları, frozenları, meyvelileri, smoothieleri hepsini öğrendik. Kahveleri çok seviyorum. Hepsinin nasıl yapıldığını öğrenmek istedim. Böylelikle hocalarımızın sayesinde bir eğitime tabi tutuldum. Kahvelerin aslında zor bir şekilde yapılmadığını, kolay bir şekilde olduğunu ama el becerisi gerektirdiğini görmüş oldum. Aslında biz tüm öğrenciler için bu, avantaj oldu. Çünkü baristalık ilerideki mesleklerin başında geliyor. Herkes artık kahve içmeye başladı ve ileride büyük bir alanı kaplayacağını düşünüyorum. Bu yüzden iş imkânının daha fazla olduğunu, bu alanda ilerlemek isteyen kişilere öncülük ettiğini, hocalarımızın sayesinde büyük bir şekilde bize katkıda bulunduklarını düşünüyorum. O yüzden ileride iş hayatında önemli yere sahip olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
(YE-