FETÖ/PDY’nin darbe girişiminde ‘Karabük Sıkı Yönetim Komutanı’ olduğu iddiasıyla tutuklanan dönemin Safranbolu 125. Jandarma Eğitim Alay Komutanı İstihkam Kurmay Albay Sedad Arıcan’ın yargılanmasına devam edildi.
Karabük Ağır Ceza Mahkemesinde görülen üçüncü duruşmaya, sanık Arıcan’ın avukatları ve eşi ile çocukları katıldı. Bolu T Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Arıcan, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya bağlandı. “Türkiye Cumhuriyeti Hükumetine karşı silahlı isyanı idare etme, Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamaları ile yargılanan dönemin Safranbolu 125. Jandarma Eğitim Alay Komutanı İstihkam Kurmay Albay Sedad Arıcan, savunmasında, bir önceki duruşmada söylediklerini tekrarladı.
Arıcan, soruşturma hakkında ifadeleri alınan bazı protokol üyelerine soru sorabilmek için mahkemeye gelmelerini yeniden talep etti.
Dönemin valisi ve il jandarma komutan vekilinin ifadelerinde çelişkiler olduğunu, 15 Temmuz akşamı yaptıkları bazı hataları kapatma adına kendisini suçladıklarını iddia eden Arıcan, darbe gece Valilik makamında bulunan Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’nin de dinlenmesini istedi.
“TUTUKLUĞUMUN NEDEN DEVAM ETTİĞİNİ ANLAMAKTA ZORLANIYORUM”
Bir yılı aşkındır tutuklu olduğunu belirten Arıcan, mağduriyetinin giderilmesi için tahliyesini isteyerek, “Benim yapmış olduğum hiçbir eylem, hareket ve darbeye dair en ufak bir suç işlediğimi göstermemektedir. Hem tanık ifadeleri ve hem de en ufak bir delil dahi yoktur. 1 yıldır işlemediğim suçlardan dolayı tutuklu bulunuyorum. Bana istinad edilecek hiçbir gerçek ve somut delil yoktur. Yaptığımız savunlalar itirazlar mahkeme celselerinde buharlaşıp kayboluyor. 15 Temmuz darbe girişimi işle ilgili hiçbir ilgim yoktur. En başından beri vatansever bir Türk subayı olarak, bildiğim gördüğüm hususlar dahilinde ne yapmam gerekiyorsa onu yaptım. Benim darbeye karıştığıma ilişkin en ufak bir ibare dahi yok. İnfaz durumuna gelmiş tutukluğumun neden devam ettiğini anlamakta zorlanıyorum. Eğer bu ülkede adalet varsa derhal beraat etmem gerekiyor ve bunu talep ediyorum. Kaldı ki, listede adım var diye beni tutuklu bulunduruyorsunuz. Ben darbeye karışmadım. Sıkı yönetim komutanları ve görevlendirme listesinde hala görevlerine devam eden ve hatta bir çoğu terfi edenler var. O gece neredeyse resmi elbise giydim diye ben darbeci ilan edileceğim. İddianamede bunu ima eden hususlar var” dedi.
Daha sonra talepleri alınan sanık avukatları, bazı deliller sunarak müvekkillerinin tahliyesini talep etti.
Mahkeme heyeti, Arıcan’ın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 31 Ekim tarihine erteledi.
“İddianame”
Karabük Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanık Arıcan’ın, darbe günü Ankara’ya gittiği, gece geç saatte Karabük’e döndüğü, komutanı olduğu birliğin üst düzey komutanlarıyla yaptığı 5 dakikalık toplantıya resmi kıyafetle gelinmesini istediği anlatılarak, sözde “İl Sıkıyönetim Komutanları” başlıklı listede adının “Karabük Sıkıyönetim Komutanı” olarak geçtiği, çeşitli illerde FETÖ ile alakalı alınan kişilerin ifadelerinde isminin geçtiği aktarılıyor.


FETÖ sanığı eski komutanın yargılanmasına devam edildi
SGK’dan borçlu işveren ve sigortalılara büyük kolaylık
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), prim ve diğer Kurum alacaklarının yapılandırılmasına yönelik önemli kolaylıklar getiren yeni düzenlemeleri hayata geçirdi. Karabük Sosyal Güvenlik İl Müdürü İsmail Yıldırım, 4 Haziran 2026 tarihli ve 33270 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7582 sayılı Kanun kapsamında, SGK Başkanlığı tarafından yayımlanan 2026/15 sayılı Genelge ile tecil işlemlerinde önemli değişiklikler yapıldığını açıkladı.
Yıldırım, yapılan düzenleme ile 6183 sayılı Kanun’un 48’inci maddesi uyarınca uygulanan azami tecil süresinin 36 aydan 72 aya çıkarıldığını belirtti. Ayrıca teminatsız tecil tutarının 10 milyon TL olarak yeniden belirlendiğini ifade etti.
Yeni uygulama kapsamında, 16 Haziran 2026 ile 31 Ağustos 2026 tarihleri arasında yapılacak tecil başvurularında yıllık tecil faiz oranının yüzde 39 yerine yüzde 29 olarak uygulanacağını kaydeden Yıldırım, bunun borçlu işveren ve sigortalılar için önemli bir avantaj sağlayacağını söyledi.
Düzenlemenin, 2026 yılı Haziran ayı ve öncesine ait sigorta primi, işsizlik sigortası primi, kesinleşmiş idari para cezaları ile bunlara ilişkin fer’i alacakları kapsadığını belirten Yıldırım, söz konusu borçlar için 31 Ağustos 2026 tarihine kadar tecil başvurusu yapılabileceğini bildirdi.
İlk taksitini süresinde ödeyen borçlular hakkında icra takipleri, haciz ve satış işlemlerinin durdurulacağını vurgulayan Yıldırım, araçlar üzerindeki yakalama şerhlerinin de kaldırılabileceğini ifade etti.
Karabük Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü olarak vatandaşları ve işverenleri bilgilendirmeyi sürdürdüklerini belirten Yıldırım, “İşverenlerimiz ve sigortalılarımızın sağlanan bu avantajlardan yararlanabilmeleri için Karabük Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne başvuruda bulunmaları önem arz etmektedir” dedi.

