blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Mayıs, 2025 00:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Fethin 572’nci yıl dönümü, karadan gemi yürütülerek canlandırıldı

Ordu’da, İstanbul’un Fethi’nin 572. yıl dönümü hasebiyle düzenlenen programda, 10 metre uzunluğundaki maket gemi karadan yürütüldü.
Gençlik ve Spor Vilayet Müdürlüğü’nün organize ettiği etkinlikler kapsamında program, İsmet Paşa Caddesi’nden başladı. Programda 1 kişi Fatih Sultan Mehmet, 1 kişi şehzade, 5 kişi üst rütbeli, 16 yeni çeri, 18 köylü ile birlikte 10 metre uzunluğunda ve 3 metre yüksekliğindeki gemi, karadan yürütüldü. Tayfun Gürsoy Parkı’nda son bulan yürüyüş sonrasında kutlama programına burada devam edildi.

"Çağ kapatıp çağ açan bir devir"
Gençlik ve Spor Vilayet Müdürü Hakan Yüksel, program hakkında yaptığı açıklamada, "İstanbul’un Fethi’nin 572’nnci yılını kutluyoruz. İstanbul’un Fethi, çağ kapatıp çağ açana bir evre, gençlerimizin ve çocuklarımızın bunu bilmeleri gerekiyor. Biz de Gençlik Merkezlerimiz aracılığı ile gençlerimizin bu hisleri tam manası ile bilmesi, öğrenmesi ve yaşaması için bu programları düzenliyoruz. O devirdeki üzere olmasa da en azından ecdadımızın neler yaşadığını bir nebze anlatmak istedik. Gemi maketi, oluşturulan bir takım ile burada yapıldı. 10 metre uzunluğunda ve 3 metre yüksekliğinde. Başlangıcından bitişine kadar her etabını arkadaşlarımız ile birlikte yaşadık" dedi.

O günler yaşatılmaya çalışıldı
Programda, top atış buyruğu ile birlikte alanda evvelce belirlenmiş 15 metrelik surda delik açılarak, belirlenen 5 kişilik Bizans askerleri ile temsili bir savaş başlatıldı. Akabinde Ulubatlı Hasan’ın sancak dikimi ve Fatih Sultan Mehmet’in son konuşması gerçekleştirildi. İstanbul’un Fethinin 572. yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen kutlama programı Ordu Büyükşehir Belediyesi Mehteran grubunun hamle marşı ile sona erdi.
Öte yandan vatandaşlar da düzenlenen aktifliğin çok hoş ve manalı olduğunu belirttiler.
Programa Vali Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Lider Vekili Celal Tezcan, Vilayet Emniyet Müdürü Ahmet Acar, İl Jandarma Kumandanı Kıdemli Albay Sadi Akman, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Ekim, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

YÖK Başkanı Özvar: “Filistinli öğrencilere ve akademisyenlere kapımız açık”

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Lideri Prof. Dr. Erol Özvar, "Filistinli öğrencilere ve akademisyenlere kapımızı açık tutmaya devam ediyoruz" dedi.
YÖK Lideri Prof. Dr. Erol Özvar, Amasya Üniversitesi 2025-2026 akademik yılı açılış programına katıldı. Burada konuşan Özvar, İsrail’in soykırım uyguladığı Filistin halkının karşı karşıya kaldığı zulme değinerek bu durumun her fırsatta dünyaya anlatılması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Erol Özvar, "Geçen sene Gazze ikametli Filistilinli öğrencilerin tahsil fiyatlarını Sayın Cumhurbaşkanımız kolaylık sağlayarak kararname çıkartmak suretiyle tahsil fiyatlarının alınmamasına karar verdi. Bu karar vicdanları soğutan tahminen de dünyada yükseköğretime dair en kıymetli kararlardan biri olmuştur. Filistinli öğrencilere ve akademisyenlere kapımızı açık tutmaya devam ediyoruz" diye konuştu.
Türkiye’nin zulüm, vahşet ve baskı gören bütün akademisyenlere dünyanın neresinde olurlarsa olsun Türk akademisinin kapılarını açık tutmaya devam edeceğini vurgulayan Özvar, "Sudan’da yaşanan askeri çatışmalar sebebiyle eğitim-öğretimlerine orta vermek zorunda kalan üniversitelerin bir kısmına ülkemizde 3 vilayetimizde kampüslerimizi açtık. Sudan’dan gelen 3 üniversite şu anda ülkemizde eğitim-öğretimlerine sembolik de olsa devam etmektedirler. Rektörlerini, akademisyenlerini ve bir kısım öğrencilerini biz şu anda konuk etmekteyiz. Türkiye bu açıdan zulüm, vahşeti baskı gören bütün akademisyenlere dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar Türkiye’nin akademisini, üniversitenin kapılarını açık tutmaya devam ediyoruz" halinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin