blank
Ramazan Öztürk tarafından
30 Kasım, 2023 12:57 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 28.12.2023 11:52
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Fen Fakültesinde Akademik ve İdari Kurul Toplantısı Yapıldı

Karabük Üniversitesi Fen Fakültesi tarafından düzenlenen 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi Akademik ve İdari Kurul Toplantısı, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantıya, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın yanı sıra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz, Prof. Dr. Elif Çepni, Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Gökoğlu, akademik ve idari personel katıldı.

Akademik ve İdari Kurul Toplantısında 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılında yapılacak ve yapılması planlanan çalışmalar, akademik ve idari personelle ilgili gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

blank

Akademik ve İdari Kurul Toplantısında Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yasin Kanbur tarafından Fen Fakültesi hakkında bilgilendirme sunumu yapıldı.

Sunumun ardından Akademik ve İdari Kurul Toplantısında konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, ” ‘Üniversitemizin yeni dönemde misyonu nedir, hangi vizyon çerçevesinde hareket edecek, neleri hedefliyoruz, fakültelerimiz de nasıl bir gelişme bekliyoruz?’ Bunları sizlerle paylaşmak istiyoruz. Üniversitemizin vizyonu olacak bir sloganla yola başladık ‘Bilim Merkezli Öğrenci Dostu Üniversite’ dedik. Biz bilimsel anlamda ne kadar gelişirsek, ne kadar ilerlersek, öğrencimize de o kadar katkı sunabiliriz. Aksi takdirde öğrencimize sunduğumuz katkı oldukça düşük kalacaktır. Öğrencimize sunacağımız şeyler, yaptığımız akademik çalışmalar sonucunda ortaya çıkan güncel dünyanın ulaştığı son nokta. Hatta bizim dünyanın ulaştığı son noktanın ötesine geçici hamleler yapmamız gerekiyor ki dünyada bilimde öne geçelim, önder olalım, lider olalım. Bunu oldukça önemsiyoruz. O nedenle bilim merkezli olmamız gerekiyor, bilimi odağımızı almamız gerekiyor” dedi.

Rektör Kırışık, Fen Fakültesi bünyesindeki Kimya Bölümü ve Fizik Bölümünün ön plana çıkmış göründüğünü ifade ederek, “Dolayısıyla bu sahalarda yapılacak çok iş var. Bu bilim sahaları mühendisliğin de temelini oluşturuyor, sayısal sahaların en temelini oluşturan bilim dalları. Burada da çok sayıda araştırmaya, projeye, yayına, geliştirmeye, patente çok büyük ihtiyaç var. Bunu yaparken biraz hayal gücümüzü harekete geçirmemiz gerekiyor, hayal gücünden yararlanmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Sonuç odaklı çalışmalar yaparak daha hızlı başarıya ulaşılabileceğine işaret eden Rektör Kırışık, “Türkiye merkezli akademik çalışmalar yapmamız gerekiyor. ‘Türkiye’nin neye ihtiyacı var, hangi alanda, hangi konuda gelişmeye ihtiyacı var?’ Onu tespit edip Türkiye’nin ihtiyacı olan bilimsel araştırmaları, çalışmaları, patentleri, modelleri üretmemiz bizim için son derece faydalı olacaktır. Genelde de dünyada böyle bir yaklaşım var. Yaptığım araştırmalarda farklı ülkelerdeki akademisyenlerin kendi ülkelerini öncelik alarak kendi ülkelerinin ihtiyaçlarına yönelik bilimsel araştırmalar yaptıklarını gördüm. Tabii bu yüzde 100 değildir ama genel olarak böyle bir tablo karşımıza çıkıyor. O halde ‘Türkiye’nin hangi alanında neye ihtiyacı var, nasıl bir gelişme yakalanırsa Türkiye bu noktada ilerleme kaydeder?’ diye mutlaka bilimsel çalışmalarımızla Türkiye merkezli bir perspektifi ön plana almamız gerekiyor diye düşünüyorum” diye konuştu.

Rektör Kırışık, “Bir ülke ne kadar güçlüyse bilim insanları da o kadar güçlüdür, üniversiteleri de o kadar güçlüdür, üniversitelere o kadar çok kaynak ayrılır, bilim insanları araştırmalarına, patentlerine o kadar çok destek bulur” diyerek aksi takdirde çeşitli sorunlar yaşanabileceğini dile getirdi.

Konuşmasının son bölümünde Fen Fakültesinin akademik üretim konusunda oldukça iyi durumda olduğunu söyleyen Rektör Kırışık, “Patent konusu yine önemli. Gerçekten bu noktada Fen Fakültemizi takdir ediyorum. Epeyce bir patent alınmış. Bu da son derece önemli, güzel bir gelişme. Bunları gerçekten yoğunlaştırmak, arttırmak lazım. Hocalarımızı tebrik ediyorum. Hem Prof. Dr. Necla Çakmak hocamızı, hem Prof. Dr. Hakan Tahtacı hocamızı, hem Dr. Öğr. Üyesi Sedef Şişmanoğlu hocamızı tebrik ediyorum. Bunlar da gerçekten önemli kıymetli değerler. Son 5 yıllık akademik üretimde gerçekten Fen Fakültemiz oldukça iyi bir durumda, tebrik ediyorum gerçekten bu bizim için çok kıymetli bir başarı” dedi. (Ramazan Öztürk)

 

blank
blank
Aylin Sarıoğlu tarafından
31 Ocak, 2025 13:40 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Ankara-İzmir YHT Projesi’nin Rayları KARDEMİR’den

Türkiye’nin önde gelen demir çelik üreticilerinden Kardemir Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (KARDEMİR) Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı bildirimde yeni bir ray satış sözleşmesi imzaladığını duyurdu. Şirket, Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi kapsamında toplam 15.000 ton ray tedarik edeceğini açıkladı.

Karabük Demir Çelik Fabrikaları A.Ş. (KARDEMİR), Türkiye’nin önemli ulaşım projelerinden biri olan Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi’nde kullanılacak raylar için 15.000 tonluk bir satış sözleşmesi imzaladı. Bu anlaşma,  KARDEMİR için büyük bir adım olarak değerlendirilirken,  KARDEMİR’in Türkiye’nin demir çelik sektöründeki gücünü bir kez daha gözler önüne serdi.

RAYLAR 60E2, R260 KALİTESİNDE ÜRETİLECEK

İmzalanan sözleşmeye göre, 60E2 ve R260 kalite raylar KARDEMİR tarafından üretilecek. Bu raylar, yüksek hızda çalışan trenlerin güvenli ve hızlı bir şekilde seyahat edebilmesi için özel olarak tasarlanmış olup, uzun ömürlü ve dayanıklı olmalarıyla dikkat çekiyor. Yüksek kaliteli bu raylar, projenin teknik gereksinimlerini karşılayacak şekilde üretilerek, ülke genelindeki demir yolu ağının modernizasyonuna katkı sağlayacak.

TESLİMATLAR ÜÇ PARTİDE GERÇEKLEŞECEK

Sözleşme kapsamında belirtilen raylar, üç farklı parti halinde teslim edilecek. Bu teslimatlar, projenin ilerleyişine ve inşaat sürecinin ihtiyaçlarına göre zamanlanacak. KARDEMİR, her bir partinin teslimatını belirli aralıklarla gerçekleştirerek, projenin herhangi bir aksama yaşamadan devam etmesini sağlayacak.

KARDEMİR’İN KATKILARI VE TÜRKİYE’NİN ULAŞIM ALTYAPISINA YATIRIM

KARDEMİR’in, Ankara-İzmir YHT Projesi’ne sağlayacağı bu önemli katkı, ülke genelinde ulaşım altyapısının modernizasyonu için büyük bir adım anlamına geliyor. Yüksek hızlı tren projeleri, hem yolcu taşımacılığı hem de ekonomik büyüme açısından kritik öneme sahip. KARDEMİR’in bu projede yer alması, yerli üretimin desteklenmesine ve Türk sanayisinin gücünün pekiştirilmesine olanak tanıyor.

KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı ve diğer yetkililer, projeye verdikleri desteği vurgulayarak, Türkiye’nin ulaşım altyapısının güçlendirilmesine yönelik diğer projelerde de yerli katkı sağlamak için çalışmalarına devam edeceklerini belirttiler. Bu önemli anlaşma, KARDEMİR’in sadece Türkiye’deki değil, global demir çelik sektöründeki yerini de sağlamlaştıracak bir adım olarak değerlendiriliyor.

ANKARA-İZMİR YHT PROJESİ’NİN ÖNEMİ

Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren hattı, Türkiye’nin başkenti ile Ege Bölgesi’ni bağlayan kritik bir ulaşım projesi olarak büyük bir öneme sahip. Proje tamamlandığında, Ankara ile İzmir arasındaki mesafe önemli ölçüde kısalacak, seyahat süreleri ise büyük ölçüde azalacak. Bu, hem yolcular hem de ekonomik açıdan büyük faydalar sağlayacak.

Sonuç olarak, KARDEMİR’in sağladığı raylarla, Ankara-İzmir YHT Projesi’nin hızla ilerlemesi ve yüksek kaliteli, güvenli bir demir yolunun inşa edilmesi mümkün olacak. Bu anlaşma, Türkiye’nin demir yoluna olan yatırımlarının bir göstergesi olarak, ülke ekonomisinin ve ulaşım altyapısının gelişimine katkı sağlayacak.

KARDEMİR KÜRESEL PAZARDA ETKİNLİĞĞİNİ ARTIRIYOR

KARDEMİR,  Türkiye iç pazarının yanı sıra Avrupa, Orta Doğu ve Asya gibi farklı bölgelere de ray ihracatı yaparak küresel pazarda etkinliğini artırırken,  ürettiği yüksek kaliteli raylarla, demir yolculuğu altyapılarında güvenlik ve dayanıklılığı ön planda tutan projelere katkı sağlıyor.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.