Reklam
Reklam
ferreroya yasak geldi cRDHfrfm
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Temmuz, 2025 00:37 tarihinde yayınlandı
0

Ferrero’ya ’yasak’ geldi

Ordu Büyükşehir Belediye Lideri Dr. Mehmet Hilmi Güler’in uzun müddettir takip ettiği Ferrero davasında yargıdan tarihi karar çıktı. Ankara 15. Yönetim Mahkemesi, İtalyan Ferrero firmasının Rekabet Kurumu’na Mart 2024’te sunduğu taahhütleri “güvenilir bir garanti sağlamadığı” gerekçesiyle iptal etti. Kararla birlikte Ferrero’nun Türkiye’de fındık alımı, kırımı ve ihracatı yapması yasaklandı. Firma sadece Türkiye’den ithalat gerçekleştirebilecek.

Mahkeme Ferrero’nun verdiği taahhüdü inandırıcı bulmadı

Ordu Büyükşehir Belediyesi kuruluşu ORTAR ve Ordu merkezli lokal bir fındık firması tarafından Ankara 15. Yönetim Mahkemesi’ne açılan davada fındık dalını yakından ilgilendiren bir karar çıktı. Ankara 15. Yönetim Mahkemesi, Ferrero’nun Mart 2024 tarihinde Rekabet Kurumu’na Türk hükümetinin açıkladığı fındık fiyatının altında alım yapmayacağına ait verdiği taahhüdü kâfi bulmadı. Mahkeme, kararında şöyle denildi:

“Fındık piyasasında monopsona yakın bir güçle hakim durumda olduğu tespit edilen davalı şirketin piyasa yapısını bozucu hareketlerinin şirketin global ölçekteki ticari hacmi, pazar hissesi ve dikey bütünleşik yapısı göz önüne alındığında, yalnızca fiyat ve ölçü odaklı sunulan taahhütlerin, teşebbüsün hakim durumu berbata kullanma potansiyelini ortadan kaldırdığına ve pazardaki dışlayıcı ve sömürücü aksiyonlarını kalıcı olarak sonlandırdığına dair somut ve sağlam bir garanti sağlamadığı görülmektedir.”

Mahkeme, Rekabet Kurumu’na verilen taahhütleri iptal etti

Mahkeme kararında, Rekabet Kurumu’na verilen taahhütlerin caydırıcılık ve piyasayı disipline etme fonksiyonunu ne ölçüde karşıladığının bilinmeyen olduğu, Rekabet Kurumu’nun bu durumu gereğince değerlendiremediği belirtilerek, “Davalı şirketin piyasadaki hakim durumu ve bu gücü direkt yahut dolaylı olarak manipüle etme potansiyeli, verilen taahhütlerin bu durumu faal bir biçimde engellememesi halinde, piyasadaki rekabetçi yapının temel ögelerinden olan küçük ve orta ölçekli teşebbüslerin ticari faaliyetlerini sürdüremez hale getirerek ekonomik mahvına neden olma riski taşımaktadır. Bu nedenle davalı yönetimin piyasadaki rekabetçi yapıyı kalıcı olarak tesis etmek yerine aktifliği somut datalarla teminat altına alınmayan ve kontrolü güç taahhütlerle soruşturmayı sonlandırmasına yönelik dava konusu kurul (Rekabet Kurumu) kararında hukuka uygunluk bulunmamaktadır.”

Mahkeme, bu kararalar doğrultusunda İtalyan firmanın Rekabet Kurumu’na verdiği taahhütleri iptal etti.

Hukukçular: İtalyan firma Türkiye’de ticari faaliyetini tasfiye etmek zorunda”

Davayı açan Ordu Büyükşehir Belediyesi kuruluşu ORTAR ve Ordu merkezli lokal bir fındık firmasının avukatı Ali Mertan, yaptığı açıklamada, mahkemenin bu kararla Rekabet Kurumu’nun taahhütnamesini iptal ettiğini belirterek, “Bu durumda Rekabet Kurumu mevcut taahhüt sürecini bugün itibariyle sonlandıracak ve bu karar doğrultusunda firmanın Türkiye’de ticari faaliyetini durdurma, yani iç piyasada kabuklu kabuksuz fındık alımı, kırımı, ihracat işlerini tasfiye etmek zorunda kalacaktır. Yani yalnızca ithalat işini yapacaktır. İhracatı Türk firmaları yapacaktır. Kıymetli tarım üzere uygulamalara son verecektir.”

Bizi sosyal medyadan takip edin
xaxaxaxaxa
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
10 Mayıs, 2026 13:47 tarihinde yayınlandı
0

Marifetli gençlik annesiyle üretti

“Maarifin Kalbinde Marifetli Gençlik” etkinlikleri ve “Ben Her Yerde Varım” projesi kapsamında Evliya Çelebi Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde anlamlı bir etkinlik gerçekleştirildi. “Anne Reçetesi” temasıyla düzenlenen atölye çalışmasında öğrenciler, anneleriyle birlikte mutfağa girerek geleneksel lezzetleri hazırladı.

Etkinlik süresince öğrenciler ve veliler; pasta, börek ve çeşitli tatlılar yaparak hem keyifli vakit geçirdi hem de kültürel değerlerin yaşatılmasına katkı sağladı. Renkli görüntülere sahne olan programda, aile-çocuk iş birliğinin önemi bir kez daha gözler önüne serildi.

Etkinliğe katılan İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş, atölye çalışmalarını yerinde inceleyerek öğretmenler, öğrenciler ve velilerle sohbet etti. Hazırlanan ürünler hakkında bilgi alan Akbaş, öğrencilerin ve ailelerin uyum içinde ortaya koyduğu çalışmaları takdirle karşıladı.

İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş yaptığı değerlendirmede, “Maarifin Kalbinde Marifetli Gençlik işte burada. Gençlerimizin aileleriyle birlikte üretmesi, paylaşması ve geleneksel değerlerimizi yaşatması son derece kıymetlidir. Bu tür etkinlikler, sadece akademik başarıyı değil; aynı zamanda kültürel, sosyal ve duygusal gelişimi de desteklemektedir. Emeği geçen okul yönetimini, öğretmenlerimizi, öğrencilerimizi ve velilerimizi tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Gerçekleştirilen bu anlamlı etkinlik, okul-aile iş birliğinin güçlendirilmesi ve milli-manevi değerlerin yeni nesillere aktarılması açısından önemli bir örnek oldu.

Bizi sosyal medyadan takip edin